Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Którą drogą lepiej przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 04.05.2011 19:13

Z tego co tu czytam to chyba nie będę kombinował z tymi Węgrami. Jak mam jechać 89-91km/h za tirem to ja dziękuję. Pojadę przez CZ->A->SLO i nie będzie problemu. Chociaż będę jechał nocą, więc w sumie TIRowcy śpią w większości.
Gdyby nie ta złodziejska cena winiety i korki na granicy SLO/HR to bym nie kombinował z alternatywną drogą.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 04.05.2011 19:32

Raul73 napisał(a):Ja mam pytanie o te sarny i inne zwierzęta. Wiele osób tu na forum pisze o niebezpieczeństwie kolizji ze zwierzętami leśnymi na drogach 81, 82 czy 86 -
ustosunkuję się co do 86 2 lata temu znajomy wracał 86 i niestety wyskoczył mu pod autko jeleń całe szczęście że tylko światła i maskę miał pokiereszowane i dało się jakoś powoli jechać dalej . Mnie spotkało też na 86 w zeszłym roku spotkanie z ogromnym jeleniem ale całe szczęście że 50 m. przed autkiem postanowił przeskoczyć przez drogę . Obydwa zdarzenia były w ciągu dnia , w nocy nie miałem tej ,, przyjemności ,, i wolałbym nie mieć .
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.05.2011 19:36

Dzięki za informacje - trzeba będzie trochę uważać. Nie mam zamiaru tam pędzić setką, ale na pewno nie będę sie też wlkł 30 km/h, bo w takim wypadku wolałbym z autostrady nie zjeżdżać i jechać przez Budapeszt.

Skoro jednak tyle osób jeździ alternatywnymi dorgami, to nie jest tak źle - trzeba będzie tylko uważnie obserwować pobocza.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 04.05.2011 19:45

co roku jeździłem 86 i w tym roku na majówkę też leciałem 86 i przeraziły mnie te remonty , wiadomo jak zrobią wszystko to będzie super ale na razie tragedia dla tego powrotną drogę obrałem przez Węgry M7, M1 - winieta 1650 F - około 24 zł. spokojna jazda bez kombinowania , uważania , jedynie około 120 km. dalej ale pomyka się cały czas prościutko . Jak 86 nie poprawi się do mojego wyjazdu w lipcu chyba wybiorę ten wariant M1, M7
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 04.05.2011 19:49

Raul73 napisał(a): Nie mam zamiaru tam pędzić setką, ale na pewno nie będę sie też wlkł 30 km/h,
to doradzę jeszcze jak będziesz widział znaki o remoncie drogi to wyhamuj praktycznie do 0 bo droga a wycięty asfalt jest jakieś 10 cm różnicy .
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 04.05.2011 20:09

do 2006 roku jeździłem drogą 86, ale za dużo nerwów to kosztowało, nie wiem jak jest teraz ale wtedy były ograniczenia w miastach do 30km/h i straszliwe dziury wielkości studzienek kanalizacyjnych. Do tego te lasy a w nich zwierzyna wylatująca wprost pod samochód. W 2006 roku jak jechaliśmy w nocy to dwa samochody na trasie zakończyły wakacje w spotkaniu ze zwierzyną. W dzień mnóstwo tirów. W 2007 roku jechałem przez Wiedeń i Słowenię, ale kolejki na granicy SLO/CRO mogą zaskoczyć. Od 2008 roku wróciłem do korzeni czyli Chyżne, Bańska, Budapeszt. Trasa prosta i szybka, a tam gdzie ciekawie czyli praktycznie cała Słowacja i tak nie ma co gonić bo widoki cudne.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.05.2011 20:33

kulka53 napisał(a):Nie pomyliło ci się czasem z 86 ?

Kurcze.........może? :roll:
Ale nie.
Na pewno nie,bo 86-tką nie jechałem nigdy. :oczko_usmiech:
Cóż.......Pewnie miałem qrewskiego pecha i tyle. :cry:
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 04.05.2011 20:34

Ale cyrk! Żaby, ryby, agresywne jelenie, urwane zawieszenia, nieczynne przejścia graniczne i tiry zabójcy. Od kilku lat droga przez zachodnie Węgry obrasta legendą. Jeżdżę tą trasą od dawna i żadnych problemów oprócz kilku martwych much na szybie. W tym roku pewnie wyjątkowo pojadę przez BB i Sahy ale to z powodu remontów na 86.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 04.05.2011 21:22

a ja myślę, że do 19.06 wyremontują większość i będę pomykał spokojnie 86.
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 04.05.2011 21:23

mateq111 napisał(a):Z tego co tu czytam to chyba nie będę kombinował z tymi Węgrami. Jak mam jechać 89-91km/h za tirem to ja dziękuję. Pojadę przez CZ->A->SLO i nie będzie problemu. Chociaż będę jechał nocą, więc w sumie TIRowcy śpią w większości.
Gdyby nie ta złodziejska cena winiety i korki na granicy SLO/HR to bym nie kombinował z alternatywną drogą.

Jechałem dwa razy przez Węgry, pierwszy raz z koszyc przez Hidasnemeti Budapeszt do Letenye. Ale to się nie liczy, bo na Słowacji zabłądziłem tak, że sam się sobie dziwię :) Jechałem późnym wieczorem raczej przez zapupia, ale zwierząt oprócz psów nie spotkałem.
Drugi raz, już planowo, pojechałem jak najdłużej mogłem autostradami, przez Bratysławę, Gyor, Budapeszt (no, prawie) do Lenenye i dalej autostradą do końca, czyli do Ravcy. Ta trasa jest raczej bezproblemowa. Może nie jest to szlak krajoznawczy, ale da się szybko i wygodnie dojechać do celu.
na marginesie, tiry RACZEJ jeżdżą w nocy, bo towar najlepiej dostarczyć rano, by móc jeszcze zapakować ładunek powrotny :)
Tyle, że tiry na autostradzie są mniej upierdliwe niż na drodze jednojezdniowej.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.05.2011 22:02

kulka53 napisał(a):
romuald22 napisał(a):Nie jechałem tymi drogami (81, 82)bo jak spojrzałem na mapę to tak jakby troche w bok biegną i chyba jakieś kółko się wykonuje. Ale może mają inne zalety...

81 ma jedną podstawową zaletę - jest dla mnie najkrótszą drogą z Bratysławy do granicy węgiersko-chorwackiej za Mohaczem i do granicy węgiersko-serbskiej Backi Breg/Hercegszanto. Innymi słowy, jest to dla mnie najlepsza droga do BiH a dalej do MNE oraz do Serbii i dalej do BG i GR. :wink: :D
Na chorwackie wybrzeże - tylko 86 :idea:

Aaa.. dzięki. Bo juz myślałem, że jakieś powykrzywiane atlasy samochodowe mam.
Bo ja to do Slawonii zawsze jeżdżę... :). Najcieplej i najbliżej :wink: .
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.05.2011 08:14

anakin napisał(a):
kulka53 napisał(a):Nie pomyliło ci się czasem z 86 ?

Kurcze.........może? :roll:
Ale nie.
Na pewno nie,bo 86-tką nie jechałem nigdy. :oczko_usmiech:
Cóż.......Pewnie miałem qrewskiego pecha i tyle. :cry:

Anakin, tak w nawiązaniu do twojej słynnej przygody ze śrubą i drogą 81 przeszło mi przez myśl, że może gdzieś tam wtedy był jakiś objazd, wypadek czy coś (na M1 czy 82) i się TIR-owcy przez CB zmówili, żeby jechać 81? Może stąd się tyle tego tam nabrało i pędzili żeby nadrobić stracony czas?
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 05.05.2011 10:35

edo napisał(a): Od 2008 roku wróciłem do korzeni czyli Chyżne, Bańska, Budapeszt. Trasa prosta i szybka, a tam gdzie ciekawie czyli praktycznie cała Słowacja i tak nie ma co gonić bo widoki cudne.

Ja do tej pory jeździłem (a dokładnie jechałem ;)) droga 86 ale z powodu remontów na niej, a także remontów na gierkówce, w tym roku raczej sie na nią nie zdecyduje i obecnie optuje za drogą przez Kraków, Budapeszt. Skoro systematycznie jeździsz ta trasa to możesz powiedzieć czy ta trasa jest OK czy cos w niej zmienić
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... 589&num=10

link coś nie działa (dzieli się) ale można go skopiowac w całości wkleić ;)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.05.2011 10:52

Raul73 napisał(a):Anakin, tak w nawiązaniu do twojej słynnej przygody ze śrubą i drogą 81 przeszło mi przez myśl, że może gdzieś tam wtedy był jakiś objazd, wypadek czy coś (na M1 czy 82) i się TIR-owcy przez CB zmówili, żeby jechać 81? Może stąd się tyle tego tam nabrało i pędzili żeby nadrobić stracony czas?

Kurde...może i tak było.
Jechałem tamtędy dwa razy (pierwszy i...ostatni :lol: ),więc na pewno moja opinia jest tylko moją opinią.
Mogło to być spowodowane właśnie tym lub jakimiś innymi czynnikami i było to coś wyjątkowego (przynajmniej dla mnie :lol: ).
Tym bardziej,że na 82 (która jest nieomal identyczna) takiego zjawiska nie zaobserwowałem.Chyba ,że jest ona wyłączona z ruchu dla TIR-ów.
Co z kolei wydaje się być mało prawdopodobne.

Tak więc mojej opinii o 81 proszę nie traktować jak "przepowiedni".
Nie jestem obiektywny w jej temacie. :D :wink:
Klamer75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klamer75 » 05.05.2011 14:21

Ja jadę 3 raz do Chorwacji przez Węgry. 1 raz zachciało mi sie skracać "Klin" autostradowy do Budapesztu i żałowałem. Dziury, zawalidrogi, zwierzęta. Wg mnie lepiej jechać autostradą, szybciej i raczej bezpieczniej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Którą drogą lepiej przez Węgry - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone