Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

którędy jechać?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
interwojt
Plażowicz
którędy jechać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) interwojt » 23.01.2012 13:01

Witam serdecznie!
Wybieram się na przełomie lipca i sierpnia do Breli. Wiem, że nie powinienem się wybierać z piątku na sobotę, ale niestety nie mam wyjścia (za dużo bym musiał tłumaczyć). Chcę wyjechać ok 21 ze Śląska. Proszę o informację jak dojechać żeby było dobrze. Chodzi mi o to by uniknąć korków, gdyż jadę z rocznym dzieckiem. Która droga jest najlepsza itd. Wiem, ze jest tu pewnie mase odpowiedzi na ten temat, ale proszę zrozumieć - nie mam zbyt wiele czasu, by czytać forum. Bardzo proszę o pomoc.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 23.01.2012 14:33

interwojt napisał(a): Proszę o informację jak dojechać żeby było dobrze.

:shock:
Już Cię lubię... :lol:
Masz bardzo wyrafinowane potrzeby szczerze mówiąc. :wink:

Wiem, ze jest tu pewnie mase odpowiedzi na ten temat, ale proszę zrozumieć -nie mam zbyt wiele czasu, by czytać forum. Bardzo proszę o pomoc.

A co zrobisz jak odpowie np. aż 8-10 ludzi?

Eeeech, wy internauci ze swoimi zarąbistymi pytaniami...
Ani informacji jaka ma być ta trasa, przez co, najkrótsza, czy najszybsza, czy najładniejsza... ciągle tylko "dajcie mi gotowy przepis i żeby było dobrze....".

Na korki nie ma recepty, mogą się zrobić na złość wam i GPSom i wszystkim stacjom z trafficem w ciągu kilkunastu minut jak jakiś zmęczony życiem i myśleniem inteligent przypieprzy w bandę lub co gorsza - w drugi wóz z ludźmi.
Mogą się zdarzyć WSZĘDZIE I ZAWSZE.

Skoro wyjazd o 21, to przecież macie z głowy większość problemów...
Jak małe dziecko- to lepiej najszybciej się przemieścić na miejsce.
Ja polecam trasę przez Bańską B. (od nas jest kilka wariantów- każdy może być dobry, przez Cieszyn, przez Korbielów, przez Zwardoń) Sahy, Budapeszt i autostradami przez Zagrzeb aż do Sestanovaca i zjazd na Makarską z tych przepięknych serpentyn. Albo od Karlovaca przez Plitvice, starą drogą przez góry i Graćac do Knina i na wybrzeże.
To już Twoja sprawa na co się zdecydujesz. My nie wiemy co jest akurat dla was najlepsze. Możemy się tego tylko domyślać, ale lepiej jak nam to wyraźnie powiesz.
Tak szczerze mówiąc, dziwią mnie takie same pytania, gdyż nie zbudowano żadnych nowych dróg do CRO, korzystamy więc wszyscy z tego co jest już objeżdżone i znane, autostrad za to przybywa.
A mapę możesz mieć za darmo z Googla czy Michelina.
Prawda jest taka, ze do zaplanowania zwykłej i łatwej, oczywistej trasy do CROATII nawet CRO.pl nie jest potrzebne.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.01.2012 15:06

A tak maksymalnie krótko... Jeśli jedziesz w sobotę w sezonie to jest taka prawidłowość:
- chcesz jechać cały czas autostradami to jedziesz przez Czechy, Austrię, Słowenię - masz jednak 90% szans, że postoisz w korkach,
- nie zależy Ci na autostradach to jedziesz przez Słowację i Węgry - tu masz tylko 10% szansy, że wpadniesz w korki.

Dokładna rozpiska tych tras jest na forum. Mimo braku czasu, radziłbym jednak poszukać. To nie takie trudne.
Jeśli sam nie masz czasu na czytanie forum to na pewno zrozumiesz, że inni nie mają czasu by pisać to, co już zostało wiele razy napisane. Szanujmy się wzajemnie. :)
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 23.01.2012 15:37

Skoro jedziesz z małym dzieckiem, to podejrzewam, że zależy Ci na jak najszybszym pokonaniu trasy. W takim razie w grę wchodzi opcja "autostradowa".
Nie wiem skąd dokładnie będziesz jechał.
Ja jeżdżę z Gliwic trasą: Ostrava, Olomouc, Brno, Mikulov, Wien, Graz, objazd autostrady w Słowenii (Mureck, Lenart, Ptuj) i granicę SLO / HR przekraczam w Macelj.
Na przełomie lipca i sierpnia w weekend są prawdopodobne korki na tym przejściu więc postaraj się tam być jak najwcześniej (nad ranem).
Trasa zajmie Ci pewnie koło 8 godzin więc dobrze było by wyjechać wcześniej niż o 21.
Następnego korka możesz się spodziewać na punkcie poboru opłat przed Zagrzebiem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.01.2012 16:17

Klik 1
Klik 2
Klik 3
Klik 4
Klik 5
Klik 6
Klik 7

Dalej mi się nie chce bo mecz się zaczął...

Polecam
http://www.viamichelin.pl
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.01.2012 16:24

W wakacje najszybciej dojedziesz przez Węgry - autostradą przez Budapeszt lub skrótem od Gyor - ale w obu przypadkach przez przejście w Letenye. Jeśli gdzieś nie będzie korków, to właśnie tam, bo znajdują się tam 2 przejścia graniczne obok siebie.

Ja jechałem tamtędy w lipcu i o północy właśnie w Letenye zrobiłem postój. Przez półtorej godziny na starym przejściu naliczyłem 3 samochody!
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 23.01.2012 17:47

Latenye praktycznie zawsze jest puste ja bynajmniej nigdy nie widziałem tam zatwardzenia.Natomiast uniknięcie korka na bramkach jest realne jeśli kolega przyspieszy wyjazd o kilka godzin :wink:
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 23.01.2012 17:49

Tak się składa, że zawsze ruszam do Cro w piątki. A trochę już tych wyjazdów zaliczyłem. Ani razu nie stałem w korku, nawet przez Wrocław jechałem płynnie. Myślię, że korków trzeba sę lękać wyjeżdżając z CRO!
peter_pieper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) peter_pieper » 23.01.2012 18:30

Obie trasy sa dobre przez Austrie czy przez Wegry.Wyjedz wczesniej 2-3h i po klopocie. Jedziesz w nocy wiec masz wzglednie spokoj.Oba przejscia przekroczysz w srodku nocy(obie opcje).A o korki jak ktos wczesniej napisal martw sie przy powrocie..
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 23.01.2012 18:50

interwojt, a masz czas odwiedzić ubikację gdy masz pilną potrzebę? Czy Ty będziesz miał czas, żeby do tej Chorwacji jechać? Rozwalają mnie tacy :twisted:
lukman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukman » 23.01.2012 19:41

FORUM JEST PO TO BY POMAGAĆ INNYM :D MOIM ZDANIEM NAJLEPSZA TRASA CIESZYN-CZECHY-AUSTRIA-SŁOWENIA-CRO MI PRZEJAZD TĄ TRASĄ W SEZONIE W REJON TROGIRU ZAJMUJE MAX 12H WYJAZD ZAWSZE W PIATEK OK.18 POZDRAV
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 23.01.2012 19:57

maciej1976 napisał(a):interwojt, a masz czas odwiedzić ubikację gdy masz pilną potrzebę? Czy Ty będziesz miał czas, żeby do tej Chorwacji jechać? Rozwalają mnie tacy :twisted:

Nie potrafisz się powstrzymać :?:
Waldii77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldii77 » 23.01.2012 21:30

Hejka
Jechałem podobnie jak kolega lichy od Wiednia; natomiast do Wiednia przez Ustroń, Leszna Góra, Trinec, Zilina, Bratysława.Start 21.30 Oświęcim-Baska V. ~12.00.Był wrzesień wiec kolejek nie było 02.09.podróz tez planowałem na noc z uwagi na dziecko 3 letnie.Atmosfera dobra na trasie.Szkoda tylko ze człowiek przed podróżą nie zasnie bo jazda na noc jednak wymaga dobrej kondycji. Z powrotem tak tez uczyniłem i jechaliśmy 13h; mały praktycznie nie spał. Będzie dobrze!!!:)Pozdr
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 23.01.2012 22:04

Ilu internautów tyle opinii i dróg dojazdu-wybór należy do Ciebie.Jeśli chcesz trochę przyoszczędzić na winietach polecam jazdę przez Cieszyn(bezpłatnie)autostrada Słowacja(winieta)Węgry(bez winiety autostrada i dk86)Słowenia(15 min bez winiety) no i Cro autocesty(oczywiście płatne)Wszystko tu i przede wszystkim tu Trzykrotnie tędy pomykałem i żadnych korków zarówno tam jak i z powrotem. Pozdrav.
Waldii77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldii77 » 23.01.2012 22:55

Mam pytanie czy Cieszyn jest bezpłatnie na pewno, tylko do którego węzła?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone