napisał(a) Grzegorz45_zr » 17.02.2009 02:32
Jeśli chodzi o Istrię to ja mam najlepsze wspomnienia z miejscowości Rabac.
Nie jest tam tak fajnie jak tam gdzie jeżdżę od kilku lat ,ale ze wszystkich Chorwackich kurortów to Rabac był dla mnie było nr 2 .Zresztą są różne gusta . Mam znajomych którzy na przykład nie chcą jechać gdzie indziej niż jak na Makarską Rivierę - i chwała im za to - Gusta są różne .Mam trochę zdjęć z tamtych wakacji - to był chyba rok 1999 albo 2000 .Plaże dosyć podobne do siebie, ale za to bardzo dużo innych atrakcji.Polecam zobaczyć koloseum w Puli. Porównywalne jest z tym we Włoszech . Polecam kurs wycieczkowy statkiem , ale nie polecam wycieczki szybkim statkiem do Wenecji .Chyba że ktoś jest wilkiem morskim .Z mojej wycieczki tylko cztery osoby nie wymiotowały, a kilka nawet rzygało java:emoticon(':?') . Mnie to ominęło, ale widok mojej żony i innych pasażerów przyciskających do ust torebki był przygnębiający.Potem śmierdząca woda w kanałach weneckich trochę monumentalnych zabytków , gnijące mury kamienic i potworna drożyzna w sklepach i kafejkach.Kupiłem wtedy wenecką maskę i parę drobiazgów , a moja żona chodziła i modliła się o to by w drodze powrotnej nie przeżyć tego samego ---nadaremnie---. Prsut na Istri jest lepszy niż w Dalmacji ,a i suszone ryby były jakby smaczniejsze. Znalazłem też kilka dzikich plaż-trudno dostępnych, ale bardzo urokliwych .Do niektórych nie zejdziesz bez liny , ale to już zabawa dla super entuzjastów.
Jak lubicie spokój to nie spędzajcie czasu z włochami.Wielu ich tam przyjeżdża, bo mają sporo taniej niż u siebie. Uwielbiają się wydzierać. Jeśli chodzi o jedzenie jestem smakoszem ryb i pamiętam moje zdziwienie jak co dzień zamawiałem inną rybę , lecz nie widziałem różnicy w smaku .
W Chorwacji jest tyle wspaniałych ziół i przypraw , ale zbyt wiele ich dodają czasami.Najlepsza smażona rybka to sól odrobina czosnku i mąki, trochę oliwy i na patelnię. Cytryny z rybą nie cierpię.Jak mieszkacie bez dostępu do kuchni to wystarczy poprosić w gospodzie i tak wam rybę przygotują.
Jestem przekonany że każdy kto zdecyduje się pojechać w to miejsce będzie wiele lat mile wspominał te wakacje .
Pozdrawiam
Grzegorz
ps Próbowałem kiedyś,, uciec od Chorwacji'' i byłem w Maroku na wyspach Gran Canaria i na południu Hiszpanii - więcej tam nie pojadę.