Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

którą drogą szybciej i krócej dojadę ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
f-cia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) f-cia » 23.01.2006 15:05

mieszkam pomiedzy krakowem a katowicami, wiec wszedzie podobnie: do cieszyna czy na chyzne ( no tu moze z 40km wiecej).
wypatrzylam 2 trasy i nie wiem ktora szybciej zajade. nie chcemy spac po drodze, postoj tylko na tankowanie i siku, interesuja nas otwarte drogi i gaz do dechy..... stad moje pytanie:ktora trasa bedzie mniej meczaca i mniej godzin zajmie jazda?

1. Cieszyn - Olomouc - Brno - Mikulov - Wiedeń-Graz - Maribor - Zagreb (ok. 960 km)
2. Cieszyn - Žilina - Bratislava - Mosonmagyarvar - Csorna -Zombathely - Lenti - Lendava - Varaždin - Zagreb (ok. 710 km)

A moze ktos ma jakas inna sprawdzona propozycje ?
Prosze o porade.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.01.2006 15:33

Hej!
Zależy co rozumiesz pod pojęciem gaz do dechy :D
Jak 160-180 to austriacka autobana. Tylko na tej trasie na obu granicach Słowenii i w jej środku się często korkuje. Jak do 140 to przez Węgry się na długich odcinkach tyle pojedzie, szczególnie w środku tygodnia, a odległosć też krótsza. A jak chcecie zaoszczędzić na słowackiej winietce to polecam mój wariant Cieszyn-Zilina-Prievidza-Zlate Moravce-Komarno-Gyor-Csorna i dalej jak mówisz.
pzdr :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.01.2006 17:10

f-cia napisał(a): interesuja nas otwarte drogi i gaz do dechy.....

A najpierw na granicy kamera skierowana na Twoją tablicę rejestracyjną :o odczyta Twoje numery 8O , następnie program w komputerze sprawdzi w bazie danych, czy nie masz zaległych mandatów, a jeżeli ogląd wypadnie pomyślnie, to będziesz mógł kontynuować podróż.
Działanie tego systemu miałem możliwość prześledzić na przejściu w Jakuszycach. Kierowca Fokusa pokornie uiścił pokutę.
:twisted: :twisted: :twisted: Pozdrawiam

FUX
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.01.2006 17:50

f-cia napisał(a): interesuja nas otwarte drogi i gaz do dechy.....

W związku z powyższym radzę nauczyć się piosenek :wink:

Wykaz pieśni religijnych jakie należy śpiewać podczas jazdy samochodem gdy się rozwija następujące prędkości:
90km/h - To szczęśliwy dzień
100km/h - Cóż Ci Jezu damy
110km/h - Ojcze Ty kochasz mnie
120km/h - Liczę na Ciebie Ojcze
130km/h - Panie przebacz nam
140km/h - Zbliżam się w pokorze
150km/h - Być bliżej Ciebie chcę
160km/h - Pan Jezus już się zbliża
170km/h - U drzwi Twoich stoję Panie
180km/h - Jezus jest tu
200km/h - Witam Cię Ojcze
220km/h - Anielski orszak niech twą duszę przyjmie

Opiekun kierowców św.Krzysztof jeździ z nami tylko do 120km/h - potem miejsce oddaje św.Piotrowi.
Pozdrawiam i życzę bezpiecznej jazdy.
f-cia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) f-cia » 23.01.2006 18:09

nie mam niezaplaconych mandatow, wogole bardzo zadko je mam...
pod pojeciem gaz do dechy nie kryje sie jazda na zlamanie karku, z wyprzedzaniem na 3-go, lecz max. dozwolona predkosc w danym miejscu, a w miejscach gdzie jest to mozliwe i gdzie warunki pogodowo-drogowe na to pozwalaja nawet ciut wieksza predkosc od dozwolonej.... :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.01.2006 19:55

Było na wesoło , masz na poważnie: (w/g Michelina)
http://miniurl.pl/trasa1
http://miniurl.pl/trasa-2
Można jechać jedną lub drugą trasą, trzeciej trasy nie ma.
(Jak w gospodarce -"trzecia droga" prowadzi " do nikąd")
:wink:
f-cia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) f-cia » 23.01.2006 20:09

dzieki :)
fajna stronka. zdecydowalam ze przez Wegry pojade. 3 lata temu bylam na Istrii i jechalam przez Austrie to teraz troche dla odmiany, skoro trasy sa podobne czasowo. No i nie omieszkam spróbować wegierskiej kuchni na szybkim postoju... :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.01.2006 20:44

Dobry wybór, trasa urozmaicona, autostradą przez Słowację, trochę
wolniejszej jazdy przez Węgry, ale po dobrych drogach, a w Chorwacji
od Varażdinskich Teplic do Zagrzebia znów autostrada.
A poniżej "węgierska kuchnia"
http://invitel.hu/prota/ - wybieraj i smacznego.
Mała Czarna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała Czarna » 23.01.2006 21:23

Janusz Bajcer napisał(a):Było na wesoło , masz na poważnie: (w/g Michelina)
http://miniurl.pl/trasa1
http://miniurl.pl/trasa-2
Można jechać jedną lub drugą trasą, trzeciej trasy nie ma.
(Jak w gospodarce -"trzecia droga" prowadzi " do nikąd")
:wink:

Dzięki bardzo ja także skorzystałam z podpowiedzi , ale nie to było najważniejsze! :lol: Twój wierszyk wydrukowałam a wokół przykleiłam aniołki - wraz z córką - i powiesiłam na lodówce. :twisted: A późnym wieczorem kiedy mój mąż jak zwykle jechał jak wariat pokazałyśmy mu razem z Wiką nasze lodówkowe dzieło. Śmiechu było co niemiara ale mam nadzieję , że skutek odniesie. Dzięki !
A tak po za tym gdzie się wybieracie w tym roku !!! :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.01.2006 21:32

Napewno na południe - aby rozmrozić kości i krew :wink:
A gdzie dokładnie - jeszcze nie ustalone.
Pozdrawiam.
Ps. wierszyk znaleziony w sieci na stronach z dowcipami. :lol:
Mała Czarna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała Czarna » 23.01.2006 21:50

Może gdzieś się spotkamy! :) Ja chyba w końcu namówiłam drugą połowę i w połowie czerwca wyruszamy - chyba okolice Primosten albo trochę dalej . Ale to już nie istotne forum dostarcza tyle propozycji, że na miejscu zdecyduję na zasadzie : "Patrz kochanie jak tu pięknie zatrzymajmy się tutaj plissss!!!"
Mam tylko nadzieję , że jezdzicie starszymi autkami niż 1997, bo jak zwykle ten drugi mówi a jak się rozkraczy to co - to nic to się naprawi. Ja już nie mogę się doczekać a już usiedzieć na czterech literkach to szczyt pokory! :lol: No ale oby do lata!
Pozdrawiam!
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 24.01.2006 00:21

Zdecydowanie polecam trasę -
Cieszyn - Żylina - Bratysława - wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Split Zdecydowana większosć trasy po autostradzie - kawałek w Czechach i na słowacji spacerowo a potem można przycisnąć , kawałek spacerowo z Bratysławy na austriacką autostradke a potem jazda na wieden i potem graz i maribor, koras albo jak masz farta i nie na przejściu Slo-HR i potem kawałeczek bez szaleństw na autostrade w Cro i do samego splitu super. Jeśli jesteś z poludnia ominie Cię niemalże cały "Polski" odcinek trasy i myślę że trasę do Splitu zrobisz w około 16-17 godzin.
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 26.01.2006 20:00

Tomku piszesz Bratysława -Wiedeń-Gratz - i tu mam pytanie bo sam jechałem Bratysława-Kitsee-Parndorf-Eisenstadt-Wiener Neustadt (244km) przez Wiedeń 256km i zastanawiam się czy dobrze robie omijając Wiedeń (głównie korki).
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 26.01.2006 20:26

zibek napisał(a):Tomku piszesz Bratysława -Wiedeń-Gratz - i tu mam pytanie bo sam jechałem Bratysława-Kitsee-Parndorf-Eisenstadt-Wiener Neustadt (244km) przez Wiedeń 256km i zastanawiam się czy dobrze robie omijając Wiedeń (głównie korki).

Uważam że nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy dobrze robisz,pojedziesz na Wiedeń trafisz na korki powiesz że do kitu, nie będzie korków powiesz OK,ja decydując się na jazdę przez Bratysławe omijam Wiedeń i jade tak jak Ty,jeżeli chcę jechać przez Wiedeń jadę Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz.Pozdrawiam
wyrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wyrzej » 04.03.2006 20:34

Witam,
mam ten sam dylemat i jak do tej pory nie znalazłem odpowiedzi. Zastanawiam sie czy jechać przez Cieszyn-Brno -Wiedeń, czy Ceszyn-Zilina-Bratysłąwa-Wiedeń?
Nie chodzi mi o koszt winiety, tylko o szybkość i jak najmniejsze zmęczenie podróżą.
Byłbym wdzięczny za w miarę szczegółowe uzasadnienie wyboru.
Pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone