Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
encomp
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 04.03.2016 13:23

papse napisał(a):
encomp napisał(a):...Kawałek dalej stała Fiesta na wegierskich blachach bez boxa, tzn zostało samo dno. Bagaże poszły w dół zbocza.

:( nie zazdroszczę

encomp napisał(a):Thule do 140 nie słychać. Komfortowo 120/h

Czyli podsumowując:
- firmowy box = cisza
- mój (na razie) budżetowy = cisza
Nie rozumiem niektórych kolegów z gimnazjum :wink: :mrgreen:

Ja Ci do kieszeni nie zaglądam. Kupujesz na co Cię stać. Za nerwowy jesteś na to forum. Proponuję siłownię i przysiad ze sztangą - na sztandze waga ciała. Dobrze oczyszcza czapkę.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.03.2016 13:31

encomp napisał(a): Proponuję siłownię i przysiad ze sztangą - na sztandze waga ciała. Dobrze oczyszcza czapkę.

Ciekawa i bardzo na miejscu propozycja 8O
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 04.03.2016 13:32

encomp napisał(a):
papse napisał(a):Nie rozumiem niektórych kolegów z gimnazjum :wink: :mrgreen:

Ja Ci do kieszeni nie zaglądam. Kupujesz na co Cię stać. Za nerwowy jesteś na to forum. Proponuję siłownię i przysiad ze sztangą - na sztandze waga ciała. Dobrze oczyszcza czapkę.

Źle mnie zrozumiałeś, ta uwaga w ogóle nie była do Ciebie.
Reszta na PW.
:papa:
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 08.03.2016 07:56

papse napisał(a):.....
Zapytałem się o belki bo miałem gwiżdżącą przygodę ze swoimi :wink:
Po zakupie i montażu nowego bagażnika (czarne, kanciaste belki), jadę ci ja po swoją M. do pracy a tu jakiś żartowniś siedzi mi na dachu z gwizdkiem i powyżej 60 km/h próbuje mnie zdenerwować :twisted:
Okazało się jednak, że to wzdłużne nacięcia regulacyjne od spodu belek robią za gwizdek :mrgreen: . Co robić jutro wyjazd? Na szczęście taśma izolacyjna jest lekiem na całe zło :wink: i w ciszy mogliśmy udać się nad Jadran.

ale z Twojego wpisu wnioskuję że miałeś same belki jadąc po M. a to insza inszość - wg mnie - same belki zawsze świszczą bardziej lub mniej, a z boxem albo jest ciszej albo głośniej ale to już raczej (znowu wg mnie) wynika z kształtu boxu - generalnie nie jestem fizykiem zajmującym się tunelami aerodynamicznymi :) subiektywnie jest tak, że Altro zdecydowanie cichsze od Hakra,
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 13.03.2016 21:16

Olo napisał(a):ale z Twojego wpisu wnioskuję że miałeś same belki jadąc po M. a to insza inszość - wg mnie - same belki zawsze świszczą bardziej lub mniej, a z boxem albo jest ciszej albo głośniej ale to już raczej (znowu wg mnie) wynika z kształtu boxu - generalnie nie jestem fizykiem zajmującym się tunelami aerodynamicznymi :) subiektywnie jest tak, że Altro zdecydowanie cichsze od Hakra,

Faktycznie Olo, masz rację jadąc na gwiżdżąco byłem bez boxa :roll: , lecz nie mogę też potwierdzić czy bez moich taśmowych modyfikacji po założeniu boxa nastałaby cisza - nie ma już winowajców :mrgreen:
pozdrav
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 30.07.2016 23:03

Ja mam boxa SPORT AC 300E. Kupiony ze względu na przewożenie nart rok temu przed zimą 2015/2016. Na trasie ponad 1000 km na narty spisał się na medal. Wracaliśmy w śnieżycy, wiała, sypało box przetrwał, lecz zamarzł. Ale odtajał w garażu. Nic nie gwiżdże ,nie świszcze. Powiem więcej. Z samymi belkami jest głośniej niż belki+box. Belki to CREZ czarny metal. Prędkości zimą do 140 km/h. Prędkość wystarczająca . Nie odczuwałem, że jadę z boxem. Spalanie podniosło się o 0,5 l/100 km. A to dlatego, że bez boxa prędkości autostradowe są większe. W sumie na teki zestaw wydałem 900 zł. Od razu odrzucałem THULE ze względu na wg mnie zbyt wygórowane ceny. A szukałem boxa długiego i wąskiego, aby jeszcze zmieścić na dachu 2 rowery latem. A tylko ten odpowiadał moim wymaganiom wymiarowo/cenowym.
Polecam.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 31.07.2016 05:25

Rzeczywiście niedrogi i zgrabny w cenie około 550 zł.
Zastanówmy się ile razy w roku używa się tego bagażnika. Raz, dwa, trzy razy................. bo swojego tylko raz......... na narty.
Pedros29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pedros29 » 02.08.2016 19:23

Jeżdżę od 6 lat z boxem SPORT AC 450,z reguły nie przekraczam 140km/h i jest spoko, nie słychać go w żadnym razie .Jak się zużyje, też kupię tej firmy tylko większy.Dodam,że relingi i belki w aucie są fabryczne.
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 02.08.2016 19:39

Ural napisał(a):Rzeczywiście niedrogi i zgrabny w cenie około 550 zł.
Zastanówmy się ile razy w roku używa się tego bagażnika. Raz, dwa, trzy razy................. bo swojego tylko raz......... na narty.

No u mnie w tym roku będzie to 4 raz.
Niestety zmieniłem auto służbowe wiosną na mniejsze i teraz MUSZĘ, a nie chcę używać boxa :)
Ale biorąc pod uwagę koszty wypożyczenia, to taki zakup zwraca się po 3 wypożyczeniach. Więc teraz jadę z boxem za free ;)
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.08.2016 16:49

Tak trzymać Macgrzy. Jak mniemam to z nicku wynika, że Marcin Grzybowski :D

Pozdrawiam Ural.
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 04.08.2016 10:43

Ural napisał(a):Tak trzymać Macgrzy. Jak mniemam to z nicku wynika, że Marcin Grzybowski :D

Pozdrawiam Ural.

Niestety z Twojego nicku nic nie mogę wywnioskować. Ale jak mniemam znamy się. Ujawnisz się na priv?
Pozdrawiam
bmxmen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bmxmen » 21.08.2016 11:37

A jaki box będzie najlepszy do Renault Megane kombi z 2011 roku? Przy dzieciach jest tyle rzeczy które trzeba zabrać, że ledwo się mieści do auta.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 21.08.2016 12:09

Hej

rok temu w drodze nad Bałtyk na Toyocie Auris zamontowany był Thule WingBar 969

Obrazek

a na nim
Thule Touring L

Obrazek

W zestawie sprawdziły się znakomicie.

W tym roku ten sam zestaw umieszczony był na dachu służbowej Skody Octavii z 2016. Obok niego zamontowany był także
[color=#800080]
Thule FreeRide 532
[/color]

Obrazek

W trasie nad Bałtyk i w drodze powrotnej ocena także bardzo dobra. Jadąć z prędkością miedzy 100 a 120 nie dobiegały z dachu samochodu żadne ponadprzeciętne szmery, świsty, czy też gwizdy.

Za rok ten sam zestaw zabieramy w końcu na dłuższą trasę do CRO. Celem będzie Tribunj.

Pozdrav
bmxmen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bmxmen » 22.08.2016 08:16

Przeglądam bagażniki Thule o których piszesz i do najtańszych nie należą... Z tego co widzę tutaj https://jx.pl/produkty/boksy-dachowe/index.html to za taki sprzęcik jak pokazałeś wyżej, trzeba zapłacić w okolicach 1 tys zł. To jest pewny sprzęt?
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 22.01.2017 02:03

Czy osobówka z boxem na promie liczy się do 2m czy powyżej ?
Doświadczył już może ktoś z Was przeprawę promową, czy pozostaje mi jedynie pomiar ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko