Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Którą drogą lepiej przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alwexim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alwexim » 08.08.2011 19:43

arek71 napisał(a):Jechałem 86-tką w piątek w godzinach 12-16 nie polecam.....

W piątki to chyba wszędzie jest większy ruch. W soboty 15:00-00:00 i w niedziele 00:00-22:00 na Węgrzech jest zakaz jazdy tirów to jest spokojniej (nie licząc niedzielnych kierowców).
Wodnik73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wodnik73 » 16.08.2011 23:10

Witam

26 wracam do Polski i mam pytanie, czy normalnie będę mógł przekroczyć granicę Chorwacko - Węgierską samochodem w miejscu wyznaczonym przez google map na trasie Dugi Rat - Krosno http://imageshack.us/photo/my-images/40/snap1mi.jpg/, bo słyszałem, że z wiazdem od strony Chorwacji na Węgy są jakieś problemy, że gdzieś trzeba wcześniej skręcać...

Dletego, chciąłem zapytać, może ktoś wracał przez Węgry i wie jak to wygląda?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.08.2011 23:43

Wodnik73 napisał(a):Witam

26 wracam do Polski i mam pytanie, czy normalnie będę mógł przekroczyć granicę Chorwacko - Węgierską samochodem w miejscu wyznaczonym przez google map na trasie Dugi Rat - Krosno http://imageshack.us/photo/my-images/40/snap1mi.jpg/, bo słyszałem, że z wiazdem od strony Chorwacji na Węgy są jakieś problemy, że gdzieś trzeba wcześniej skręcać...

Dletego, chciąłem zapytać, może ktoś wracał przez Węgry i wie jak to wygląda?

To miejsce które masz na mapie to nowe przejście autostradowe w Letenye - czynne cały rok naokrągło dla wszystkich.

Wątpliwości dotyczyły tzw. starego przejścia w Letenye (na drodze nr 7), ale zostało już wcześniej wyjaśnione, że w sezonie wakacyjnym jest ono ogólnodostępne, poza sezonem - tylko dla obywateli Węgier i Chorwacji i dla kierowców ciężarówek.
Wodnik73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wodnik73 » 17.08.2011 18:39

Dziękuję za odpowiedź.

A wie ktoś jak jest z winietami węgierskimi, bo zamówiłem, zapłaciłem, ale niedostałem winiety.
Winieta jest przypisana do nr rejestracyjnego auta, więc w systemie powinni gdzieś mieć, że zapłaciłem, mam tylko taki wydruk, że kupiłem winiete z moimi danymi auta i na jaki termin i ciekawy jestem, czy to wystarczy w razie kontroli.
dlugi81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dlugi81 » 18.08.2011 08:12

Raul73 napisał(a):Witam
Wątpliwości dotyczyły tzw. starego przejścia w Letenye (na drodze nr 7), ale zostało już wcześniej wyjaśnione, że w sezonie wakacyjnym jest ono ogólnodostępne, poza sezonem - tylko dla obywateli Węgier i Chorwacji i dla kierowców ciężarówek.

Czyli 3 września już tamtędy nie przejadę ?
Jeżeli tak to szkoda bo chciałem tam mieć pierwsze tankowanie LPG w Chorwacji.
A czy z chorwackiej autostrady A4 można zjechać na tą stacje na starym przejściu ? Jeżeli tak to z którego miejsca ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.08.2011 12:00

dlugi81 napisał(a):A czy z chorwackiej autostrady A4 można zjechać na tą stacje na starym przejściu ? Jeżeli tak to z którego miejsca ?

Można:D . Stacja INA jest właśnie po chorwackiej stronie, więc tylko z tamtej strony da się wjechać przy nieczynnym przejściu.

Przejeżdżasz most graniczny i nowe przejście, zaraz za tym przejeżdżasz pod wiaduktem, a za chwilę jest węzeł "Gorican 1". Zjeżdżasz tam w lewo, robisz nawrotkę i wracasz na autostradę w kierunku przeciwnym. Po chwili zjeżdżasz w lewo tym samym wiaduktem, pod którym przejeżdżałeś i jesteś na stacji INA.

To od strony węgierskiej. W drodze powrotnej jeszcze łatwiej - zjazd na drogę nr 7 ("Letenye" na znakach). A wyjeżdżasz tak jak opisałem wjazd od strony Węgier - nawrotka na węźle "Gorican 1".

Spójrz sobie w Google Map jak to wygląda - tam jest ładnie pokazane.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Którą drogą lepiej przez Węgry - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone