Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Które przejście SLO/CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.07.2011 10:52

Czy ktos wie jak z tym przejściem w Cvetlinie? obywatele UE maja prawo czy to tylko lokalne przejście?
Wybieram się w najbliższy weekend i granice chorwacką planuje przekroczyć w niedzielę rano, a jako że to sezon wysoki, zatem i korków mogę się spodziewać w Krapinie :(
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 19.07.2011 12:55

Dwa posty wyżej napisałem, wystarczy przeczytać. :idea:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.07.2011 13:04

Adam,K napisał(a):Dwa posty wyżej napisałem, wystarczy przeczytać. :idea:

teraz już te dwa posty wyżej zrozumiałem, bo przedtem czytałem i nie wiedziałem... nie zawsze to co piszemy jest zrozumiałe dla innych :(
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 21.07.2011 08:48

Witam,
wyjeżdżam jutro (piątek) ok 22 z okolic Opola. Prawdopodobnie ok 5 rano dojadę do granicy ze Słowenią. Planuję ominąć tamtejsze autostrady, ale nie wiem na które przejście graniczne SLO-HR się kierować o tej porze (sobota 6-7 rano).Translator (tłumacz) angielsko polski - wielojęzykowy i darmowy. Wpisz w poniższym formularzu tekst do tłumaczenia a następnie wybierz język źródłowy i docelowy. Nie odpowiadam za wyniki tłumaczeń - tłumacz służy głównie do przedstawienia zarysu tekstu - o co w nim mniej więcej chodzi. Nie tłumaczcie nim zadań szkolnych, listów firmowych itd - do tego proponuję wynająć normalnego tłumacza. A poza tym - uczcie się języków. Translator korzysta między innymi z silników Babelfish i Google. Języki oznaczone jako google zezwalają na tłumaczenie tekstu tylko do 500 znaków - pozostałe języki (w tym polski i angielski) nie mają takich limitów. Przedstawiamy Ci internetowy translator angielsko-polski, który umożliwia tłumaczenie dowolnego tekstu z języka angielskiego na polski i odwrotnie z języka polskiego na angielski. Translator ten bazuje na bazie słów i zwrotów należącej do firmy Google oraz Bing - zasoby tego słownika są ciągle rozwijane i korygowane przez miliony ludzi na całym świecie, efektem tego jest ciągłe ulepszanie tłumaczeń. Zgadzam się na dowolne wykorzystanie mojego tekstu do tłumaczenia przez biuro tłumaczeń, w szczególności umieszczenie tekstu do tłumaczenia w publicznie dostępnym archiwum i uwzględnienie słownictwa w opracowywanych narzędziach wspomagających tłumaczenie (CAT) takich jak słowniki, glosariusze i translatory online. Aby zobaczyć ostatnie dodane teksty wybierz dzień tygodnia. Już wkrótce uruchamiamy internetowe słowniki polskie, angielskie i niemieckie: słownik polski, słownik polsko-angielski, slownik angielsko-polski, słownik polsko-niemiecki i słownik niemiecko-polski. W przygotowaniu nowy tłumacz i translator polski, niemiecki, francuski, czeski i włoski oraz słownik ortograficzny, słownik wyrazów obcych, slownik wyrazów bliskoznacznych i slownik synonimów.
Standardowo Macelj czy jednak Cvetlin?
Ostatnio edytowano 22.10.2013 13:21 przez gigant87, łącznie edytowano 1 raz
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 21.07.2011 09:09

W Macelju postoisz, licz się z tym.
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 21.07.2011 09:49

Ok, tylko czy to będzie bardziej 15 minut, czy raczej 2h? :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2011 10:00

gigant87 napisał(a):Ok, tylko czy to będzie bardziej 15 minut, czy raczej 2h? :)

Tego nie wiedzą nawet najstarsi górale na pograniczu SLO/HR :wink:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 21.07.2011 12:09

Byli tacy, którzy stali nawet ponad 4h.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2011 12:35

Janusz Bajcer napisał(a):
gigant87 napisał(a):Ok, tylko czy to będzie bardziej 15 minut, czy raczej 2h? :)

Tego nie wiedzą nawet najstarsi górale na pograniczu SLO/HR :wink:

Dlatego Babki trzeba pytać, Babki........ :wink: :lol:
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 21.07.2011 14:22

Czy to nieśmiała sugestia, by jechać na Cvetlin? :)
cappek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappek » 21.07.2011 15:48

widać, że na chwilę obecną (16:38) na przejściu w Macelj korki są duże... czy ktoś może powiedzieć, który z tych pasów jest do płacenia kartą? To ten obok pasu z napisem BUS?
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 21.07.2011 16:55

cappek napisał(a):widać, że na chwilę obecną (16:38) na przejściu w Macelj korki są duże... czy ktoś może powiedzieć, który z tych pasów jest do płacenia kartą? To ten obok pasu z napisem BUS?

chyba jeszcze nie trzeba płacić za przejazd przez granicę :D :lol:
cappek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappek » 21.07.2011 17:39

o matko :D no tak :D czytam cały dzień dziś o autostradach i o płatnościach kartą :D i taki właśnie jest skutek ;)
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 23.07.2011 16:20

w soboty TYLKO CVETLIN!
przetestowałem te przejście dwa tygodnie temu w drodze do Chorwacji. Korek do Macelj zaczynał się już na autostradzie, a to oznacza ze 2 godziny toczenia się do granicy. Zawróciłem do Ptuja - i tu mała uwaga - aby dostać się do przejścia Cvetlin z Ptuja trzeba trochę pokombinować, tak aby przejechać wiaduktem na południe nad drogą z Ptuja do autostrady.
Droga do przejścia jest kręta i wąska, miałem nawet wątpliwości czy dobrze jadę ale w końcu dojeżdżamy do małego przejścia na którym... nikogo nie ma! Znudzony pogranicznik sprawdza dowody i wracamy na główną drogę na Zagrzeb. Cały ten objazd to max. 20-30 minut.
Polecam Cvetlin!
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 23.07.2011 17:37

dziś o 8 rano mega korek od Ptuja w stronę Macelja
objechałem na Cvetlin- bez kolejki, a trasa (mimo ulewy) wspaniała

później od Zagrzebia do karlovac były korki, ale jestem już na miejscu (po 15h) czyli na Plitwickich Jeziorach

pozdrawiam,
Tomek :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Które przejście SLO/CRO - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone