Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

która trasa - prosze o radę:-))

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 18.07.2006 22:18

Witam,

pierwszy raz bede jechal do CR i przejrzawszy uprzednio archiwum mam totalny zamet w glowie jesli chodzi o trase....
Bede jechal z Gdanska przez Cieszyn.
Wobec tego prosze o wskazowke,ktora trasa jest lepsza:

1.Bratislava - Wien - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - Bosiljevo – Brinje - Pirovac - Vrpolje – Split (860 km)

2.Bratislava - Mosonmagyaróvár - Csorna - Szombathely - Körmend - Lendava - Varażdin - Zagreb - Karlovac Bosiljevo – Brinje - Pirovac - Vrpolje – Split (762 km)

3.Bratislava - Wien - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - Plitwickie jeziora - Graczac - Knin - Sinj – Split (813 km)

4.Bratislava - Mosonmagyaróvár - Csorna - Szombathely - Körmend - Lendava - Varażdin - Zagreb - Karlovac - Plitwickie jeziora - Graczac - Knin - Sinj – Split (715 km )

Bede jechal niestety w piatek 21.07.2006 i tak naprawde nie wiem ktoredy szybciej i sprawniej pojechac....

pozdrawiam
exit
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 18.07.2006 22:27

ja jechałem przez Wegry tj:
Gdańsk(4.30) Zwardoń(15.00) Bratyslava(18.00) Zagreb(24.00)
za Bosiljevem 1,5 godz snu Split(6.00)
przez Węgry krócej o 100 km i taniej ale wolniej
razem 1700 km - 25 godz.
Powrót tą samą trasą 23 godziny. przejazd w srody
Najszybciej byłoby trasą Nr 1 - lecz ten wyjazd w piątek???
Jesli załapiesz Bosilievo Zadar w sobotę miedzy 9.00 a 18.00 czekają cie korki przed tunelami do 10 km
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 19.07.2006 06:09

Ryszard_K napisał(a):ja jechałem przez Wegry tj:
Gdańsk(4.30) Zwardoń(15.00) Bratyslava(18.00) Zagreb(24.00)
za Bosiljevem 1,5 godz snu Split(6.00)
przez Węgry krócej o 100 km i taniej ale wolniej
razem 1700 km - 25 godz.
Powrót tą samą trasą 23 godziny. przejazd w srody
Najszybciej byłoby trasą Nr 1 - lecz ten wyjazd w piątek???
Jesli załapiesz Bosilievo Zadar w sobotę miedzy 9.00 a 18.00 czekają cie korki przed tunelami do 10 km

Dziekuje za informacje.Tez sie sklaniam bardziej trasa przez Wegry ale powiedz mi tylko ile zyskam na czasie? 1 h? i jak trafie na korki przed tunelami to ile strace czasu?

pozdrawiam
exit
jamesgrieve
Autostopowicz
Droga

Nieprzeczytany postnapisał(a) jamesgrieve » 19.07.2006 06:17

Witaj,opowiem o mojej trasie.Z centralnej Polski jadę przez Cieszyn,dalej
na Brno.30 km od granicy zaczyna się droga szybkiego ruchu która prowadzi aż do granicy austriackiej (przejście Mikulov-Poysdorf).
Dalej tylko 40 km. lokalną drogą zresztą zawsze pustą.Tutaj tankuję paliwo,bo dalej jest już drożej.W Poysdorf fotoradar.
Od Wiednia aż do Triestu autostrada.Koszt we Włoszech to ok 8 euro.
Nocleg przed włoską granicą na malowniczym,alpejskim campie z basenami (miejscowość Notsch am Gailteil-zjazd na Hermagor) camping rewelacyjny,właściciele b.uprzejmi.Koszt ok.28 euroszczaków za 4 osoby,samochód i namiot;basen w cenie.
Polecam ci tę trasę,choć jest dłuższa jakieś 80 km. ale cały czas walisz autostradą,piękne widoki (33 tunele)!!
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 19.07.2006 06:31

A jakie jest Twoje miejsce docelowe? Bo to chyba ważne :roll:
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 19.07.2006 11:51

Wiła wianki napisał(a):A jakie jest Twoje miejsce docelowe? Bo to chyba ważne :roll:

Baska Voda:-))

pozdrawiam
exit
Jagoda i Zibi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagoda i Zibi » 19.07.2006 12:15

Zdecydowanie trasa przyblizona do numeru drugiego. Przez Wegry też można jechać szybko, jeśli dysponujesz gps-em to można nawet jechac całkiem bocznymi drogami, która nawet mają miejscami lepsza nawierzchnie niz główne. Generalnie przez wegry nie powinno wyjśc więcej niż 220 km. Jesli dostaniesz się przed tunele około 10-11 w dzień weekendowy to mozesz stać nawet w 10-15 km korku ( tak było 2 tygodnie temu w weekend - kierunek węgry - 18,5 km, kierunek chorwacja split - 10 km, tj około godziny stania.
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 19.07.2006 12:39

Na węgry przypada 208 km, prawie cały czas drogą E-65 Dobrze że wybrałes Cieszyn ,bo Zwardoń to byłby wielki błąd-dziura na dziurze,a na tej dziurze jeszcze jedna dziura.Trasa numer 4 chyba bedzie najbardziej ok. Jechalismy tak 3 tygodnie temu,Mamy rds w radio więc załaczało nam komunikaty o korkach przed tunelami więc w w Karlovacu zjechalismy z autobany na Plitvickie jezera i to był strzał w 10;-))Zero stania -lepiej ciut wolniej ale cały czas do przodu ,bo jak nie ma klimy w aucie to to jest makabra.
motolider
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) motolider » 19.07.2006 14:57

exit napisał(a):Witam,

pierwszy raz bede jechal do CR i przejrzawszy uprzednio archiwum mam totalny zamet w glowie jesli chodzi o trase....
Bede jechal z Gdanska przez Cieszyn.
Wobec tego prosze o wskazowke,ktora trasa jest lepsza:

1.Bratislava - Wien - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - Bosiljevo – Brinje - Pirovac - Vrpolje – Split (860 km)

2.Bratislava - Mosonmagyaróvár - Csorna - Szombathely - Körmend - Lendava - Varażdin - Zagreb - Karlovac Bosiljevo – Brinje - Pirovac - Vrpolje – Split (762 km)

3.Bratislava - Wien - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - Plitwickie jeziora - Graczac - Knin - Sinj – Split (813 km)

4.Bratislava - Mosonmagyaróvár - Csorna - Szombathely - Körmend - Lendava - Varażdin - Zagreb - Karlovac - Plitwickie jeziora - Graczac - Knin - Sinj – Split (715 km )

Bede jechal niestety w piatek 21.07.2006 i tak naprawde nie wiem ktoredy szybciej i sprawniej pojechac....

pozdrawiam
exit

Ja polecam Kraków Chyżne Sahy Budapeszt (pokonywany w nocy) i na Balatoni M7 (pokonywana w nocy) do samego Zagrzebia
Morton
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morton » 19.07.2006 15:32

Witam - tez jade do Baskiej Vody - 22 lipca wiec moze nawet w to samo miejsce :) Jak widac w profilu jade z Tarnowa wiec sporo krocej... Moja trasa - to przez Mnisek albo Konieczna do Presova - Kosice - Miskolc - Budapest - Letenye - Zagreb - Split - Baska Voda. Pozdrawiam - szerokiej drogi !
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 19.07.2006 16:30

Morton napisał(a):Witam - tez jade do Baskiej Vody - 22 lipca wiec moze nawet w to samo miejsce :) Jak widac w profilu jade z Tarnowa wiec sporo krocej... Moja trasa - to przez Mnisek albo Konieczna do Presova - Kosice - Miskolc - Budapest - Letenye - Zagreb - Split - Baska Voda. Pozdrawiam - szerokiej drogi !

Je zdecydowalem sie jechac jednak przez H ( sprawdzic czy przez ostatnie 2 lata dalej czuc tam ducha lat 70-tych:-)

Bede jechal Cieszyn-Bratislava-Csorna,Szombathely,Kormed,Lendava,Zagreb,Karlovac,potem w zaleznosci od pory albo wbijamy sie na autostrade albo zwiedzamy Plitvickie Jeziora:-))

Jak by co to bedziemy jechac srebrną Astrą II kombi obrendowaną jedną z firm kosmetycznych:-))

pozdrawiam
exit
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 19.07.2006 19:26

exit, dobry wybor przerobiłem tą trasę 2 razy (VI i VII.2006)
faktycznie przy dojeździe do Zwardonia na 3 km roboty drogowe ale ty wybrałeś Cieszyn.
Porównując czas na trase przez H jast dokładnie taki sam jak przez A i SLO
czyli 3 h . Przez A/SLO autostrada czyli 140 na h ale 100 km dalej i łącznie 8,6 ojro drożej
guli
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guli » 20.07.2006 07:53

exit napisał(a):Witam,

exit

My jechaliśmy podobnie, tylko Kudowa Słone, Hradec Kralowe Brno--> i do Splitu dojechaliśmy z Wrocławia w 17 godzin (stare samochody i niezbyt szybkie) Najgorzej przez Polskę, Czechy i Słowenię Austria i Chorwacja fajnie się jedzie (byle nie weekend, w Chorwacji na nieukończonych tunelach są korki) Autostrada w Chorwacji od granicy do Splitu kosztuje ok 25 euro.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone