Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Które przejście SLO/CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.07.2011 11:52

Czy ktos wie jak z tym przejściem w Cvetlinie? obywatele UE maja prawo czy to tylko lokalne przejście?
Wybieram się w najbliższy weekend i granice chorwacką planuje przekroczyć w niedzielę rano, a jako że to sezon wysoki, zatem i korków mogę się spodziewać w Krapinie :(
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 19.07.2011 13:55

Dwa posty wyżej napisałem, wystarczy przeczytać. :idea:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.07.2011 14:04

Adam,K napisał(a):Dwa posty wyżej napisałem, wystarczy przeczytać. :idea:

teraz już te dwa posty wyżej zrozumiałem, bo przedtem czytałem i nie wiedziałem... nie zawsze to co piszemy jest zrozumiałe dla innych :(
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 21.07.2011 09:48

Witam,
wyjeżdżam jutro (piątek) ok 22 z okolic Opola. Prawdopodobnie ok 5 rano dojadę do granicy ze Słowenią. Planuję ominąć tamtejsze autostrady, ale nie wiem na które przejście graniczne SLO-HR się kierować o tej porze (sobota 6-7 rano).Translator (tłumacz) angielsko polski - wielojęzykowy i darmowy. Wpisz w poniższym formularzu tekst do tłumaczenia a następnie wybierz język źródłowy i docelowy. Nie odpowiadam za wyniki tłumaczeń - tłumacz służy głównie do przedstawienia zarysu tekstu - o co w nim mniej więcej chodzi. Nie tłumaczcie nim zadań szkolnych, listów firmowych itd - do tego proponuję wynająć normalnego tłumacza. A poza tym - uczcie się języków. Translator korzysta między innymi z silników Babelfish i Google. Języki oznaczone jako google zezwalają na tłumaczenie tekstu tylko do 500 znaków - pozostałe języki (w tym polski i angielski) nie mają takich limitów. Przedstawiamy Ci internetowy translator angielsko-polski, który umożliwia tłumaczenie dowolnego tekstu z języka angielskiego na polski i odwrotnie z języka polskiego na angielski. Translator ten bazuje na bazie słów i zwrotów należącej do firmy Google oraz Bing - zasoby tego słownika są ciągle rozwijane i korygowane przez miliony ludzi na całym świecie, efektem tego jest ciągłe ulepszanie tłumaczeń. Zgadzam się na dowolne wykorzystanie mojego tekstu do tłumaczenia przez biuro tłumaczeń, w szczególności umieszczenie tekstu do tłumaczenia w publicznie dostępnym archiwum i uwzględnienie słownictwa w opracowywanych narzędziach wspomagających tłumaczenie (CAT) takich jak słowniki, glosariusze i translatory online. Aby zobaczyć ostatnie dodane teksty wybierz dzień tygodnia. Już wkrótce uruchamiamy internetowe słowniki polskie, angielskie i niemieckie: słownik polski, słownik polsko-angielski, slownik angielsko-polski, słownik polsko-niemiecki i słownik niemiecko-polski. W przygotowaniu nowy tłumacz i translator polski, niemiecki, francuski, czeski i włoski oraz słownik ortograficzny, słownik wyrazów obcych, slownik wyrazów bliskoznacznych i slownik synonimów.
Standardowo Macelj czy jednak Cvetlin?
Ostatnio edytowano 22.10.2013 14:21 przez gigant87, łącznie edytowano 1 raz
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 21.07.2011 10:09

W Macelju postoisz, licz się z tym.
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 21.07.2011 10:49

Ok, tylko czy to będzie bardziej 15 minut, czy raczej 2h? :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2011 11:00

gigant87 napisał(a):Ok, tylko czy to będzie bardziej 15 minut, czy raczej 2h? :)

Tego nie wiedzą nawet najstarsi górale na pograniczu SLO/HR :wink:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 21.07.2011 13:09

Byli tacy, którzy stali nawet ponad 4h.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2011 13:35

Janusz Bajcer napisał(a):
gigant87 napisał(a):Ok, tylko czy to będzie bardziej 15 minut, czy raczej 2h? :)

Tego nie wiedzą nawet najstarsi górale na pograniczu SLO/HR :wink:

Dlatego Babki trzeba pytać, Babki........ :wink: :lol:
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 21.07.2011 15:22

Czy to nieśmiała sugestia, by jechać na Cvetlin? :)
cappek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappek » 21.07.2011 16:48

widać, że na chwilę obecną (16:38) na przejściu w Macelj korki są duże... czy ktoś może powiedzieć, który z tych pasów jest do płacenia kartą? To ten obok pasu z napisem BUS?
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 21.07.2011 17:55

cappek napisał(a):widać, że na chwilę obecną (16:38) na przejściu w Macelj korki są duże... czy ktoś może powiedzieć, który z tych pasów jest do płacenia kartą? To ten obok pasu z napisem BUS?

chyba jeszcze nie trzeba płacić za przejazd przez granicę :D :lol:
cappek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappek » 21.07.2011 18:39

o matko :D no tak :D czytam cały dzień dziś o autostradach i o płatnościach kartą :D i taki właśnie jest skutek ;)
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 23.07.2011 17:20

w soboty TYLKO CVETLIN!
przetestowałem te przejście dwa tygodnie temu w drodze do Chorwacji. Korek do Macelj zaczynał się już na autostradzie, a to oznacza ze 2 godziny toczenia się do granicy. Zawróciłem do Ptuja - i tu mała uwaga - aby dostać się do przejścia Cvetlin z Ptuja trzeba trochę pokombinować, tak aby przejechać wiaduktem na południe nad drogą z Ptuja do autostrady.
Droga do przejścia jest kręta i wąska, miałem nawet wątpliwości czy dobrze jadę ale w końcu dojeżdżamy do małego przejścia na którym... nikogo nie ma! Znudzony pogranicznik sprawdza dowody i wracamy na główną drogę na Zagrzeb. Cały ten objazd to max. 20-30 minut.
Polecam Cvetlin!
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 23.07.2011 18:37

dziś o 8 rano mega korek od Ptuja w stronę Macelja
objechałem na Cvetlin- bez kolejki, a trasa (mimo ulewy) wspaniała

później od Zagrzebia do karlovac były korki, ale jestem już na miejscu (po 15h) czyli na Plitwickich Jeziorach

pozdrawiam,
Tomek :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Które przejście SLO/CRO - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies