Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Którą drogą lepiej przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 11.05.2011 15:02

gemidow napisał(a):Fajny gadget. Niemnije daje wyobrażenie o możliwym natężeniu ruchu.
Myslełem, że oznaczenie drogi M (np. M2) oznacza węgierską autostrade, jednak nie zawsze bo np. droga M2 zaczyna się w okolicach Vac ale jest to ciagle droga jednojezdniowa (po jednym pasie w każdym kierunku +pobocza), czyli nie autostrada (może droga ekspresowa?), a dopiero niewiele przed Budapesztem powstaje druga jezdnia. Troche kiepsko bo jednak dwa pasy w każdym kierunku to dwa pasy-jedzie sie płynniej, różne zawalidrogi praktycznie nie przeszkadzają bo się je płynnie wyprzedza, a tak to oznacza podobną "szrpanine" jak po polskich krajówkach...

Zeby taka droga jezdniowa była wszędzie w Polsce to byłoby ok :wink:
I zresztą tak i tak ten kawałek można spokojnie przelecieć :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.05.2011 17:30

Odświeżam temat bo może już ktoś jechał w tym roku alternatywnymi skrótami autostrady, tzn. drogami 81 lub 82? W jakim stanie są w tym roku? Rok temu dotknęła je powódź, więc może są na niektórych odcinkach prowadzone są jakieś roboty. Niech Ci co już jechali, podzielą się informacjami.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 23.05.2011 19:14

Bez względu na stan dróg jechałabym autostradą,przyjemniej i chyba szybciej.W tym roku tego nie sprawdzimy,jedziemy przez Austrię.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.05.2011 21:18

ElciaS napisał(a):Bez względu na stan dróg jechałabym autostradą,przyjemniej i chyba szybciej.W tym roku tego nie sprawdzimy,jedziemy przez Austrię.

Dla kogo przyjemniej dla tego przyjemniej... Jedni wolą autostrady, inni lokalne drogi.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 24.05.2011 04:58

Jechaliśmy juz 81 i 82 oraz 86 po parę razy i jakoś mnie do nich nie ciągnie odkąd jest autostrada przez całe Węgry,a jak ktoś lubi lokalne drogi to chyba lepiej dla oka pojechać sobie nimi w Chorwacji,gwarantuje wrażenia ciekawsze.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 24.05.2011 07:06

wyliczmy na szybko
droga 86 to ok 230km - tak z głowy i jadąc nią z prędkością średnią nawet 50km/h (choć nawet mimo remontów w zeszłym roku wychodziło mi ponad 80przy spokojnej jeździe, a wcześniej 2-2,15h też bez szaleństw) to 4h 40 minut
autostrada to jeśli jest jak piszą o 200km więcej więc mamy 200+230=430 km i pokonując to ze średnią 115km/h ( taka mi wychodzi bo niestety częste postoje by nie zasnąć wydłużają czas ) i daje nam to 3h 45min

plusy autostrady:
- 1h zarobku - choć tutaj chyba coś pochrzaniłem bo jeszcze niegdy, prze nigdy nie udało mi się jechać nawet 3h przez Węgry, a co dopiero 4h 40 minut (może mnie ktoś poprawi? ).
- bezpieczność zwierzynowa
- dobry stan nawierzchni

minusy autostrady:
- większy koszt o ok 90zł paliwo + 24zł winieta= 114zł (błąd tutaj liczyć powinno się pół winiety jeśli nam styknie na tam i z powrotem;) )
- nużąca droga - ryzyko zaśnięcia;
- brak knajpki w Csornej, która- mimo różnych zdań- jest dla mnie 86-stkowym atutem;)

jest jeszcze jeden minus autostradowej opcji lecz to tylko dla mnie: wyjeżdżamy zawsze w niedziele po pracy, po nocce (no powiedzmy po 4-5h snu) i komfort znanej przeze mnie trasy jest bezcenny- jadę na pamięć:). Lubię nowe drogi ale już np. wracając gdy człek wypoczęty lub zmęczony inaczej;)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 24.05.2011 08:14

via michelin podaje...
1- Rajka--86 do granicy-Redis....211 km --3,34 h
2- Rajka-Letenye granica....autostradą p. Budapeszt 392 km---3,28 h
co wybrać? .....niech każdy decyduje sam
w ub. roku w nocy ...za prowadzącym TIRem trasa nr 1 (86)poniżej 3 h w tym postoje- krótkie na "mijankach"
Ostatnio edytowano 25.05.2011 10:27 przez Amikol, łącznie edytowano 1 raz
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 24.05.2011 12:16

Pozostaje jedynie kwestia remontów, na ile będą przeszkadzały w płynnej jeździe, czy ktoś wie ile jest tych remontowanych odcinków, jaka jest ich długość?
Jak wygląda droga przed granicą ze Słowenią - tam był remont w zeszłym roku - czy już skończyli?
Dla mnie optymalna jest droga 86, ale jeżeli remonty będą bardzo uciążliwe to może trzeba pomyśleć o alternatywie.
PS wyjeżdżam 22.06.11 więc już niedługo.
Pozdro.
Gazda
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gazda » 24.05.2011 12:35

Jechałem wczoraj z Chorwacji na Budapeszt i potem na Miszkolc. Nigdzie robót drogowych nie było... no, poza jednym przewężeniem bez znaczenia. Na Chorwacji budowa atostrady na Dubrownik posuwa się tempem błyskawicznym. Kończą właśnie wiadukty za Ploce (w stronę Neum). Uwaga na policję Bośniacką w Neum. Dostali laserowe aparaty pomiaru prędkości i się nimi bawią. Widziałem dwóch takich podczas jednego przejazdu.
agah2o
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agah2o » 24.05.2011 15:08

Też jestem bardzo zainteresowana aktualnym stanem drogi 86 / wyjazd 23-06 / W tamtym roku mimo remontów i kilku mijanek / po3-4 min/ nie było źle i w tym roku też chcielibyśmy pojechać znaną już nam trasą - ale na forum pojawiają się informacje o bardzo złym stanie drogi i wielu utrudnieniach. Są to jednak wpisy z kwietnia. Może do tej pory coś się poprawiło? Będę wdzięczna za wszystkie informacje.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.05.2011 15:26

agah2o napisał(a):Też jestem bardzo zainteresowana aktualnym stanem drogi 86 / wyjazd 23-06 / W tamtym roku mimo remontów i kilku mijanek / po3-4 min/ nie było źle i w tym roku też chcielibyśmy pojechać znaną już nam trasą - ale na forum pojawiają się informacje o bardzo złym stanie drogi i wielu utrudnieniach. Są to jednak wpisy z kwietnia. Może do tej pory coś się poprawiło? Będę wdzięczna za wszystkie informacje.

A może tak?
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 25.05.2011 10:15

Stan 86 dla ambitnych :)
http://www.nif.hu/hu/hirek/Felujitjak_a_86-os_foutat

Użycie translatora google daje już jakieś mglista pojęcie
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 24.06.2011 10:25

romuald22 napisał(a):
greenrs napisał(a):. W Bratysławie do Austrii - przejście Jarovce. Po wjeździe do Austri dojeżdża się do dużego ronda za którym zaczyna się austriacka autostrada.
mogę prosić o uściślenie czy autobana na pewno zaczyna się od ronda bo z map wygląda że już od granicy a nie chciałbym za odcinek 3 km. do zjazdu na 50 płacić .
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.06.2011 10:30

Kolego Bodzioch. Czy kolega czsem nie orientuje się czy da radę na 86 dziabnąć trochę paliwa od kierowców tirów. Słyszałem, że sprzedaja po 2 zł. Nie powiem, chętnie bym sie zaopatrzył a w daleką podróż. Oczywiście tankując w ustronnym miejscu :wink:
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 24.06.2011 10:35

słyszałem że nie tylko da się paliwko załatwić ale też nocleg dla żonki lub koleżanki mają takie duże kabiny .l :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Którą drogą lepiej przez Węgry - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone