Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

którędy jechać?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arkot
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkot » 23.01.2012 23:36

Witam. Jestem tu nowy bo planujemy urlop pod namiotem w Chorwacji i interesują mnie wszystkie informacje związane z wyjazdem. Planujemy wyjazd w pierwszej połowie sierpnia. W jaki dzień tygodnia najlepiej wyjechać samochodem?
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 23.01.2012 23:47

A tu się witamy

forum/viewtopic.php?t=9747&postdays=0&postorder=asc&start=4755

a potem do opcji szukam zapraszamy :lol:
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 24.01.2012 17:04

Raul73 napisał(a):W wakacje najszybciej dojedziesz przez Węgry - autostradą przez Budapeszt lub skrótem od Gyor - ale w obu przypadkach przez przejście w Letenye. Jeśli gdzieś nie będzie korków, to właśnie tam, bo znajdują się tam 2 przejścia graniczne obok siebie.

Ja jechałem tamtędy w lipcu i o północy właśnie w Letenye zrobiłem postój. Przez półtorej godziny na starym przejściu naliczyłem 3 samochody!

Poparcie po calosci :wink:
zbys2011
Globtroter
którędy jechać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2011 » 24.01.2012 19:03

"W wakacje najszybciej dojedziesz przez Węgry - autostradą przez Budapeszt lub skrótem od Gyor" - jak wygląda ten skrót ? (dużo ograniczeń prędkości itp.)- jaki numer trasy i przez jakie miasta ? - czy wyjeżdża się już za Balatonem na autostradzie prowadzącej do przejścia w Letenye - czy lepiej nadłożyć drogi i jechać autostradą w okolicach Budapesztu ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.01.2012 19:29

zbys2011 napisał(a):"W wakacje najszybciej dojedziesz przez Węgry - autostradą przez Budapeszt lub skrótem od Gyor" - jak wygląda ten skrót ? (dużo ograniczeń prędkości itp.)- jaki numer trasy i przez jakie miasta ? - czy wyjeżdża się już za Balatonem na autostradzie prowadzącej do przejścia w Letenye - czy lepiej nadłożyć drogi i jechać autostradą w okolicach Budapesztu ?

Jest to droga nr 81.

Zaczyna się w Gyor na zjeździe nr 115 i prowadzi przez Per (świetna knajpka), Mezoors, Kisber i Mor, a na autostradę wpadasz w Shekesfehervar koło Auchan.

Trasa bardzo przyjemna, nawierzchnia bez zastrzeżeń. Kilka ograniczeń oczywiście jest, ale fajnie się jedzie. Czasowo wychodzi podobnie do autostrady, ale jeśli chodzi o odległość, to zaoszczędzasz 65 km.
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 24.01.2012 20:06

Potwierdzam słowa przedmówcy,trasa dobra na wakacyjny wyjazd.
Letenye zgodnie z sugetiami na forum bez nadmiernych korków.
Pierwszy nocleg tranzytowy w podróży w Varażdinskich Toplicach z basenami termalnymi po podróży ekstra , ceny wstępu znacznie korzystniejsze niż u nas, moczenie po podróży super .
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.01.2012 00:21

Jakoś nikt nie wspomniał o słynnej i popularnej na tym forum drodze nr 86 przez Węgry. Oszczędzasz w stosunku do autostrady sporo kilometrów i nie kupujesz e-winietki. Możesz jechać nią do końca przez Redics lub zboczyć za Kormend na E65 na Letenye.
Ostatnie lata były na 86-tce drobne remonty ale niezbyt uciążliwe. W tygodniu trzeba się liczyć z TIRami, no i jest kilka ograniczeń do 30 km/h.
Ostatnio edytowano 25.01.2012 09:07 przez greenrs, łącznie edytowano 1 raz
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 25.01.2012 08:12

greenrs.........nadrabiasz w stosunku do autostrady????????????? 86 - oszczędzasz kilometry i cenę winietki ale czasowo wychodzi .....powiedzmy mniej więcej to samo
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.01.2012 09:04

Amikol napisał(a):greenrs.........nadrabiasz w stosunku do autostrady????????????? 86 - oszczędzasz kilometry i cenę winietki ale czasowo wychodzi .....powiedzmy mniej więcej to samo

:D Oczywiście to miałem na myśli...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.01.2012 10:37

greenrs napisał(a):Jakoś nikt nie wspomniał o słynnej i popularnej na tym forum drodze nr 86 przez Węgry.

Ponieważ autor wątku pytał o uniknięcie korków, a o to w Macelj raczej trudno.

Co oczywiście nie zmienia faktu, że Route 86 to legenda i wielu forumowiczów tamtędy jeździ. :D
krzypa3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzypa3 » 25.01.2012 11:19

Dzieńdoberek
Osobiście polecam trasę przez Słowację/Węgry.
Dwa razy (pierwszy i ostatni za razem) pojechałem w 2009 r. przez Austrię i wystarcz. Tłok na atustradzie między Wiedniem a Grazem i do tego Słowenia. Wracałem przez Węgry i tak mi zostało do dziś. Kolejne lata jeżdżę na wyspę Pag włąśnie tą trasą choć były modyfikacje. Za pierwszym razem jechałem trasą: Povljana-Zagrzeb-Budapesz-Bratysława-Żilina-Chyżne-Kielce. W następnym roku zrobiłem skrót z Gyor przez Mor do Sekeszfehervar i dalej do Letenye. Jechałem w nocy z piątku na sobotę a skrót zaliczyłem około 3-4 nad ranem. Jechało się super, praktycznie pusta droga. Na odcinku Gyor-Sekeszfehervar minąłem około 3 -4 auta i to już przed Sekeszfehervar ( chyba polscy turyści wracali z Cro :wink: ).
W ubiegłym roku postanowiłem pojechać przez Banską Bystrice. Potwierdzam, że na Słowację nie potrzeba winiety jadąć przez Banską Bystricę . W BB jadąc drogą R1 za Tesco skręcasz w prawo i w pierwszą możliwą jeszcze raz w prawo przejeżdzasz nad R1 wiaduktem za wiaduktem znów w prawo i zjeżdzasz na drogę 69 którą jedziesz do Zvolenia około 20 km i dalej do Sahy. Powtarzam - Niepotrzebujesz słowackiej winiety! W Budapeszcie byłem około 3:30. Winietę na Węgry kupiłem na pierwszej napotkanej stacji paliw. Jedyny problem miałem w Letenye bo Bratankowie stadnie ruszyli na wakacje do Chorwacji i musiałem odstać na granicy H/Cro jakieś 15 - 20 minut.
Powrót tą samą trasą. Wyjazd z Povljany około 15tej. Myślałem, że w Budapeszcie będzie spory ruch ale gdy dotarłem do Budapesztu było koło północy z piątki na sobotę i ruch na ulicach był mizerny więc spoko się jechało. Polecam jazdę przez Budapeszt z nawigacją bo trochę trzeba pokluczyć ale w sumie i bez nawigacji mozna dać radę.
W tym roku też jadę do Cro i nie zamierzam zmieniać wypróbowanej trasy.
Srdačan pozdrav was Cromaniacy i do zobaczenia na trasie. Kielce - Povljana ( Otok Pag ) 23.08-05.09.
Ostatnio edytowano 25.01.2012 11:24 przez krzypa3, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2012 11:23

lichy napisał(a):Skoro jedziesz z małym dzieckiem, to podejrzewam, że zależy Ci na jak najszybszym pokonaniu trasy. W takim razie w grę wchodzi opcja "autostradowa".
Nie wiem skąd dokładnie będziesz jechał.
Ja jeżdżę z Gliwic trasą: Ostrava, Olomouc, Brno, Mikulov, Wien, Graz, objazd autostrady w Słowenii (Mureck, Lenart, Ptuj) i granicę SLO / HR przekraczam w Macelj.
Na przełomie lipca i sierpnia w weekend są prawdopodobne korki na tym przejściu więc postaraj się tam być jak najwcześniej (nad ranem).
Trasa zajmie Ci pewnie koło 8 godzin więc dobrze było by wyjechać wcześniej niż o 21.
Następnego korka możesz się spodziewać na punkcie poboru opłat przed Zagrzebiem.

Też tak zawsze jadę.
Wyjazd o 17-18 i nie powinieneś mieć większych problemów. Słyszałem że na wiosnę ma być gotowa autostrada A1 do Chałupek, więc cały czas jedziesz Autostradą :)
krzypa3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzypa3 » 25.01.2012 11:34

No tak. Ja jeżdżę z Kielc więc wygodniej mi jechać przez Kraków-Chyżne. Autor wątku pisze, że będzie jechał ze Śląska więc jozek75 i lichy mają rację.
Pozdro dla wszystkich
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 25.01.2012 11:43

rzuć sobie okiem jeszcze na ten temat:

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30712

Masz tu kilka informacji odnośnie dojazdu z Częstochowy do Makarskiej Riwiery.Jeśli będziesz mieć jakieś pytania pisz w tamtym wątku.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.01.2012 15:09

Raul73 napisał(a):
greenrs napisał(a):Jakoś nikt nie wspomniał o słynnej i popularnej na tym forum drodze nr 86 przez Węgry.

Ponieważ autor wątku pytał o uniknięcie korków, a o to w Macelj raczej trudno.

Co oczywiście nie zmienia faktu, że Route 86 to legenda i wielu forumowiczów tamtędy jeździ. :D

A od kiedy jadąc 86-tką przez Węgry, przejeżdża się przez Macelj? Coś Ci się chyba pomyliło... 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone