Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kto w 2008 jechał przez BiH

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Archangel
Odkrywca
kto w 2008 jechał przez BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 16.07.2008 01:46

Proszę o info na temat objazdów na trasie Banja Luka,Jajce, Bugojno, Jablanica, Mostar i jak jest z bezpieczeństwem turystów.O jednym z objazdów wyczytałem w okolicach Jajce, I tak wogóle wszelkie informacje pozytywne wskazane np. polecane restauracje na trasie.Będę jechał do Makarskiej.
Piotrek_W
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_W » 16.07.2008 07:22

Archangel napisał(a):Proszę o info na temat objazdów na trasie Banja Luka,Jajce, Bugojno, Jablanica, Mostar i jak jest z bezpieczeństwem turystów.O jednym z objazdów wyczytałem w okolicach Jajce, I tak wogóle wszelkie informacje pozytywne wskazane np. polecane restauracje na trasie.Będę jechał do Makarskiej.

Witam !
Ja jechałem tą trasą w ubiegłą sobotę. Faktycznie jest objazd - remontowany jest jeden z tuneli na trasie Banja Luka-Jajce. Objazd jest przez miejscowość Mrkonjic Grad i nie da się go minąć - od tej strony jest po prostu zagrodzona droga. Innych utrudnień nie spotkałem.

Jeśli chodzi o restauracje to my zatrzymaliśmy się na jagnięcinie w w okolicach Jablanicy - przy tasie po jednej i po drugiej stronie jest kilka fajnych knajpek - rozpoznasz je po kręcących się rusztach.

A co do bezpieczeństwa - no cóż mam napisać ? Zostawiliśmy samochód na parkingu w Mostarze i spiesząc się zapomniałem zdjąć z szyby nawigację, jak wróciliśmy to samochód stał tam dalej cały i zdrowy.

Pozdrawiam i szerokiej drogi
Ostatnio edytowano 16.07.2008 10:26 przez Piotrek_W, łącznie edytowano 1 raz
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 16.07.2008 07:55

Ja jestem panikara i miałam wiele obaw, jechaliśmy tą trasą 03.07.2008, trasa jest malownicza,
Obrazek
Obrazek
Obrazek

droga dobrej jakości, w dwóch miejscach na jednym z pasów ruchu trwały jakieś prace, część pasa zasypana była kamieniami, ale to były krótkie odcinki i przejazd odbywał się płynnie, pod kontrolą robotników.
Obrazek
My parkowaliśmy najpierw 1,5 godziny w Mostarze pod apartamentem,
Obrazek
chodził parkingowy, a samochód widzieliśmy z okna, nikt na niego uwagi nie zwrócił :wink: . Później odstawiliśmy go na parking strzeżony (na ile strzeżony faktycznie to nie wiem, ale za szlabanem, a facet mówił że siedzi w nocy, rano był już inny), 12 h kosztowało nas 7 euro. Stało tam sporo aut na różnych rejestracjach.

Nasze autko na parkingu strzeżonym pod ruiną (nie wiem, co to przed wojną było)
Obrazek

Później parkowaliśmy w Jajce i też było bez problemów.

Obrazek

W Banja Luce miałam wrażenie, że ruch odbywa się wg im tylko znanych zasad, ale nie było źle. Ogólnie dobre wrażenia. A ten objazd nie jest kłopotliwy, trasa bardzo fajna, trochę tylko pewnie dłużej.
My jechaliśmy z Mostaru "w górę". Pozdrawiam
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 16.07.2008 14:25

Archangel napisał(a):Proszę o info na temat objazdów na trasie Banja Luka,Jajce, Bugojno, Jablanica, Mostar i jak jest z bezpieczeństwem turystów.O jednym z objazdów wyczytałem w okolicach Jajce, I tak wogóle wszelkie informacje pozytywne wskazane np. polecane restauracje na trasie.Będę jechał do Makarskiej.

komunikaty BiH autoclub
http://www.bihamk.ba/bos/stanje.aspx

jakbyś jechał przez Sarajewo to polecam zajazd Orechowica na zalewem Jablanickim
Obrazek
aga79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga79 » 16.07.2008 14:40

jechałam trasa przez Bośnie kilkakrotnie (przez Sarajevo-Mostar) jest to najkrótsza droga Lublin - Dubrovnik...niestety nie najszybsza :cry: na początku lipca byliśmy w Dubrovniku...
w jedną stronę jechalśmy trasą Lublin-Budapeszt-Sarajevo-Mostar-Dubrovnik 1400km w 21h (w Bośni dużo patroli z radarem :cry: )
w drugą stronę trasą Dubrovnik-Makarska i dalej autostradą przez Zagrzeb i Budapeszt 1560km 17h

Trasa przez Bośnię jest bardzo malownicza i przynajmniej raz warto ją zaliczyć, ale jesli chcesz zaoszczędfzic czas polecam droge autostradą.

Bezpieczeństwo 100%
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 16.07.2008 21:37

W niedzielę wracałem z Mlini k Dubrovnika wstąpiliśmy do Medugorje a stamtą przez Mostar Sarajewo do Polski Trasa b.malownicza szczególnie zjazd do Mostaru i Sarajewa i tania w Bośni jedyna opłata to 1Euro za dość krótki odcinek autostrady.Na Węgrzech nic nie płaciłem bo skoro jadę E73 to jest to droga bezpłatna mimo że jednocześnie jest to M6 i to jest najszybszy odcinek tej trasy.Co do bezpieczeństwa to wszysto jest OK.Bośnia to cywilizowany kraj.Jedyny zgrzyt to tankowanie na Słowacji tu babsztyl chciał zarobić na kursie euro/skk podobno karta nie działała dziwne w całej europie działa a w słowacji nie.Zarządano gotówki w euro koron nie miałem złotówek nie chcieli.A przelicznik niezły 20skk za 1euro pokazałem babsztylowi w internecie że kurs jest 33skk za 1 euro i tyle mogę zapłacić a jak nie to dzwonię na policję po długich pertraktacjach staneło na 30skk za euro.Banda złodzieji i oszustów więcej tam nie tankuję.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 17.07.2008 10:16

aga79 napisał(a):
Trasa przez Bośnię jest bardzo malownicza i przynajmniej raz warto ją zaliczyć, ale jesli chcesz zaoszczędfzic czas polecam droge autostradą.

Bezpieczeństwo 100%

Te 4 godziny różnicy (na trasie o całk. długości ok. 1500 km) to nic jeśli wziąć pod uwagę walory estetyczne tej trasy. Ja jestem nałogowym corocznym jeżdzicielem przez BiH. Polecam wszystkim tym, którzy drogę na miejsce docelowe zaliczają również jako część urlopu a nie zło konieczne.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 17.07.2008 14:37

austrada moze i szybciej o ile nie natrafi sie na korki :(
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.07.2008 13:45

Jechałem 8.VII do Dubrownika przez Sarajewo-dużo policji po drodze+jedna kontrola (ręczny radar z laserem...).
Pózniej byłem w Mostarze-auto zostawione w centrum (dosłownie 5 min od mostu)-ogólnie żadnych problemów.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.07.2008 21:22

Szanowni tranzytowcy BiH , macie może jakiś sprawdzony , za rozsądne pieniądze namiar na 1 nocleg w okolicach Gradiśki , Banja Luki lub w pobliżu?
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 25.07.2008 08:27

Ja zawsze spałem w krzakach lub na stacji benzynowej ale ja jeżdżę naprawdę sporym wygodnym autem.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.07.2008 10:14

Tu masz info na temat noclegów w różnych regionach i miastach:
http://www.bhtourism.ba/eng/banjaluka.wbsp

Ja spałem w Banja Luce w hotelu Nana, nie drogi i w miarę wygodny:
http://www.motelnana.net/
Prawie na trasie przed miastem, tyle tylko, że po lewej stronie z ciągłą linią, więc trzeba na kolejnych światłach zawrócić, albo jak nic nie jedzie upewnić się, że nie ma policji....

Płaciłem przed sezonem 50 KM, więc może teraz być drożej.

A tu masz wszystkie noclegi w okolicy:
http://www.bhtourism.ba/eng/searchresult.wbsp

Gdybyś jechał przez Bihac (od strony jezior plitvickich) jest sporo noclegów i malownicze miasteczko, jak poszukasz już o tym pisałem.

W Sarajevie odradzam gorąco hotel Bistrik!
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.07.2008 10:27

a jechałem tą trasą w ubiegłą sobotę. Faktycznie jest objazd - remontowany jest jeden z tuneli na trasie Banja Luka-Jajce. Objazd jest przez miejscowość Mrkonjic Grad i nie da się go minąć - od tej strony jest po prostu zagrodzona droga. Innych utrudnień nie spotkałem.

Ale warto zamtędy pojechać bo po drodze radzę kupić ser owczy świeży i wędzony: Laski sir

Obrazek
VValdek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 25.07.2008 20:26

6 dni temu, w sobotę 19 lipca, wracaliśmy do domu przez Bośnię. Była to nasza pierwsza podróż przez ten kraj. Gdybym miał dzisiaj podjąć jeszcze raz decyzję, bez dłuższego zastanowienia wybrałbym ponownie tę samą trasę. Piękny kraj, ekstra widoki.
Mi najbardziej podobał sie odcinek Mostar-Jablanica ( później skręciliśmy w lewo na Donji Vakuf, Jajce, Banja Lukę ). Mojej żonie spodobała się "preria" przed Banja Luką ( objazd przez Čadavicę i Gornje Ratkovo ).
Jedyne co mi się nie podobało, to fakt, że wraz z pojawieniem się drogowskazów pisanych cyrylicą, dziwnym zbiegiem okoliczności zaroiło się od chłopaków z suszarkami :( W części "łacińskoalfabetycznej" 0, a w serbskiej 5.
Dziiiiiiiwne zjawisko...
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 13.11.2008 22:59

[quote="aga79"]jechałam trasa przez Bośnie kilkakrotnie (przez Sarajevo-Mostar) jest to najkrótsza droga Lublin - Dubrovnik...niestety nie najszybsza :cry: na początku lipca byliśmy w Dubrovniku...

Witam.
aga79 czy mogłabyś mi podpowiedzieć, czy jadąc tą trasą potrzebna jest winietka na Węgrzech?

Pozdrawiam, Kadi :papa:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone