napisał(a) kaszpir » 22.06.2009 20:08
zlybanan napisał(a):pozdrawiam
w każdym razie i tak musi wydać te 120 zł na Cro, a jeśli zainwestuje w winietkę na Słowenii to już przez Maribor i Ljubljanę trasa szybka i krótka, a po drodze w którąś stronę urozmaici sobie pobyt wizytą w Trieście
Masz rację ...
Jeszcze raz na spokojnie przejrzałem mapy i itd
i Węgry sobie odpuszczam ...
Jako że winietę na Austrię kupię tak samo jak na Słowację aż żal było by nie wykorzystać jej do granic możliwości
Najpierw chciałem jechać przez Słowenię aby zaoszczędzić 30Euro winiety (od 01.07.09) ale chyba jakieś jeżdzenie bocznymi dróżkami aby tylko nie wjechać na płaten odcinki i nie dostać gigantycznego mandatu mnie mocno zniechęciły
Do tego jako że jadę na wyspę KRK musiałbym przjechać niemalże całą Chorwację a to wcale tez nie jest tanie (Viamichelin podał mi że kosztowało by mnie to 39 + 52 kuny w jedną stronę) czyli w przeliczeniu na złotówki około 120zł w obie strony ...
Więc tak naprawdę żadna "okazja".
Co z tego że "zaoszczędzę" na Słowenii jadąc jakimiś dziwnymi dróżkami jak przejazd przez Chorwację wyniesie mi 60zł w jedną stronę ???
Dlatego chyba pojedziemy inaczej. Wykorzystamy mocniej Austrię i Słowenię. Jak płacę winietę za Słowację , Austrię i Słowenię to czemu ich bardziej nie wykorzystać ...
Pojedziemy więc aż przez Klangefurt i itd ...
http://www.tinyurl.pl?xdAyUcCr
A jak ta trasa się Wam podoba ?
W Chorwacji (według ViaMichelin) czeka mnie jedynie opłata 5KUN (most) no i oczywiście most na KRK (ale to w obu przypadkach
Czekam na opinie