Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Którą drogą lepiej przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2011 11:54

Witam
Jeżdziłem przez Węgry różnymi drogami ale w ubiegłym roku przekonałem się,że nie warto kombinować lokalnymi drogami (np.86)
tylko kupić winietę i jechać autostradą.Winieta w zeszłym roku kosztowała
1540 ft (tj.ok.24 zł),to nie są żadne wielkie pieniądze,w końcu jedzie się na wczasy.Liczy się moim zdaniem czas i komfort przejazdu.Z autostrady
zjeżdżam dopiero w Letenye gdyż tam śpię.W tym roku zrobię tak samo.Granica w Komarom,potem kawałeczek 13 i dalej autostrada.
Pozdrawiam.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.05.2011 21:17

gwadas napisał(a):Jeżdziłem przez Węgry różnymi drogami ale w ubiegłym roku przekonałem się,że nie warto kombinować lokalnymi drogami (np.86)
tylko kupić winietę i jechać autostradą.Winieta w zeszłym roku kosztowała
1540 ft (tj.ok.24 zł),to nie są żadne wielkie pieniądze,w końcu jedzie się na wczasy.Liczy się moim zdaniem czas i komfort przejazdu.Z autostrady
zjeżdżam dopiero w Letenye gdyż tam śpię.W tym roku zrobię tak samo.Granica w Komarom,potem kawałeczek 13 i dalej autostrada.
Pozdrawiam.

To nie jest kwestia ceny winiety tylko ilości kilometrów do pokonania i tego, skąd się wyrusza. Dla Ciebie jadąc z Krakowa, to być może dobre rozwiązanie. Ja przekraczam polską granicę w Zwardoniu więc oczywistym jest, że do Węgier wjeżdżam w Rajce. W takim przypadku jazda autostradą to nadrabianie jakichś 200 km. No i nie każdy lubi autostrady... Dla mnie jazda ponad 1000 km wyłącznie autostradą po prostu nie ma sensu.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.05.2011 21:33

Wychodzi na to , że w tym roku 86 stka będzie pusta jak nigdy dotąd ... jak ja to lubię :D Przez Węgry jeżdzi się bez pośpiechu , bo tam fajne klimaty są :wink:
Pozdrav ...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.05.2011 22:07

mkm napisał(a):Wychodzi na to , że w tym roku 86 stka będzie pusta jak nigdy dotąd ... jak ja to lubię :D Przez Węgry jeżdzi się bez pośpiechu , bo tam fajne klimaty są :wink:

Tak na poważnie to niekoniecznie... Polskie rejestracje to mimo wszystko tylko drobny ułamek samochodów, które spotykałem na 86-tce. Co do klimatów to się zgadzam w stu procentach.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.05.2011 22:22

Wiadomo , że najwięcej aut na bratysławskich tabulach jedzie ... ale każdy jeden Polak mniej , też się liczy :wink:
Pamietaj , że najlepsze klimaty panują tam zawsze w niedzielne wieczory :)
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 08.05.2011 06:04

Tam są nie tylko klimaty,ale i zapachy takich perfum jak obornik,kiszonka itp.
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 08.05.2011 12:01

Witam .Pytanie do tych co przez Węgry jadą 86-ką :czy na odcinek autostrady przed zjazdem na 86-kę wymagana jest winieta?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.05.2011 12:40

arek71 napisał(a):Witam .Pytanie do tych co przez Węgry jadą 86-ką :czy na odcinek autostrady przed zjazdem na 86-kę wymagana jest winieta?

Nie.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 08.05.2011 12:40

arek71 napisał(a):Witam .Pytanie do tych co przez Węgry jadą 86-ką :czy na odcinek autostrady przed zjazdem na 86-kę wymagana jest winieta?
Nie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2011 13:59

ElciaS napisał(a):Tam są nie tylko klimaty,ale i zapachy takich perfum jak obornik,kiszonka itp.

Ale dla mieszkańców ok.w-wy to chyba aż tak w nos kolić nie powinno ?;)
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 08.05.2011 14:01

hepik napisał(a):
ElciaS napisał(a):Tam są nie tylko klimaty,ale i zapachy takich perfum jak obornik,kiszonka itp.

:lool: :lool: :lool:
A tak na poważnie to u nas jest tak samo. I co mam nie jeździć po swoim kraju bo wali gnojem :?: :wink:
smiodus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smiodus » 11.05.2011 07:13

dla wszystkich planujących różne trasy przez Węgry - wczoraj zauważyłem że na maps.google.com można dla Węgier uruchomić sobie informację o korkach i jak na dłoni widać gdzie są kłopoty z przejazdem i można liczyć się z opóźnieniami a gdzie takowych nie ma.

powodzenia
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 11.05.2011 09:49

smiodus napisał(a):dla wszystkich planujących różne trasy przez Węgry - wczoraj zauważyłem że na maps.google.com można dla Węgier uruchomić sobie informację o korkach i jak na dłoni widać gdzie są kłopoty z przejazdem i można liczyć się z opóźnieniami a gdzie takowych nie ma.

powodzenia
Dzięki za info na pewno skorzystamy z dodatkowej informacji
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 11.05.2011 13:37

Fajny gadget. Niemnije daje wyobrażenie o możliwym natężeniu ruchu.
Myslełem, że oznaczenie drogi M (np. M2) oznacza węgierską autostrade, jednak nie zawsze bo np. droga M2 zaczyna się w okolicach Vac ale jest to ciagle droga jednojezdniowa (po jednym pasie w każdym kierunku +pobocza), czyli nie autostrada (może droga ekspresowa?), a dopiero niewiele przed Budapesztem powstaje druga jezdnia. Troche kiepsko bo jednak dwa pasy w każdym kierunku to dwa pasy-jedzie sie płynniej, różne zawalidrogi praktycznie nie przeszkadzają bo się je płynnie wyprzedza, a tak to oznacza podobną "szrpanine" jak po polskich krajówkach...
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 11.05.2011 14:59

hepik napisał(a):

No nie nie koli,ostatnio jechałam przez Śląsk bardziej koliło.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Którą drogą lepiej przez Węgry - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone