Witaj Bazylka5,
Która część jest atrakcyjniejsza na pobyt wschód czy zachód z Hvarem. I czy znasz kemp Lilii? Jest bezpieczny dla małych dzieci? Widziałam zdjęcie - kemp znajduje sie na skarpie. Jezeli chodzi o zwiedzanie to które miejcscowości można odpuścić?
Dla mnie zdecydowanie atrakcyjniejsza jest część poludniowo-zachodnia.
Kemp Lili bylem obejrzeć, ale na nim nie mieszkalem. Wg mnie nadaje się do pobytu z dziećmi. Jest dobrze zacieniony, spore i wygodne parcele, dobry standard sanitarny. Faktycznie, jest skarpa ale ogrodzona siatką.
Do plaży prowadzi zejście po betonowych schodkach poprowadzonych lagodnie zboczem skarpy z poręczą.
Jeżeli chcesz, mogę podeslać parę fotek na maila.
Dla mnie pewnym minusem tego kampu jest jego oddalenie od większych miasteczek Hvaru, ale dla pragnących wypoczywać w spokoju z dala od tłumów to super miejsce.
Które miejscowości warto zobaczyć? - na pewno Hvar i Stari Grad, warto wpaść na chwilę do Jelsy.
Ale wszystko zależy od tego, co kogo interesuje. Ja lubię zaglądać do malych wiosek na Hvarze, półdzikich pól lawendowych, bocznych dróg i ścieżek. Koniecznie warto się przejechać powoli starą drogą Hvar-Stari Grad.
Ja zwykle mieszkalem na campie Mala Milna w Milnej, cztery km od Hvaru.
Zbytnio nie będę go polecal bo to trochę miejsce "dla twardzieli"
Tłoczno, brak wydzielonych parceli, pochyło, mało cienia, kiepskie warunki sanitarne, dość drogo.
Ale są i plusy - dwie fajne plaże w zatoczkach po obu stronach campu, trzecia - nieco dzika w kolejnej zatoczce, miła knajpka bezpośrednio przy plaży, kilka następnych nieopodal. Blisko do miasta - Hvaru, prawie co wieczór wyskakiwaliśmy na godzinkę lub dwie.
Tyle moich uwag "na gorąco", poniżej link do moich fotek, nie tylko z Hvaru z ubieglego roku.
http://turlej.fajnafotka.pl/
PozdraV
turan