Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 28.07.2015 15:25

Sam opasuję boxa dodatkowo pasem, ale przyczyna jest inna - nie do końca wierzę chińskim plastikowym zamkom a nie chciałbym widzieć jego zawartości we wstecznym lusterku gdzieś na autostradzie :)
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 28.07.2015 16:50

Ja mam trzy pasy od środka, do tego dwa leżaki od góry na całej długości i dopiero na to te pasy, nawet jakby górę urwało leżaki z pasami trzymają środek ;)

A od dołu w Traxerze mam stalowe wzmocnienie. Jak napatrzyłem się na testy na YT i na to jak cienkie są te najtańsze boxy stwierdziłem, że byle czego nie kupuję...
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 14.08.2015 19:47

sdolas napisał(a):A jak wyglądają opłaty autostradowe jadąc z boxem, auto liczone jest w 1 kategorii do 1,9m czy już powyżej 1,9m ?

co do płatności za boxa na świeżo z podróży :
od granicy do Zadaru na bramkach płatnych kartą za vw tourana z boxem policzyło nam II grupe 72 kn zamiast 46kn,od Lucko do zjazdu w Maslenicy pan w okienku przypisał nas do I grupy i płaciliśmy 107 a za II grupe byłoby 180 kn,więc różnica niemała.Nie wiem czy to automat nas tak zczytał czy komuś się pomyliło :?
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 16.08.2015 11:15

Raczej pomyłka była w stosunku to Tourana bo to niby osobówka, niby van...
Na osobówce nie doliczają za box czy rowery na bagażniku.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 19.08.2015 08:04

Powiem szczerze, że nie sprawdzałem jak mnie liczyli, ale tablica przy kasie jednoznacznie wskazuje jako kryterium przy opłatach autostradowych osie i gabaryty zasadnicze pojazdu, więc box nie ma nic do tego.

Ja zastanawiałem się na promie, bo tam jest wyraźnie podana i długość pojazdu i wysokość 1,9m a ja ocieram belkę na wys. 2m, ale w praktyce nie było żadnego problemu, bo płaci się w kasie oddalonej od statku, i płaci za to co się zadeklaruje a potem nikt już tego nie weryfikuje, o ile na bilecie nie ma motoru a wjeżdża dostawczy...
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 19.08.2015 08:33

el_guapo napisał(a):JO hałasie niewiele możemy powiedzieć, bo zależy on zarówno od aerodynamiki auta, aerodynamiki box'a i aerodynamiki belek...

...i nastawie głośności radia samochodowego :mrgreen:
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 08.09.2015 13:51

Mam pytanie, niektórym kolegom może wydawać się głupie, ale zaryzykuję :mrgreen:
Jakiego koloru boxy są najpraktyczniejsze?
Czarne, grafitowe czy może srebrne?
Czy np. czarny za bardzo się nie nagrzewa, podnosząc jednocześnie temperaturę wewnątrz?
Może któreś mają tendencję do blaknięcia, nadmiernego brudzenia lub inne mankamenty nie wymienione przeze mnie.
Aktualnie mam taki, koloru szarego:
Obrazek

Noszę się z zamiarem zmiany na większy, bardziej opływowy i lepszy jakościowo. Więc skoro mogę wybrać to chciałbym wybrać świadomie :wink:
Może też, kolor nie ma żadnego znaczenia bo decydująca jest jakość wykonania?
Proszę o własne spostrzeżenia w tym temacie :papa:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.09.2015 13:58

Box na dachu ma wyglądać ładnie :D
i zawsze tego się trzymam, mam czarnego motiona do czarnego auta.
ładniejszy byłby excellence, ale jak to mówią;
"jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" :lol:

Obrazek
Ostatnio edytowano 08.09.2015 14:04 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 08.09.2015 14:01

Torac napisał(a):... jak to mówią;
"jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma" :lol:

Dokładnie tak było, swojego dostałem od kogoś z rodziny, swoje wysłużył i czas na zmiany :mrgreen:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 08.09.2015 20:16

Ładny wygląd to ma mieć kobieta a nie box :mrgreen:

Jak ja kupowałem box to wygląd był na ostatnim miejscu.
Najważniejsze było bezpieczeństwo wynikające z jakości wykonania.
Thule wiadomo, znane, drogie, przez co niemal wszędzie polecane na pierwszy rzut.
Jak się trochę poszuka to można znaleźć w dobrej jakości boxy sporo tańsze od Thule.

Inny temat to wygoda użytkowania bo tu sporo się płaci za wygodne systemy szybkiego montażu.
Tu samemu trzeba sobie określić co się chce czy 10 min dłuższy każdorazowy montaż czy błyskawica za ok 400-500 zł.
A kolor, jak dla mnie mało istotny, dużo producentów na te same boxy w różnych kolorach.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.09.2015 20:28

sdolas napisał(a):Ładny wygląd to ma mieć kobieta a nie box :mrgreen:

ładne kobiety powinny otaczać się ładnymi przedmiotami, box nie powinien być wyjątkiem

sdolas napisał(a):Najważniejsze było bezpieczeństwo wynikające z jakości wykonania.

sdolas napisał(a):Jak ja kupowałem box to wygląd był na ostatnim miejscu.

Co do boxa to nie mam analogii, ale widziałem już belki drewniane. Myślę, że autor przyjął te same kryteria co Ty , bo były bez dyskusji solidne.

sdolas napisał(a):Thule wiadomo, znane, drogie, przez co niemal wszędzie polecane na pierwszy rzut.
Jak się trochę poszuka to można znaleźć w dobrej jakości boxy sporo tańsze od Thule.

Nie jestem fanem Thula, uważam, że belki są fatalnie montowane. Jakbym miał wybór to wybiorę Mont Blanca.
Doceniam jedynie wykonanie i rozwiązania w platformie na rowery - ciężko o zamiennik.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 09.09.2015 13:09

papse napisał(a):Mam pytanie, niektórym kolegom może wydawać się głupie, ale zaryzykuję :mrgreen:

Ja kupiłem srebrnego by
1) nie nagrzewał się jak czarny
2) czarny jest beee :lol:
3) srebrny pasuje bardziej do koloru autka żony
4) jakbym miał czarne auto to i tak nie kupiłbym czarnego :lol:
5) czarny błyszczący jak się porysuje to rysy najbardziej widać :mrgreen: jak komuś zależy...mi nie i ciągle mam trupiarnię much po wyjeździe i ABSOLUTNIE nie chce mi się tego myć

jak go otwierałem to nie czułem, że w środku jest piekarnik, wyjmowane rzeczy nie były nagrzane "do czerwoności" ... i to w sumie bardzo dziwne jest i wnioskuję, że cienka w sumie powłoka w połączeniu z prędkością auta może wystudza trochę wnętrze :?: :?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.09.2015 13:19

papse napisał(a):Mam pytanie, niektórym kolegom może wydawać się głupie, ale zaryzykuję :mrgreen:
Czarne, grafitowe czy może srebrne?
Czy np. czarny za bardzo się nie nagrzewa, podnosząc jednocześnie temperaturę wewnątrz?
Może któreś mają tendencję do blaknięcia, nadmiernego brudzenia lub inne mankamenty nie wymienione przeze mnie.

Czarne; pasują do każdego koloru auta. Te jasne wyglądają jakoś „plastikowo", ale to kwestia gustu/upodobania.

Kwestia nagrzewania jest wtórna. Czy ktoś przewozi jedzenie w boksie? Wątpię. Makaronom z Włoch nic się nie stanie.

Z boxem jeździsz może kilkanaście/kilkadziesiąt dni w roku. Ciemny samochód narażony jest zdecydowanie więcej i różnicy lakierowi raczej to nie robi. Pamiętajcie, że gdyby była lipna jakość lakieru to producenci nie dawaliby wieloletniej gwarancji na powłoki lakiernicze.

Czarny/grafitowt Thule Spirit.
Np. taki

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.09.2015 14:15

Boxy dobrych producentów mają tworzywo barwione na całej lub częściowej grubości, zależy od modelu. Drobne rysy wystarczy wytrzeć lekko ścierną pastą.
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 09.09.2015 15:58

mam czarny box - teraz niestety błyszczący, poprzedni miałem o strukturze carbonu (bardzo ładny) ale nie stwierdziłem żądnego nagrzewania się szybaszego lub wolniejszego ... srebrny mi się nie podoba, mam czarne auta i czarny box fajnie wygląda ... poprostu, a prawda jest taka że patrzyłem na kilka rzeczy wybierając box - pojemność, kształt (żeby nie hałasował), cenę i wygląd i dopiero kompilacja tych cech dała mi box z którym jeżdżę ... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko