Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

którędy jechać?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Archangel
Odkrywca
którędy jechać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 31.07.2005 20:18

Witam wszystkich cro.maniaków jestem tu nowy szukałem informacji, dużo ich znalazłem ale interesuje mnie czy ktoś z was jechał przez Czechy pomijajac płatne drogi. Nie moge znaleźć informacji nigdzie w necie bo chce jechać przez Czechy droga przez miejscowosci Lubawka-Trutnov-Hradec Kralove-Pardubice-Havlickuv Brod-Jihlava-Znojmo czy na tym odcinku jest jakiś płatny odcinek bo aktualna mapa Czech pokazuje zaznaczone dwa odcinki koło Pardubic i Jihlavy jak równiez obwodnica Kralowca jest tez grubym drukiem czy ktos tamtędy jechał z góry dziekuje za pomoc a tak po za tym jade pierwszy raz
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 31.07.2005 21:55

czy naprawde nikt tamtędy nie jechał?
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 31.07.2005 22:24

Ja jechałem w zeszłym roku nad jezioro Garda podobną trasą.Tylko,że od Havlickiego brodu jechałem na Ceskie Budejovice i potem Linz.I powiem Ci jedno zdecydowanie odradzam :!: :!: :!: :!: :!: .350 km zajęło mi 6.5 godziny.Nie ma co oszczędzać na winiecie.W końcu 200 koron to niecałe 30 pln.W tym roku jechałem do Cro przez Cieszyn,Olomuniec,Brno i Mikulov i 300 km zajęło mi 3 godziny.
Także moja rada:
KUPUJ WINIETĘ I JAK NAJSZYBCIEJ WJEŻDŻAJ NA AUTOSTRADY I DROGI SZYBKIEGO RUCHU :!:
Jak jedziesz z Dolnego Śląska to jedź przez Jakuszyce na Pragę,a potem na Brno.Bo droga ,którą chcesz jechać to droga przez mękę porównywalna do polskich dróg.
pozdrawiam
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 31.07.2005 22:34

Jakbyś dobrze szukał to byś jednak zanalazł .:)
Ale w sumie wiadomość dla Ciebie jest dobra:za tę trasę nie płacisz.
www.dalnice.com/doprava/poplatky/mapa_plac_useky.htm
Degol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Degol » 31.07.2005 23:28

jezeli chcesz jechac na poludnie chorwacji od karlovaca jest fajna droga przez plitvickie jeziora - knin - sinj - split itd. nie zaplacisz ani grosza ale droga nie jest taka jak autostrada. szerokoć standardowa. nalezy uwazac na zakretach, są relatywnie ostre i nie lekcewżyć znaków wskazujących na obsuwające sie skaly (malo sie na nie nie nadzialem). stacje paliw sa jednak na tej drodze tak srednio co 60-70 km (zatankuj paliwo ;-) bo jak ci zabraknie na tej preri to bedzie problem .....

Archangel napisał(a):Witam wszystkich cro.maniaków jestem tu nowy szukałem informacji, dużo ich znalazłem ale interesuje mnie czy ktoś z was jechał przez Czechy pomijajac płatne drogi. Nie moge znaleźć informacji nigdzie w necie bo chce jechać przez Czechy droga przez miejscowosci Lubawka-Trutnov-Hradec Kralove-Pardubice-Havlickuv Brod-Jihlava-Znojmo czy na tym odcinku jest jakiś płatny odcinek bo aktualna mapa Czech pokazuje zaznaczone dwa odcinki koło Pardubic i Jihlavy jak równiez obwodnica Kralowca jest tez grubym drukiem czy ktos tamtędy jechał z góry dziekuje za pomoc a tak po za tym jade pierwszy raz
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 01.08.2005 00:14

dzieki za podpowiedzi szczegolnie za mapkę dojazd do jakiej kolwiek autostrady teraz od strony Lubawki to rowniez koszmar wyjezdzam z Legnicy i jak patrzę na mapę to droga na wprost na dół wydaje mi sie najkrótsza ostatnio duzo jeżdżę po Czechach wiem że zaraz ktoś napisze że najkrótsza nie znaczy najszybsza a mi sie nie spieszydojazd w kierunku autostrady na Prage przez Jakuszyce to horror w kierunku na Olomouc to kawał drogi trza odbijać na bok i z poczatku tez kreta droga
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 01.08.2005 00:47

[quote="Degol"]jezeli chcesz jechac na poludnie chorwacji od karlovaca jest fajna droga przez plitvickie jeziora - knin - sinj - split itd. nie zaplacisz ani grosza ale droga nie jest taka jak autostrada. szerokoć standardowa. nalezy uwazac na zakretach, są relatywnie ostre i nie lekcewżyć znaków wskazujących na obsuwające sie skaly (malo sie na nie nie nadzialem). stacje paliw sa jednak na tej drodze tak srednio co 60-70 km (zatankuj paliwo ;-) bo jak ci zabraknie na tej preri to bedzie problem .....

nie wiem czy to szydestwo ale akurat Chorwacje mam zamiar pokonać autostradą.z powrotem skorzystam z tych rad bo zamierzam zobaczyć jeziora plitwickie
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 01.08.2005 20:22

Uwaga o trudności ze znalezieniem stacji benz. w drodze przez "kontynentalną HR" jak najbardziej słuszna.Sam się najadłem strachu,bo mi się nie chciało zatankować do pełna jeszcze na wybrzeżu.
Propozycja,żeby jadąc z PL do HR jechać autostradą Praga-Brno dla odmiany kompletnie bez sensu.Jak ktoś lubi jeździć autostradami (ja lubię) to niech sobie pojedzie pokręcić się po Niemczech w weekend albo w nocy.Jak ktoś jedzie z PL do HR przez CZ,to powinien jechać z północy na południe!Przez Lubawkę próbowałem w zeszłym roku.Teoretycznie pomyślane dobrze,ale zaraz za granicą był objazd,który poprowadził mnie pod Nachod.Po tej nauce w tym roku od razu pojechałem do Kudowy,a potm jak zwykle:Hradec Kralove,Pardubice,Havl. Brod,Znojmo.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 02.08.2005 11:55

na razie od Trutnova do Hradec Kralove nie ma objazdu za to nie wiem jak dalej w kierunku PardubicHavlicky Brod i dalej.Przedtem był remont na drodze w kierunku Dvur Kralove i stąd był ten objazd

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone