Dorzucę swoje do kociołka pt. jaki box kupić. Od niedawna jestem posiadaczem Inter Packa [Hapro] Traxer 8.6.
Powiem tak, nieważne co się kupi [tzn. ważne, ale inaczej
], ale przede wszystkim gdzie się to robi.
Naczytałem się wcześniej dużo, tak o zaletach poszczególnych modeli jak i danych technicznych, ale za namową właściciela jednego sklepu [u którego i tak miałem coś kupić on-line], zdecydowałem się pojechać tam, bo gorąco namawiał mnie, bym przyjechał i kupił cokolwiek ale po "przymierzeniu".
No więc pojechałem, na początek okazało się, że to co miał mi zatrzymać do soboty sprzedał wcześniej
. Tak więc początek nie był najlepszy
.
Ale gościu rzecze, że ma zylion boxów i na pewno jakiś wybiorę, proponując mi to i owo, ale co najważniejsze wkładając wszystko po kolei na belki i pozwalając ocenić jak się to na dachu prezentuje. Dodał także, że da mi na boxa taką cenę, że na pewno wyjadę zadowolony.
Od razu odpadły 2/3 pudeł, które na zdjęciach wyglądały super, ale w realu i na dachu były albo za krótkie, albo za wąskie, albo za niskie itp itd.
I tak po przymiarkach odpadł [w super cenie] np. japoński Shadow, bo choć cudeńko [do tego dokładnie w kolorze autka żony
], przy którym każdy Thule niech się schowa [zwłaszcza porównując ceny], to niestety ciut za krótki i za niski.
Odpadł także Traxer 6.6 [choć mi go sprzedali - chciałem srebrny], bo okazał się krótki na dachu. Wybrałem kolubrynę, ponad 2m długości, 80 cm szerokości, i 42 cm wysokości. Okazało się, że na niezbyt wcale dużym dachu żony [samochodu
]pasuje jak ulał, zaczyna się równo z linią szyby a kończy 5 cm przed anteną i klapą.
Po powrocie do domu okazało się dodatkowo, że zapełnia się idealnie dwoma dmuchanymi kajakami, dwoma torbami ze sprzętem plażowo nurkowym, parasolem i dwoma leżakami. Waga całości akurat do belek i nośności dachu.
Tak więc [nie napiszę tu oczywiście gdzie go kupiłem, ale powiem chętnym na piva, Traxera 8.6 kupiłem w cenie 6.6] zanim coś kupicie przymierzcie, nie tylko na dachu, ale i z tym co macie zamiar tam włożyć.
Pozdro!
Dopiszę jeszcze dlaczego dostałem orgazmu po kontakcie z Shadow: bardzo mocna konstrukcja [75 kg nośności], grube tworzywo super jakości, metalowe trzy [x2] zawiasy otwierające box na obie strony, świetny zamek zatrzaskowy z blokadą, super wykonanie i dopracowanie detali, bardzo dobra powłoka zewnętrzna do złudzenia imitująca lakier samochodu. Jak komuś pasują wymiary to za cenę u tego gościa to box Nr 1 moim zdaniem na rynku.
Co do Traxera zaważyły: wymiary, obustronne otwieranie, stalowe listwy wzmacniające podłogę [nośność 75kg], test ADAC [2 miejsce], ogólne pozytywne wrażenie z wielokrotnego otwierania i męczenia całej konstrukcji.