Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Który przewodnik?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
donciaw
Plażowicz
Który przewodnik?

Nieprzeczytany postnapisał(a) donciaw » 27.04.2011 08:29

Witam
Wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji (okolice Zadaru) i szukam dobrego przewodnika. Dostępnych jest kilka, czy możecie polecić któryś konkretny, sprawdzony?
Dzięki :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.04.2011 09:53

Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2011 09:53

rid
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rid » 27.04.2011 10:11

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Lepsze forum i Net niż jakikolwiek przewodnik...

Dokładnie, kupiłem jakiś przewodnik (dokładnie mogę sprawdzić wieczorem) i nawet fajny i sporo informacji. Tylko, że wcześniej dosyć dokładnie przejrzałem forum. No i nie za bardzo znalazłem tam coś czego bym nie wiedział już. Jedyny plus w zasadzie to mapki niektórych miast lub ich części z proponowanymi trasami zwiedzania i zaznaczonymi zabytkami itd. To się przyda :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.04.2011 10:29

rid napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Lepsze forum i Net niż jakikolwiek przewodnik...

Dokładnie, kupiłem jakiś przewodnik (dokładnie mogę sprawdzić wieczorem) i nawet fajny i sporo informacji. Tylko, że wcześniej dosyć dokładnie przejrzałem forum. No i nie za bardzo znalazłem tam coś czego bym nie wiedział już. Jedyny plus w zasadzie to mapki niektórych miast lub ich części z proponowanymi trasami zwiedzania i zaznaczonymi zabytkami itd. To się przyda :D

Prawda. Jednak fajnie miec taki przewodnik w plecaku bo wydruki z internetu czy laptop i poszukiwanie wifi moze byc mniej wygodne

Na pierwszy wyjazd kupilismy Paskala i bylismy bardzo zadowoleni
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2011 10:32

rid napisał(a):

[...]Jedyny plus w zasadzie to mapki niektórych miast lub ich części z proponowanymi trasami zwiedzania i zaznaczonymi zabytkami itd. To się przyda :D

To też jest w Necie... Wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę hasło "tz" i nazwę miejscowości. Prawie każda miejscowość (tym bardziej taka, w której jest co "pozwiedzać") ma swoją "wspólnotę turystyczną", ta ma woją stronę www, na której przewaznie zamieszcza mapki miasteczka, miejscowości itp. z zaznaczanymi na niej "atrakcjami".
Pierwszy lepszy przykład z regionu Zadar:
urocze miasteczko Nin i jego strona z planem miasteczka klik.
Poza tym ma miejscu w informacji turystycznej prowadzonej właśnie przez miejscowe wspólnoty turystyczne bardzo często plan miasteczka można dostać (nierzadko za free); a i same atrakcje są przeważnie dobrze oznaczone tabliczkami i strzałkami tak, że naprawdę nie trudno do nich trafić.
Pozdrawiam
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 27.04.2011 10:38

mam przewodnik"Chorwacja w kraju lawendy i wina", wydawnictwo Bezdroża - 40 zł. nieźle wydany , ładne zdjęcia, opisy itp ale.........zależy czego się po przewodniku oczekuje,tu są tylko większe miejscowości a nie ma nic na temat np . Primosten, Podgora itp , więc główne źródło informacji to...............forum a przewodnik to dodatek a jak będziesz na miejscu to w punktach inf. turystycznej też dostaniesz pomocne materiały
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 27.04.2011 13:31

Ja sama jedza z przewodnikiem z Gazety wyborczej (kiedys była taka seria). Mnie w zupełności wystarcza, ale ja nie potrzebuję np 2 stron opisu danego zabytku - a wiem że niektórzy to preferują.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2011 13:42

CinnamonGirl napisał(a):Ja sama jedza z przewodnikiem z Gazety wyborczej (kiedys była taka seria).

Oj, w tym przewodniku są straszne "byki"; w każdym zresztą są (i nie brak też nieaktualnych informacji) ... Moim zdaniem przewodniki były niezbędne w czasach, kiedy net nie był powszechnie dostępny. Teraz opierając się tylko na przewodniku, na 100% przegapi się całą furę ciekawostek. Dobre dla tych, którzy raczej po łebkach.., dla których najważniejsze,by zobaczyć "sztandarowe zabytki" i już. Tych 40 pln lepiej poświęcić na lekturę, która uprzyjemni siedzenie na tarsie czy plaży...
Pozdrawiam
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 27.04.2011 14:24

Z mojego doświadczenia mogę polecić przewodnik Pascala.
Nie zawiódł, ale też nie olśnił i nie da się go w żaden sposób porównać do wiedzy pozyskanej z forum podczas jesienno-zimowych wieczorów :wink:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 27.04.2011 15:27

Bogactwa informacji zawartych na forum nic nie przebije. Tyle że do Chorwacji nie zabieram komputera, nie korzystam też z kafejek internetowych. Dlatego lubię poleżeć na plaży, przeglądając przewodnik, albo wieczorem poczytać o miejscach, które udało się danego dnia odwiedzić. Za każdym razem coś się zapamięta :)

Oczywiste jest, że nie znajdziemy tam szczegółowych informacji o każdej miejscowości, a opis nierzadko ogranicza się do paru zdań. Mimo to nie wyobrażam sobie wakacji bez lektury przewodnika. Mam ich naprawdę sporo 8). Po samej Chorwacji chyba pięć czy sześć, większość kupiona okazyjnie :).

Gdybym wybierał się do Dalmacji i miał zabrać/polecić jeden, to wybrałbym... "Czarnogórę" (wyd. Pascal). Nie żartuję! Dalmacja jest tam opisana bardziej szczegółowo niż w Pascalowskiej "Chorwacji". Mamy więc dość szczegółowy przewodnik po Czarnogórze (140 stron) i opis ciekawych miejsc w Bośni (22 strony), Serbii (15 stron), Macedonii (38 stron), no i w chorwackiej Dalmacji (67 stron).

Lubię też bardzo poręczny przewodnik "Wybrzeże Dalmatyńskie" (wyd. "Marco Polo"), ale chyba nie był on ostatnio wznawiany.

Pozdrawiam
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 27.04.2011 17:13

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
CinnamonGirl napisał(a):Ja sama jedza z przewodnikiem z Gazety wyborczej (kiedys była taka seria).

Oj, w tym przewodniku są straszne "byki"; w każdym zresztą są (i nie brak też nieaktualnych informacji) ... Moim zdaniem przewodniki były niezbędne w czasach, kiedy net nie był powszechnie dostępny.Pozdrawiam

Przewdnikiem się wspomagamy dlatego taki ogólny nam wystarcza - główny przewodnik to wydruki z forum :) zwykle cała gruba teczka. Przewdnik jest zwykle wykorzystywany jak u poprzednika - na plazy poczytać o miejscu gdzie się było lub juz zrobić ogólny plan na kolejn
y dzień zwiedzania ;)

Krzychoo - który to dokładnie? Możesz zapodać linka do niego na necie? Bo pascal pascalowi nierówny ;) są MasterCarda, Itaki i 'praktyczny przewodnik' Czy to taki
Jesli tak jak tam wyglada opis Czarnogóry - czegoś idzie się dowiedzieć ;)?
Ostatnio edytowano 27.04.2011 17:31 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 4 razy
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 27.04.2011 17:24

My mamy trzy (dwa dostaliśmy w prezencie) i - jak dla nas - najgorszy jest ten z Bezdroży. Przewodnik Śkody nie pokazuje całej Cro, a ten z National G. - może być. My, planując urlop, bierzemy mapę Cro, sprawdzamy co jest w pobliżu bliższym i dalszym; potem wertujemy przewodniki, forum cro.pl i internet. W ten sposób jesteśmy usatysfakcjonowani, choć i tak pewnie coś i tak ujdzie naszej uwadze. :wink:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 27.04.2011 18:21

CinnamonGirl napisał(a):Krzychoo - który to dokładnie? Możesz zapodać linka do niego na necie? Bo pascal pascalowi nierówny ;) są MasterCarda, Itaki i 'praktyczny przewodnik' Czy to taki
Jesli tak jak tam wyglada opis Czarnogóry - czegoś idzie się dowiedzieć ;)?

Tak, to ten, który "podlinkowałaś". Na okładce Sveti Stefan. http://wysylkowa.pl/ks1047065.html

Czy przydatne opisy? Hmm... Jeśli wybierasz się tam po raz pierwszy (jak ja w roku ubiegłym), to na pewno. Sam układ jak we wszystkich przewodnikach z serii "Podróżuj z MasterCard". Mapki, dużo zdjęć, na marginesach ceny, adresy i godziny otwarcia muzeów itp. Każdy rozdział kończy się informacjami praktycznymi (wskazówki dojazdu, noclegi, polecane restauracje, imprezy cykliczne, godziny kursowania promów itp.). Niektóre miejscowości opisane dość pobieżnie, ale te bardziej tego godne na kilku stronach (np. Kotor czy Cetinje to po 8 stron). Na tych 140 stronach chyba można dość dokładnie opisać ten niewielki kraj. Pewnie dlatego zmieściły się też te "bonusy" w postaci opisów atrakcji w krajach sąsiednich (w tym bogaty opis Dubrownika - 16 stron).

Moim zdaniem przewodnik zdecydowanie przydatny, tyle że to kwestia gustu :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 27.04.2011 20:56

Krzychooo - dzięki - jak pisałam przewodnik jest tak przy okazji jako sciąga do czytania na plaży. Zwykle bardzo posiłkuję sie materiałami z internetu. Chcę go mieć bo marzy mi się Czarnogóra - może za rok albo dwa ale lubię smakować danego kraju dużo wcześniej i się nakręcać na wyjazd.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Który przewodnik?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone