Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 29.04.2015 17:54

miro78 napisał(a):A wszystko to pociągnąłem Peugeotem 1007 1.4 HDI.

8O 8O 8O

szacunek, to mi przypomina wyjazdy w latach 80tych Maluchem do Bułgarii, wracając przy okazji kupowało się jeszcze cztery dywany dla siebie i rodziny i lodówkę Mińsk w okazyjnej cenie :mrgreen: wszystko się mieściło i rodzina była mega zadowolona z wyjazdu...
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 29.04.2015 18:05

Wtrącę się do tematu. Szukam boxu w cenie do 1000 zł. Box będę traktował jako dodatkowy bagażnik na wakacyjne wyjazdy. Nie ukrywam, że wygląd u mnie priorytet. Przeglądając Allegro upatrzyłem sobie Taurus Xtreme 400 za 695PLN i Inter Pack Tornado 460 za 999PLN. Ze względu na cenę skłaniam się ku pierwszemu, jednak nie ma on atestu TÜV/GS, czy to duży problem?
Co sądzicie o nich? Może coś innego polecacie...
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 29.04.2015 20:46

Też brałem pod uwagę taurusy, też ten tańszy za ok 650 ale, ten o ile dobrze jeszcze kojarzę to miał prostą podłogę. Dopiero ten za ok 950 miał schowane belki, szybkie mocowanie i obustronne zawiasy. Minus taurusów jest ładowność do 50kg dlatego wybrałem Tube bo ma 75 kg. Wiadomo że nikt tyle do boxa i tak nie napakuje ale świadczy to o użytych materiałach.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 29.04.2015 21:22

Jak ja z kolei oglądałem także Taurusy, to zupełnie nie przekonywał mnie szybki sposób mocowania boxa do belek. Uchwyt łapał belkę od jednej strony i nie wyglądało to zbyt solidnie.

Kolejna sprawa to dopuszczalna ładowność, dno było bardzo cienkie, stąd tylko 50kg. Liche są powiem szczerze te boxy z mniejszą ładownością.

Ja jakbym miał kupować wersję "ekonomiczną" patrzyłbym w pierwszej kolejności na wgłębienie w podłodze na belki, bo to jednak daje lepsze właściwości aerodynamiczne, a potem na okucia. Im więcej po jednej stronie tym lepiej, bo całość będzie sztywniejsza w czasie jazdy.

Mocowanie może być na zwykłych cybantach, przynajmniej żadna siła wtedy tego boxu na belkach nie przesunie. Ładowność może być mniejsza, bo można dać od środka dwa płaskowniki aluminiowe i lekko wzmocnić tak dno. Otwieranie na jedną stronę także można przeżyć, zwłaszcza jak box nie jest przesadnie szeroki.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 29.04.2015 21:33

Kolejna rzecz to zamki.
Taurusy mają jedenn centralny zamek,trzypunktowy, z tego co kojarzę to uchwyty w nich - plastik.
Tube ma dwa niezależne zamki, blokady w nich są metalowe.
Jakoś to rozwiązanie bardziej do mnie przemawia w aspekcie solidności.

Tak wygląda to co nabyłem
Obrazek
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 29.04.2015 21:50

Dziękuję bardzo za opinie. Zmartwiliście mnie z tą ładownością, ale wnęki na belki to on chyba posiada...
Załączniki:
26fdd5dc667d6b73cd112bb9d411c478_f1245.jpg
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.04.2015 11:27

Pomyśl co będziesz tam woził, ładowność przydaje się do toreb, mniej do nart. Poza tym, 75kg nigdy tam nie włożysz, bo dach ma określoną nośność, belki mają, box swoje waży i to co zostanie to możesz wrzucić do boxu. Ale zawsze mocniejszy box lepiej zachowuje się na drodze przy 130kmh, niezależnie czy jest pusty czy pelny.

W przypadku nart możesz całkowicie zignorować wytrzymałość boxa, bo ciężar opiera się wyłącznie na belkach, do których od strony boxu mocowane są uchwyty. Box zapewnia jedynie ochronę przed warunkami atmosferycznymi.

Kolejna rzecz to mocowanie bagażu w boxie, ja już wiem, że co najmniej na dwa pasy dorobię mocowanie, bo inaczej może latać, a co się wtedy dzieje widać na filmach na YT.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.04.2015 11:29

sdolas napisał(a):Kolejna rzecz to zamki.
Taurusy mają jedenn centralny zamek,trzypunktowy, z tego co kojarzę to uchwyty w nich - plastik.
Tube ma dwa niezależne zamki, blokady w nich są metalowe.

To prawda, ale co powiesz na fakt, że obecnie większość belek ma całe stopy w większości z tworzywa?
Jak to ma się relingów dobrze trzymać???
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 30.04.2015 18:37

A taki FARAD?
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 30.04.2015 19:13

Tytusdj napisał(a):To prawda, ale co powiesz na fakt, że obecnie większość belek ma całe stopy w większości z tworzywa?
Jak to ma się relingów dobrze trzymać???

Jesteś pewien ?
Poprzednie auto miałem z relingami ( kombi ), belki miały mocowania metalowe.
Obecnie auto 5d, szukając belek brałem pod uwagę Came i Cruz. Obaj producenci stopy robią stalowe.
Nie sądzę by którakolwiek firma robiła stopy plastikowe.

KarKoz
Nie szukaj boxu na allegro tylko podjedź gdzieś do sklepu w swoim rejonie i poszukaj czegoś namacalnie.
Jak ja szukałem box to byłem też w norauto. Jak pomacałem pokrywę boxu który wcześniej brałem pod uwagę i porównałem do tego co nabyłem ... przepaść.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.04.2015 19:50

Thule, Mont Blanc/AMC, Aguri... Mam wymieniać dalej?

Wejdź do jakiegokolwiek sklepu i pomacaj, baaardzo się zdziwisz
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 30.04.2015 19:52

sdolas napisał(a):Nie szukaj boxu na allegro tylko podjedź gdzieś do sklepu w swoim rejonie i poszukaj czegoś namacalnie.
Jak ja szukałem box to byłem też w norauto. Jak pomacałem pokrywę boxu który wcześniej brałem pod uwagę i porównałem do tego co nabyłem ... przepaść.

Święte słowa, u mnie macanie boxu podniosło budżet z 700 do 1500 i nie żałuję żadnej wydanej złotówki.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 30.04.2015 20:21

Tytusdj napisał(a):Thule, Mont Blanc/AMC, Aguri... Mam wymieniać dalej?

Wejdź do jakiegokolwiek sklepu i pomacaj, baaardzo się zdziwisz

Być może masz na myśli osłony, stopy niemal na pewno są metalowe, tak na 99,9 % :wink:
Belki to podstawa bezpieczeństwa i nie chodzi tu o nośność bo to pewnie i plastik by wytrzymał. Tu bardziej chodzi o kolizję podczas której bagażnik ma zostać na dachu. Gdyby stopy były plastikowe to w razie wypadku bagażnik leciałby z dachu jak z katapulty.
Zobacz jak tu spod osłony wystaje blacha
Obrazek
A tu wnętrze innego systemu
Obrazek
Na ten szkielet stalowy idzie osłonka plastikowa.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 01.05.2015 22:01

A ja ci na to, idź do sklepu i obejrzyj stopy Mont Blanc AMC 5211 lub Aguri do relingu zintegrowanego ;)
Thule modelu ci nie podam bo nie pamiętam

Jak masz dach bez relingu nie ma zmiłuj, stopa jest metalowa, jak masz reling coraz więcej producentów wprowadza tworzywo.

Jutro, bo dzisiaj już mi się nie chce, zrobię ci zdjęcie Mont Blanca, mam go w częściach bo przy pierwszym zakładaniu śrubę urwałem
Obrazek
99,9% tej stopy to tworzywo i guma a nie metal
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 02.05.2015 07:07

Tytusdj napisał(a):.... jak masz reling coraz więcej producentów wprowadza tworzywo.

:roll: 8O
szok
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko