Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

...Która z wysp?...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cayman
Croentuzjasta
...Która z wysp?...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 13.03.2006 17:31

Witam serdecznie po zimowej przerwie, zbliża się wiosna i moje oczy pomału kierują się w stronę Chorwacji...W zeszłym roku byliśmy w Baśkiej Vodzie i na Istrii...Tym razem chciałbym odwiedzić którąś z wysp...no i właśnie którą?...jestem maniakiem pięknych widoków (koniecznie chcę wjechać na Sv.Jure), więc myślałem o Hvarze (z Drvenika)...Chyba że ktoś widział inne zapierające dech w piersiach widoki to chętnie przemyślę inne propozycje :)...

POZDRAWIAM SERDECZNIE
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 13.03.2006 19:51

Witaj Cajman!
Z racji ubiegłorocznego pobytu na Braczu polecam właśnie tą wyspę,myślę że każdy znajdzie tam coś dla siebie,a jak lubisz piękne widoki to możesz się nie martwić jest ich tam pod dostatkiem.Duże wrażenie wywiera widok na Hvar z nawyższego punktu na wyspie-Vidowej Góry,a pod stopami masz Bol i Zlatni Rat.Podobno przy dobrej widoczności można dojrzeć włoskie wybrzeże - ja nie miałem tego szczęścia ale mimo tego robi wrażenie...Pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.03.2006 19:51

Choc sam zyje na wyspie Ciowo, polecam ci pol wyspe Peljeszac. Tam sa wydoki niesamowite. Koniecznie pojedz druszka pod skalamy od poszipu w wshod...
no nie bez jaj jezeli lubisz wydoki to Peljeszac.....sa ruzne ruznise. nie wachaj sie jechac drogamy bocznimy i drugorzedowimi. Polecam wrzesien.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 13.03.2006 21:30

Ja polecam Hvar.
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 13.03.2006 21:51

a ja Cres (szczególnie część północną) 8)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 13.03.2006 22:54

Leon napisał(a):Choc sam zyje na wyspie Ciowo, polecam ci pol wyspe Peljeszac. Tam sa wydoki niesamowite. Koniecznie pojedz druszka pod skalamy od poszipu w wshod...
no nie bez jaj jezeli lubisz wydoki to Peljeszac.....sa ruzne ruznise. nie wachaj sie jechac drogamy bocznimy i drugorzedowimi. Polecam wrzesien.

Wiedziałam o Peljeszacu duzo,ale umocniłes mnie w moich planach,koniec sierpnia i wrzesień :) Własciwie mam juz wszystko zalatwione.
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 14.03.2006 09:12

Witaj Cayman,

Na temat Hvaru nie będę się wypowiadal, bo jestem w nim zakochany i bylbym nieobiektywny.
Ale jeżeli chodzi o piękne widoki to Peliesac jest doskonalym wyborem!
Nawiasem mówiąc, to miejsce mojego pierwszego wyjazdu do Chorwacji.

PozdraV,
turan
Bazylka5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 14.03.2006 12:41

[quote="turan"]Witaj Cayman,

Na temat Hvaru nie będę się wypowiadal, bo jestem w nim zakochany i bylbym nieobiektywny.
Witaj
myslę o pobycie na Hvarze. Która część jest atrakcyjniejsza na pobyt wschód czy zachód z Hvarem. I czy znasz kemp Lilii? Jest bezpieczny dla małych dzieci? Widziałam zdjęcie - kemp znajduje sie na skarpie. Jezeli chodzi o zwiedzanie to które miejcscowości można odpuścić?
pozdrawiam
Kasia
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 14.03.2006 14:05

Bazylka5 napisał(a):
turan napisał(a):Witaj Cayman,

Witaj
myslę o pobycie na Hvarze. Która część jest atrakcyjniejsza na pobyt wschód czy zachód z Hvarem. I czy znasz kemp Lilii? Jest bezpieczny dla małych dzieci? Widziałam zdjęcie - kemp znajduje sie na skarpie. Jezeli chodzi o zwiedzanie to które miejcscowości można odpuścić?
pozdrawiam
Kasia

Hvar woda ,przezroczystosc do nurkowania tylko zachód.Miasteczka kazde w swoim rodzaju,mimo to bardzo podobne do siebie.Zwiedzilam 90 % Nie umiem powiedziec, ktore miasto,rejon,wyspa jest najpiekniejsza.
ja uwielbiam widok na otwarte morze, nie lubie kanałów.pierwszy jest Orebić,lecz otwarte morze jet tuz tuz.Dla mnie cała Chorwacja ma urok wielki, wracam tam juz enty raz.Ale podróżuje po innych zakątkach Europy ,ktorymi sie zachwycam.Miasto Hvar według mnie nadaje sie tylko do zwiedzania.Na pobyt wybrała bym inne miasteczka. :D :D
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 14.03.2006 15:31

Witaj Bazylka5,
Która część jest atrakcyjniejsza na pobyt wschód czy zachód z Hvarem. I czy znasz kemp Lilii? Jest bezpieczny dla małych dzieci? Widziałam zdjęcie - kemp znajduje sie na skarpie. Jezeli chodzi o zwiedzanie to które miejcscowości można odpuścić?

Dla mnie zdecydowanie atrakcyjniejsza jest część poludniowo-zachodnia.
Kemp Lili bylem obejrzeć, ale na nim nie mieszkalem. Wg mnie nadaje się do pobytu z dziećmi. Jest dobrze zacieniony, spore i wygodne parcele, dobry standard sanitarny. Faktycznie, jest skarpa ale ogrodzona siatką.
Do plaży prowadzi zejście po betonowych schodkach poprowadzonych lagodnie zboczem skarpy z poręczą.
Jeżeli chcesz, mogę podeslać parę fotek na maila.
Dla mnie pewnym minusem tego kampu jest jego oddalenie od większych miasteczek Hvaru, ale dla pragnących wypoczywać w spokoju z dala od tłumów to super miejsce.
Które miejscowości warto zobaczyć? - na pewno Hvar i Stari Grad, warto wpaść na chwilę do Jelsy.
Ale wszystko zależy od tego, co kogo interesuje. Ja lubię zaglądać do malych wiosek na Hvarze, półdzikich pól lawendowych, bocznych dróg i ścieżek. Koniecznie warto się przejechać powoli starą drogą Hvar-Stari Grad.
Ja zwykle mieszkalem na campie Mala Milna w Milnej, cztery km od Hvaru.
Zbytnio nie będę go polecal bo to trochę miejsce "dla twardzieli" :wink:
Tłoczno, brak wydzielonych parceli, pochyło, mało cienia, kiepskie warunki sanitarne, dość drogo.
Ale są i plusy - dwie fajne plaże w zatoczkach po obu stronach campu, trzecia - nieco dzika w kolejnej zatoczce, miła knajpka bezpośrednio przy plaży, kilka następnych nieopodal. Blisko do miasta - Hvaru, prawie co wieczór wyskakiwaliśmy na godzinkę lub dwie.
Tyle moich uwag "na gorąco", poniżej link do moich fotek, nie tylko z Hvaru z ubieglego roku.
http://turlej.fajnafotka.pl/

PozdraV
turan
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 14.03.2006 15:51

Zdecydowanie potwierdzam: Milna dla twardzieli i TWARDZIELEK!!!!hihihi
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 16.03.2006 18:50

...no i bądź tu człowieku mądry :)...wybór szeroki, chyba trzeba będzie po prostu po kilka dni siedzieć w różnych miejscach...
mrbohen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrbohen » 04.04.2006 14:31

Polecam wyspę Brac i miejscowości Bol oraz Supertar... Genialne widoki, super plaża Zlatny Rat no i niesamowity klimat...
YOUKA
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) YOUKA » 18.06.2006 13:30

Na Hvarze polecam Ivan Dolac przócz samego miasteczka (bardzo spokojnego), ładnych żwirkowych plaz - co ciekawe bez jeżowców jest jeszcze jedna atrakcja - dojazd przez tunel w Pitve, albo wersja ekstremalna nad nim. Powiem szczerze, że drugi raz Fokusikiem bym się nie pokusił - tu zdecydowanie musi być coś wyżej zawieszonego. Pojechać do Ivan górą naprawde warto - widoki są ..... (to trzeba wyrazić niecenzuralnymi wyrazami) dech zapiera

Pozr, YOUKA
YOUKA
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) YOUKA » 18.06.2006 13:37

Na Hvarze polecam Ivan Dolac przócz samego miasteczka (bardzo spokojnego), ładnych żwirkowych plaz - co ciekawe bez jeżowców jest jeszcze jedna atrakcja - dojazd przez tunel w Pitve, albo wersja ekstremalna nad nim. Powiem szczerze, że drugi raz Fokusikiem bym się nie pokusił - tu zdecydowanie musi być coś wyżej zawieszonego. Pojechać do Ivan górą naprawde warto - widoki są ..... (to trzeba wyrazić niecenzuralnymi wyrazami) dech zapiera

Pozr, YOUKA

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone