Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

którędy przez Śląsk...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
audiKSP
Croentuzjasta
którędy przez Śląsk...

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 16.07.2012 12:07

Witam.
We wrześniu jadę czwarty raz do Cro, choć ostatni raz byłem już dawno. Jadę z Wawy i zawsze ciąłem przez Tychy, Cieszyn. Teraz navi pokazuje mi żeby jechać przez Katowice, Gliwice, Wodzisław i granica w Bohuminie. W Czechach już wygląda na to że wskakuje się na autostradę. Czy ktoś może mi potwierdzić czy ta droga jest dobra bo nie chcę zbyt dużo czasu spędzić utykając gdzieś w śląskich korkach...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2012 12:13

Witam.

Tychy i ogólnie drogę nr 1 sobie daruj. W Tychach i Goczałkowicach trwają remonty. Jeżeli trafisz poza środkiem nocy, utkniesz na dłużej.

Co do wyboru optymalnej trasy wolę się nie wypowiadać.

Pozdrawiam.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 16.07.2012 12:13

W tej chwili jest lepsza niż przez Tychy, ponieważ w Tychach, Pszczynie i Goczałkowicach są zwężenia spowodowane robotami drogowymi i przez to są korki. W piątek trasę z Dąbrowy Górniczej do Milówki jechałem 4 godziny, a normalnie powinno być ok. 2 godzin.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.07.2012 12:17

Jeśli chcesz jechać na Czechy, to proponuję za Siewierzem zjechać na S1 kierunek Pyrzowice, w Pyrzowicach zjechać na A1 i jechać nią do końca (Świerklany). W Świerklanach kierować się na Wodzisław Śląski a tam DK78 do Chałupek. 2km od granicy PL/CZ zaczyna się autostrada D1 w kierunku Brna.
To tylko moja propozycja, ale naprawdę trudno trafić na korki na tej trasie.
viali
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) viali » 16.07.2012 12:25

A jadąc od storny Łodzi najlepiej na która granice sie udawac(jade przez Czechy)??
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.07.2012 12:33

???
8O :roll:

Noooo.... chyba na czeską, nie?
:wink:

Tak jak dids opisał. Korzystajcie z nowych autostrad na Śląsku!
Póki za darmo i nie w remoncie. A1 już od rejonu Tarnowskich Gór funkcjonuje od zimy. Także od strony Bytomia, Zabrza, czy północnych okolic Gliwic można najkrótszą drogą zjechać na autostradę i nią do Świerklan i na czeską dalnicę.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 16.07.2012 12:42

dids76 napisał(a):Jeśli chcesz jechać na Czechy, to proponuję za Siewierzem zjechać na S1 kierunek Pyrzowice, w Pyrzowicach zjechać na A1 i jechać nią do końca (Świerklany). W Świerklanach kierować się na Wodzisław Śląski a tam DK78 do Chałupek. 2km od granicy PL/CZ zaczyna się autostrada D1 w kierunku Brna.

Uwaga na pułapkę.
Przed wyżej opisanym zjazdem na S1 na sporym węźle drogowym w Podwarpiu,chwile wcześniej tuz za Siewierzem,jest zjazd z drogowskazem Gliwice,Tarnowskie Góry.Droga bodajże nr 78 )-ten mijamy.
Bo tam umarł w butach. ;)
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 16.07.2012 13:01

dids76 napisał(a):Jeśli chcesz jechać na Czechy, to proponuję za Siewierzem zjechać na S1 kierunek Pyrzowice, w Pyrzowicach zjechać na A1 i jechać nią do końca (Świerklany). W Świerklanach kierować się na Wodzisław Śląski a tam DK78 do Chałupek. 2km od granicy PL/CZ zaczyna się autostrada D1 w kierunku Brna.

Przestudiowałem tą drogę i faktycznie nie ma sensu wymyślać nic innego. Pojadę tak jak piszesz. Dzięki kolego.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 16.07.2012 14:10

Manga napisał(a):... Bo tam umarł w butach. ;)

bo potem są dwa ronka obok siebie :D
- na pierwszym trzeba na "Pyrzowice" drugi wyjazd (kąt 90st.) i na następnym w lewo na S1 (Gliwice) 8)
Dla nie tutejszych lepiej jechać dalej DK 1 i kręcić bezpośrednio na S1.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 16.07.2012 14:51

audiKSP napisał(a):

Przestudiowałem tą drogę i faktycznie nie ma sensu wymyślać nic innego. Pojadę tak jak piszesz. Dzięki kolego.

Teraz to najlepsza droga na Czechy przez Śląsk od Podwarpia do Chałupek ostatnio jechałem 1:20 minut tak więc czas bardzo dobry.
Bardzo polecam w nocy rewelka.
Dla porównania w ostatni piątek odcinek Katowice -Bielsko tylko 75 minut :(
kubatychy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubatychy » 16.07.2012 17:06

jestem z Tychów wiec dodam swoje 3 grosze. Zalezy o ktorej godz masz zamiar mijać Tychy. Jeśli w godz 6.00 - 22.00 faktycznie lepiej lecieć bokiem. Jednak jeśli bedziesz mijał w nocy to nie ma problemu z korkiem, to raptem 6 km zwężenia do 1 pasa, gdzie lecisz praktycznie 60 - 70 na godz jesli nie ma ruchu. W Goczałkowicach czy Pszczynie tez tragedii nie ma (zwezenie jeszcze krotsze niz w Tychach) plusem wg mnie tej trasy jest to że w zasadzie jadąc DK 1 caly czas masz szeroką drogę (poza tymi remontami) a w Bielsku wpadasz na S1 prując do Cieszyna praktycznie tyle ile fabryka dała ( jak dla mnie S1 jakościowo nie odbiega niczym od chociazby A4) :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.07.2012 22:28

kubatychy napisał(a): a w Bielsku wpadasz na S1 prując do Cieszyna praktycznie tyle ile fabryka dała ( jak dla mnie S1 jakościowo nie odbiega niczym od chociazby A4) :lol:

Równiez jestem pasjonatem tej trasy - nie dość że super nawierzchnia, to jeszcze do tego piękne widoki.

Ale ostatnio przejechałem się A1 z Żor do Pyrzowic - to dopiero jest cudo! Chyba najładniejsza polska autostrada - zwłaszcza nocą robi niesamowite wrażenie. A ruchu prawie wcale.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone