Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

którą drogą szybciej i krócej dojadę ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 28.03.2006 07:27

W zeszłym roku jechałem 1 raz i jechałem z Katowic przez Cieszyn do Słowacji na Zilinę dalej autostradą do Bratysławy dalej na Wiedeń. Od Wiednia do Słowenii autostradą , potem w Słowenii nie pamietam dokładnie może z 60 km w żółwim tempie do Corwacji a tam jakiś odcinek zwykłymi drogami do autostrady , którą zajechałem do Zadaru.
Droga fajna polecam. Jechałem dość szybko 13 godzin z postojami na siku i na granicach.
Pozdrawiam.
f-cia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) f-cia » 28.03.2006 22:43

13 godzin dokąd ? z cieszyna do chorwackiej granicy czy dalej ? na stronce michelina trasa cieszyn-split wychodzi mi ponad 11h ( cieszyn - zilina - bratyslawa - wieden - graz - maribor - karlovac - zagrzeb - split) ale to chyba niemozliwe ?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.03.2006 08:30

f-cia napisał(a):13 godzin dokąd ? z cieszyna do chorwackiej granicy czy dalej ? na stronce michelina trasa cieszyn-split wychodzi mi ponad 11h ( cieszyn - zilina - bratyslawa - wieden - graz - maribor - karlovac - zagrzeb - split) ale to chyba niemozliwe ?

AdamK. napisał, że z Cieszyna do Zadaru.
Droga Cieszyn - Split jest do zrobienia w 11 h, ale poza sezonem i nie w zimie ;) I to wcale nie pędząć - na autostradach ruch jest płynny i można na nich nadrobić czas "stracony" na gorszych drogach czy postojach.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 29.03.2006 15:34

Jechałem z Katowic a dokładnie z Tarnowskich Gór do Zadaru i jak mówiłem zatrzymywałem się jedynie na granicach. Wyjeżdżałem z Polski po 20 czerwca około 17.00. W tym roku jadę tą samą drogą też w okolice Zadaru 24 czerwca ale wyjadę troszke później bo przyjechałem za wcześnie.
Bazylka5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 29.03.2006 15:46

czy ktoś jadąc do Chorwacji zatrzymywał się w Klagenfurcie w parku miniatur? Zastanawiam sie czy warto zrobić sobie postój na zwiedzenie tego parku?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.03.2006 16:02

Był mój znajomy,zobaczyć park miniatur warto ale w drodze na Istrię,
bo jak ktoś jedzie do Dalmacji to " nie po drodze" (chyba, że lubi jeżdzić)
A jak wyglada park mozna zobaczyć tu:
http://www.minimundus.at/deutsch/frame_interaktiv.htm
pozdrawiam
f-cia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) f-cia » 29.03.2006 19:59

dzięki plumku :)
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 30.03.2006 22:38

wyrzej napisał(a):Witam,
mam ten sam dylemat i jak do tej pory nie znalazłem odpowiedzi. Zastanawiam sie czy jechać przez Cieszyn-Brno -Wiedeń, czy Ceszyn-Zilina-Bratysłąwa-Wiedeń?
Nie chodzi mi o koszt winiety, tylko o szybkość i jak najmniejsze zmęczenie podróżą.
Byłbym wdzięczny za w miarę szczegółowe uzasadnienie wyboru.
Pozdrawiam.

Ja w ubiegłym roku jechałem Zwardoń-Żilina-Bratysława Graz-Maribor
w Grazu nocowałem. Nie mam pojęcia poco jechać na Wiedeń można trafić w koeki i klapa
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 31.03.2006 18:29

f-cia napisał(a):mieszkam pomiedzy krakowem a katowicami, wiec wszedzie podobnie: do cieszyna czy na chyzne ( no tu moze z 40km wiecej).
wypatrzylam 2 trasy i nie wiem ktora szybciej zajade. nie chcemy spac po drodze, postoj tylko na tankowanie i siku, interesuja nas otwarte drogi i gaz do dechy..... stad moje pytanie:ktora trasa bedzie mniej meczaca i mniej godzin zajmie jazda?

1. Cieszyn - Olomouc - Brno - Mikulov - Wiedeń-Graz - Maribor - Zagreb (ok. 960 km)
2. Cieszyn - Žilina - Bratislava - Mosonmagyarvar - Csorna -Zombathely - Lenti - Lendava - Varaždin - Zagreb (ok. 710 km)

A moze ktos ma jakas inna sprawdzona propozycje ?
Prosze o porade.

polecam
Chuzne, Bratysława, Kitsee, w lewo mijamy Wiedeń, Gratz, Klagenfurt, przejście wysokogórskie A-SLO ( super jazda i widoki ) Malibor .......
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 31.03.2006 19:21

wodnik napisał(a):polecam
Chuzne, Bratysława, Kitsee, w lewo mijamy Wiedeń, Gratz, Klagenfurt, przejście wysokogórskie A-SLO ( super jazda i widoki ) Malibor .......

Takie widoki? ;)

O świcie... A przejście jest genialnie usytuowane... Zostawia się austriacką wioskę w dole, nad nią snuje się poranna mgiełka. Mgiełkę też się zostawia, bo mamy stromy podjazd górską drogą z serpentynkami. I za którymś zakręcikiem - szlaban :) Myk - i jesteśmy w Słowenii...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Max1904
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 31.03.2006 19:33

Ja jeżdze

GLIWICE - OSTRAVA-OLOMOUNEC-BRNO- MIKULOV- VIEN -GRAZ - ZAGREB I JEST 760 DZIWNE skąd wziełaś 960 ??????????????
f-cia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) f-cia » 31.03.2006 19:38

a z takiej jednej stronki :) ale tobie cos mało wychodzi... w bardzo wielu zrodlach podaja ze do samej granicy chorwackiej jest 830 km...
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 01.04.2006 09:16

Całkiem mozliwe, że do granicy jest 830 km bo ja z Katowic do Zadaru miałem 1100 km
f-cia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) f-cia » 01.04.2006 09:25

mnie tez tak wyszlo jak jechałam na istrie. (cieszyn-olomuc-bron-mikulov-wieden-graz-maribor-lubljana-koper-przejscie w dragonji) sprawdzalam na granicy i prawie dokladnie 830km...
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

którą drogą szybciej i krócej dojadę ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone