Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Który przewodnik?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 27.04.2011 20:59

Krzychooo napisał(a):Bogactwa informacji zawartych na forum nic nie przebije. Tyle że do Chorwacji nie zabieram komputera, nie korzystam też z kafejek internetowych.

Dlatego nie pisałem o zabieraniu laptopa lub korzystania z dostępu w kafejkach internetowych, ale o pozyskanej wiedzy z forum, nie przeczytanej, ale pozyskanej :!: :wink:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 28.04.2011 11:46

CinnamonGirl napisał(a):Chcę go mieć bo marzy mi się Czarnogóra - może za rok albo dwa ale lubię smakować danego kraju dużo wcześniej i się nakręcać na wyjazd.

Heh, też tak mam. Dlatego przewodniki po Portugalii czy Grecji cierpliwie czekają na półce na swoją kolej :).

Dromader napisał(a):Dlatego nie pisałem o zabieraniu laptopa lub korzystania z dostępu w kafejkach internetowych, ale o pozyskanej wiedzy z forum, nie przeczytanej, ale pozyskanej

Jasna sprawa, tyle że pamięć jednak ułomna jest, dlatego przydaje się - jak pisze Cynamonka - "ściąga" w postaci przewodnika ;).
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 29.04.2011 07:04

Zamówiłam sobie a do tego jeszcze Wyspy greckie ;) bo Kreta też mi się marzy ;)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.05.2011 14:35

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na moje pytanie... Poszukuję książek na temat Chorwacji i innych krajów byłej Jugosławii. Nie chodzi mi jednak o typowy przewodnik turystyczny ale raczej o książki reportażowe, literaturę faktu lub podróżniczą. Coś w stylu Kapuścińskiego, Jagielskiego czy Stasiuka. Jak wiem oni o tym regionie nie pisali (a może się mylę), ale może ktoś zna jakieś tytuły innych autorów?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.05.2011 14:44

greenrs napisał(a):Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na moje pytanie... Poszukuję książek na temat Chorwacji i innych krajów byłej Jugosławii. Nie chodzi mi jednak o typowy przewodnik turystyczny ale raczej o książki reportażowe, literaturę faktu lub podróżniczą. Coś w stylu Kapuścińskiego, Jagielskiego czy Stasiuka. Jak wiem oni o tym regionie nie pisali (a może się mylę), ale może ktoś zna jakieś tytuły innych autorów?

Literatura - Chorwacja i Jugosławia,
Ksiażki, filmy, przewodniki, inne poruszające temat Bałkanów
Pozdrawiam
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.05.2011 15:29

Dzięki!!! O to mi chodziło.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 15.05.2012 06:13

Witam
w lipcu się wybieram pierwszy raz do Chorwacji
szukam przewodnika, oczywiście forum też czytam,
warto czekać na ten? "Chorwacja. W kraju lawendy i wina"
http://www.empik.com/chorwacja-w-kraju-lawendy-i-wina-brusic-zuzanna-pamula-salomea,p1049365446,ksiazka-p
premiera 4.06.2012.

W ogóle pierwsze 3 na tej stronie:
http://www.empik.com/szukaj/produkt?q=chorwacja&qtype=basicForm&start=1&resultsPP=10&sort=publishDesc
mają dopiero się pojawić

A na razie mam na oku:
Pascala Chorwacja:
http://ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=1441__Chorwacja_&search_conditions=aW5kPXN6dWthaiZwcm9kdWN0X2tleXdvcmQ9Y2hvcndhY2phJnByb2R1Y3Rfc2VyaWVzX2lkPTA%3D
i
Czarnogóra:
http://ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=2087__Czarnogora&search_conditions=aW5kPXN6dWthaiZwcm9kdWN0X2tleXdvcmQ9Y3phcm5vZyVDMyVCM3JhJnByb2R1Y3Rfc2VyaWVzX2lkPTA%3D

Brać tego Pascala czy czekać na Bezdroża bo nowsze
i jeszcze proszę o polecenia jakichś rozmówek polsko-chorwackich
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.05.2012 08:16

W żadnym z nich nie przeczytasz niczego więcej niż na stronach forum..
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.05.2012 08:49

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):W żadnym z nich nie przeczytasz niczego więcej niż na stronach forum..

To oczywista oczywistość :D

Przewodniki książkowe mają jednak tą przewagę nad forum, że można mieć je zawsze przy sobie.

Z wyżej wymienionych, posiadam "Chorwacja. W kraju lawendy i wina" Bezdroży. Tyle, że poprzednie wydanie. Korzystałem i byłem zadowolony. Dużo ważnych informacji choć pominięte są małe miejscowości. Kupując go też dokonywałem wyboru pomiędzy nim, Pascalem, Michelinem i kilkoma innymi. Bezdroża wydały mi się najlepsze.

Dżejan, życzę udanego pierwszego pobytu i niezapomnianych wrażeń.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 15.05.2012 09:47

Dżejan.....jak już pisali poprzednicy , największą skarbnicą wiedzy o Chorwacji jest ...........forum ... przewodnik ,owszem można mieć ( opcja mojej żony) i nie jest ważne z jakiego wydawnictwa bo w każdym można doszukać się nieścisłości i ...braków , jest to dodatkowa lektura ale podstawa to .....forum , większość to potwierdzi , w przewodniku bezdroży jest sporo ...słówek trochę pomocnych a w innych przewodnikach pewnie też
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Który przewodnik? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone