Raul73 napisał(a):W wakacje najszybciej dojedziesz przez Węgry - autostradą przez Budapeszt lub skrótem od Gyor - ale w obu przypadkach przez przejście w Letenye. Jeśli gdzieś nie będzie korków, to właśnie tam, bo znajdują się tam 2 przejścia graniczne obok siebie.
Ja jechałem tamtędy w lipcu i o północy właśnie w Letenye zrobiłem postój. Przez półtorej godziny na starym przejściu naliczyłem 3 samochody!
zbys2011 napisał(a):"W wakacje najszybciej dojedziesz przez Węgry - autostradą przez Budapeszt lub skrótem od Gyor" - jak wygląda ten skrót ? (dużo ograniczeń prędkości itp.)- jaki numer trasy i przez jakie miasta ? - czy wyjeżdża się już za Balatonem na autostradzie prowadzącej do przejścia w Letenye - czy lepiej nadłożyć drogi i jechać autostradą w okolicach Budapesztu ?
greenrs napisał(a):Jakoś nikt nie wspomniał o słynnej i popularnej na tym forum drodze nr 86 przez Węgry.
lichy napisał(a):Skoro jedziesz z małym dzieckiem, to podejrzewam, że zależy Ci na jak najszybszym pokonaniu trasy. W takim razie w grę wchodzi opcja "autostradowa".
Nie wiem skąd dokładnie będziesz jechał.
Ja jeżdżę z Gliwic trasą: Ostrava, Olomouc, Brno, Mikulov, Wien, Graz, objazd autostrady w Słowenii (Mureck, Lenart, Ptuj) i granicę SLO / HR przekraczam w Macelj.
Na przełomie lipca i sierpnia w weekend są prawdopodobne korki na tym przejściu więc postaraj się tam być jak najwcześniej (nad ranem).
Trasa zajmie Ci pewnie koło 8 godzin więc dobrze było by wyjechać wcześniej niż o 21.
Następnego korka możesz się spodziewać na punkcie poboru opłat przed Zagrzebiem.
Raul73 napisał(a):greenrs napisał(a):Jakoś nikt nie wspomniał o słynnej i popularnej na tym forum drodze nr 86 przez Węgry.
Ponieważ autor wątku pytał o uniknięcie korków, a o to w Macelj raczej trudno.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że Route 86 to legenda i wielu forumowiczów tamtędy jeździ.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi