paulr napisał(a):Od kwietnia 2016 roaming w ue bardzo potanieje. Transmisja danych bez pakietow itp nie bedzie juz droga. Ceny musza zostac obnizone o ponad 70%. W Chorwacji chyba trafik nie dziala ale w Slu juz tak wiec na google czy innej nawigacji bedzie widac jak wyglada dojazd do cro.. W samej Chorwacji polecam aplikacje hak. Jest idealna informacja gdzie i jakie korki sie pojawiaja plus zdjecia z kamer na autostradach granicach itp. (To samo co w radiu) korzystajac z dobrodziejstwa smartfona wiekszosc problemow da sie uniknac. Zeszlego roku na trafik na calej trasie i odczytywanie komunikatow hak(plus yanosik w tle) pobralo mi 10mb. W 2 strony. Przy cenie. 5 eurocentow mamy informacje o trasie o pl do cro za pol euro. Nawet pobierajac 2x wiecej danych mamy euro. Mysle ze chyba kazdego stac by doliczyc do rachunku za telefon 5 zlotych. Sam zeszlego roku korzystajac z paczki 25mb w eu w sieci play popatrzylem sobie chwile przed mozliwoscia zjazdu jak wyglada lucko. Jak maceji i wszedzie po kilka samochodow. Jechanie w ciemni w dobie bardzo taniego dostepu do precyzyjnych informacji mysle ze mija sie z celem. A wybranie objazdu bo moze cos jest.....
W sumie słuszne spostrzeżenie - ja unikałem w zeszłym roku włączania internetu w telefonie podczas trasy, raz, że nie było takiej potrzeby, dwa, że bałem się opłat za transmisję danych - dobrze wiedzieć, że od kwietnia to faktycznie groszowe sprawy.
I pełne zgoda że przy obecnych udogodnieniach to trochę bez sensu zgadywac, czy będzie korek czy nie, jeśli można to za złotówkę sprawdzić.