Witam !
We wrześniu wybieramy się do Chorwacji (Wyspa KRK - Malinska). Wyjazd z Torunia. Nocleg będziemy mieli w pobliżu Bratysławy.
Jedziemy razem z 2 małych dzieci (ponad 2 lata) ...
AutoMapa po wybraniu trasy "szybkiej" (mam małe dzieci więc zależy nam na pokonaniu trasy w możliwie najkrótszym czasie ...)
1. Wytypowała nam trasę (1344km w tym 775km autostradami) (ceny winiet bez opłat w Chorwacji - 280zł).
PL - Czechy - Słowacja (Bratysława) - Austria - Słowenia - Chorwacja.
Trochę drogo (winiety). Może i można by trochę "zaoszczędzić" na Słowenii ale szczerze mówiąc "boję" się błądzić dróżkami i modlić się aby nie wjechać na jakąś płatną drogę i nie nadziać się na policję i zapłacić kilkaset euro mandatu
2. Druga trasa trochę dalsza ale omijamy austrię i Słowenię ...
Czyli PL-Czechy-Słowacja (Bratysława) - Węgry (Budapeszt) - Chorwacja.
Trasa - 1449km w tym 914km autostrady a winietki kosztowały by nas 146zł (poza Chorwacją) ...
Trasa przez Węgry jest trochę dłuższa (100km) ale jest taniej na winietkach ...
Trasę i tam będziemy pokonywać na LPG więc przejechanie 100km będzie kosztowało nas duzo poniżej 20zł w jedną stronę ...
Czy warto jechać przez Węgry (jak tam z LPG ? drogi ???) czy jednak "kombinować" przez Austrię (czytałem że poza winietą płatne są jeszcze tunele i itd ? Czy jadąc na Chorwację będę musiał tam płacić coś jeszcze poza winietkami ?) i Słowenię ?
A może by jeszcze "zaoszczedzić" i ominąć Czechy ? Winietka 60zł
Aha.
Nigdy nie używałem winietek. Czy mogę kogoś poprosic aby kupił mi szybciej winietki ?
Jak się je "aktywuje" ? Wolałbym mieć wszystkie winietki w samochodzie i po wjeździe do danego kraju odpowiednią dawać na szybę (w Picasso mam taki "plastik przyciskający do szyby" do winietek .. aby nie nie naklejać winietek)
Dzieki !