Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

którędy ?? przez słovenię czy węgry? z polski południowej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pietka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietka » 14.07.2006 23:02

Hi!
Zawsze jeżdże przez austrię is słowenię a potem w dół na CRO. Jednak koszty podróży , brak czasu pozwalają mi dojechać na istrię lub najdalej pag.
w tym roku jest pomysł aby skoczyć nieco dalej >> okolice zadaru OK tniemy starą drogą (au i slo) i jakoś sie przez hrvatska dotrze . nie wiem może lepiej / taniej przez węgry. a jeżeli przez węgry to może się zapuszcze do baśki vody , którą mile wspominam z dzieciństwa . tylko te wegry ! czy potrzebnie się boję drogi przez węgry??
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.07.2006 07:31

Wczoraj wrocilem z Chorwacji.Jechalem z Omisia autostrada do Varazdinu,potem na Cakovec,Mursko Sredice-Slowenia 10-15 km,Wegry-spokojna trasa 240 km zajela mi 3 h,Redics,Szombathely,Csorna,Rajka granica ze Slowacja.Z Bratyslawy autostrada do Ziliny i w twoim przypadku kierowalbym sie na granice w Trstenie-blizej do domu.Wyjechalem z Omisia o 2 w nocy w domu w Kraku bylem o 19.Spokojna jazda,zgodna z przepisami :) radyjko CB bardzo przydatne nawet za granicami kraju,na trasie tej duzo stacji lpg.Szerokiej drogi!
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 15.07.2006 09:15

Haweł napisał(a):Wczoraj wrocilem z Chorwacji.Jechalem z Omisia autostrada do Varazdinu,potem na Cakovec,Mursko Sredice-Slowenia 10-15 km,Wegry-spokojna trasa 240 km zajela mi 3 h,Redics,Szombathely,Csorna,Rajka granica ze Slowacja.Z Bratyslawy autostrada do Ziliny i w twoim przypadku kierowalbym sie na granice w Trstenie-blizej do domu.Wyjechalem z Omisia o 2 w nocy w domu w Kraku bylem o 19.Spokojna jazda,zgodna z przepisami :) radyjko CB bardzo przydatne nawet za granicami kraju,na trasie tej duzo stacji lpg.Szerokiej drogi!

Witaj!!!
Czy w Słowenii w m. Lendava na stacji PETROL można tankować paliwo bez problemu placąc kartą kredytową lub debetową i czy stacja paliw jest prz głównej drodze?
Pozdrawiam JurekG
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 15.07.2006 10:03

W Lendawie skręcasz z głownej drogi w lewo, przejeżdżasz przez przejazd kolejowy, potem ok. 300 m i jesteś przy stacji paliw. Bez żadnego problemu zapłacisz kartą. Ja płaciłem kredytówką, ale akceptowali wszystkie. Paliwo troszeczke tańsze niż na Węgrzech i w Chorwacji.
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 15.07.2006 10:32

Lider16 napisał(a):W Lendawie skręcasz z głownej drogi w lewo, przejeżdżasz przez przejazd kolejowy, potem ok. 300 m i jesteś przy stacji paliw. Bez żadnego problemu zapłacisz kartą. Ja płaciłem kredytówką, ale akceptowali wszystkie. Paliwo troszeczke tańsze niż na Węgrzech i w Chorwacji.

Dzięki za podpowiedź o to mi chodziło. na mapie widać, że Lendavę mija się obwodnicą.
Pozdrawiam JurekG
motolider
Podróżnik
Re: którędy ?? przez słovenię czy węgry? z polski południowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) motolider » 15.07.2006 23:21

pietka napisał(a):Hi!
Zawsze jeżdże przez austrię is słowenię a potem w dół na CRO. Jednak koszty podróży , brak czasu pozwalają mi dojechać na istrię lub najdalej pag.
w tym roku jest pomysł aby skoczyć nieco dalej >> okolice zadaru OK tniemy starą drogą (au i slo) i jakoś sie przez hrvatska dotrze . nie wiem może lepiej / taniej przez węgry. a jeżeli przez węgry to może się zapuszcze do baśki vody , którą mile wspominam z dzieciństwa . tylko te wegry ! czy potrzebnie się boję drogi przez węgry??

Zawsze jeżdziłem do pracy pod granicę Chorwacką przez Chyżne potem na przejście Sahy , potem Budapeszt i dalej balatońską trasą kierunek Zagrzeb. Jedzie się fajnie ale warunek żeby do Budapesztu wjeżdżać po godz 22 i jechać non stop przez Węgry do granicy w nocy. Na pewno będzie super. Tylko za dnia porażka bo korki prawie pewne w wakacje niezależnie od terminu. Budapeszt nie ma obwodnicy a w okolicach Balatonu to wiadomo...turystyka tam dogorywa ale zawsze jeszcze sporo atrakcji na drodze. Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: którędy ?? przez słovenię czy węgry? z polski południowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.07.2006 23:42

pietka napisał(a):Hi!

Bez obaw, z Bratysławy (omijasz Budapeszt i Balaton) przez zachodnie Węgry można jechać na południe Cro. A taniej jest o 7,6 euro (odpada winietka przez Austrię), jadąc przez Chorwację można obniżyć koszty - zamiast autostradą w całości- mozna jechać "starą drogą" przez Plitvice. W tej okolicy znaleść nocleg, zwiedzić jeziora, a potem jechać "do wspomnień z dzieciństwa" :wink: (znaczy się do Baška Voda)
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 16.07.2006 10:23

A jechał ktoś tak - Zwardoń, Bratysława, Eisenstadt, Graz, Zagrzeb? Od granicy do Zadaru wychodzi wg map24 jakieś 960km. Bez Węgier i Czech, według tej samej map24 trasa przez Węgry jest krótsza o 60km, ale czy można wierzyć map24?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone