Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Kto JeŹdzi Z Boxem Na Dachu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.01.2015 21:48

sdolas napisał(a):Trochę poczytałem na forum o box'ach.
Sporo jest opinii że te tanie to otwierają się na trasie i zawartość ląduje na jadącego z tyłu.
Trochę to daje da myślenia ....
Z drugiej strony takie boxy też muszą przechodzić jakieś testy czy homologacje.

Miałem podobny dylemat. Kupowałem box ze świadomością, że założę go raz w roku, na wakacyjny wyjazd.
Kupić tani (bo wystarczy), czy raczej drogi (bo piszą, że lepszy). Zanim wybrałem, odwiedziłem 4 czy 5 punktów w Bydgoszczy oferujących bagażniki.
W jednym sklepie gość powiedział mi, że jeśli box ma ładowność 50 kg, a ja właduję dwa worki ziemniaków - to będzie problem. Box ma zamek na kluczyk i dodatkowe zabezpieczenie przed otwarciem, jeśli tego nie zamknę, to się pewnie otworzy.
Z boxem powinno jeździć się z określona prędkością. Ja nie przekraczam 150 km/h, chociaż niektórzy twierdzą, że powinno się wolniej, Ale jak ktoś zapier*** dwie setki, to potem są problemy.

I tu gość ze sklepu pokazał mi, z czym ludziska przychodzą w ramach reklamacji. Nie zapomnę zdjęć jakiegoś auta, które miało belki mocowane za pomocą takich łapek do dachu. Normalnie, były zniekształcenia w konstrukcji, ale okazało się, że kierowca jechał ile fabryka dała. Aż dziw, że mu tego boxa nie oderwało.
To akurat był Thule, więc może dlatego. Taki plastikowy pewnie by wyrwało. :oczko_usmiech:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 31.01.2015 19:46

My generalnie raczej pojedziemy ekonomicznie 120-140 km/h, czyli raczej optimum na box.

A jakby trochę dołożyć do takiego ?
http://www.interpack.eu/product-pol-452 ... o-431.html
wystarczający - 430l, długi, do tego na dodatkowe zamknięcie zabezpieczające od frontu
Ma ktoś może taki box ?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.02.2015 09:49

Kup sobie z firmy Taurus box Xtrema 2 lub Altro 800-1000 zł
zł, 450 L mocne i sprawdzone a nie za bardzo drogie.

Myślenie że użyjesz go raz na wakacje jest błędne, bo jak już będziesz miał w posiadaniu to poszerza się możliwości i użyjesz go nie raz do innych okazji.
Możesz tego gumiaka rozłożyć na podłodze boxa a kamizelki na nim takie rozwiązanie ułatwi Ci życie na wakacjach - nie będzie trzeba targać ponton z bagażnika by dostać się do bagaży , pojedzie się nad wodę i wszystko do pływania jest w Boxie gotowe :)

Sprzedałem i montowałem kilka tych boxów dla klientów i to fajny sprzęt .

Uwaga Altro ma większą ładowność 70 kg i podłoga jest z grubszego materiału bardziej sztywna od Xtreme ( 50 kg )
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2015 11:59

Tym razem nie mogę się z Heniem nie zgodzić :D Ma rację, nie kombinuj, kup coś choćby trochę lepszego.
O serii Eco już pisałem, najgorszy chłam na rynku.
Xtreme II 450 w cenie poniżej 900 zł, podobnie Altro 460, niecały tysiąc i masz Xtrme dwustronnie otwierany z w nowej fakturze materiału (podobnie jak Altro).
Xtreme gwarancja 3 lata, Altro 5 lat.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.02.2015 17:34

A no cześć Maciej , mnie za Duseldorefem wygoniło do pracy .
:hut:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2015 18:29

A no cześć Heniu :D

Ja jeszcze ciągnę te ch... ne bagażniki, nie mam wyjścia, ale mam inne plany, marzenia.... Przecież ja już tym prawie 30 lat się zajmuję, czas na zmiany nadszedł.
Lokal wystawiłem na sprzedaż, tylko, że to może potrwać.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 06.02.2015 12:44

Witam

Mam prośbę do Ciebie "Dziadku Macieju" a i może ktoś inny pomoże

Potrzebuję bagażnika aby zmieściło się w nim koło o średnicy 90 cm i wysokości 30 cm

Myślałem o:
Taurus Xtreme 600
lub o gigancie - JUMBO box dachowy MD30-900L
http://www.1boxdachowy.pl/jumbo-box-dac ... ny,51.html
ale czy takowy ktoś posiada?

Pozdrawiam
:papa: :papa: :papa:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2015 12:53

Xtreme 600 ma 95 cm szerokości, wymiar zewnętrzny. Bez sprawdzenie doświadczalnie, tzn bez włożenie Twojego koła, nie da się z 100 % pewnością powiedzieć, że będzie dobrze. Trzeba także pamiętać o systemach mocowania, które zajmują "ileś" miejsca w środku i wymuszają takie a nie inne ułożenie bagażu/koła.
W długości od wymiaru zewnętrznego odejmuje się 10 do 15 cm, w szerokości trochę mniej, wydaje mi się jednak, że będzie problem w tym pudle.
Jumbo nie znam, ogólne zasady są jednak podobne.

Ps nie widziałem nigdzie crash testów, w który brały udział pudła Jumbo.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 06.02.2015 15:06

A jakiś inny aby szerokość w środku była 90 cm?

pzdr.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 06.02.2015 16:29

Człowieku ! wiesz ile waży koło ? to kowadło !!! jak chcesz umocować to koło do plastikowego Boxa żeby przy zdeżeniu 50 km / h go nie wyrwało ?

2 letnie dziecko gdy nie zapiete w pasach otrzymuje przyśpieszenie i udeża z siłą 2 Ton !!! wyrywajac fotele ,łamie deskę a przez szybę to jak pocisk ...?

Zanim takie pomysły wdrożycie to się trzeba mocno zastanowić .

Najciekawsza scena jest na końcu filmu - narty były przywiązane ....
https://www.youtube.com/watch?v=yoHYUrQI9OM

Pozdrawiam
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 06.02.2015 18:46

auto_gt napisał(a):Człowieku ! wiesz ile waży koło ? to kowadło !!! jak chcesz umocować to koło do plastikowego Boxa żeby przy zdeżeniu 50 km / h go nie wyrwało ?

2 letnie dziecko gdy nie zapiete w pasach otrzymuje przyśpieszenie i udeża z siłą 2 Ton !!! wyrywajac fotele ,łamie deskę a przez szybę to jak pocisk ...?

Zanim takie pomysły wdrożycie to się trzeba mocno zastanowić .

Najciekawsza scena jest na końcu filmu - narty były przywiązane ....
https://www.youtube.com/watch?v=yoHYUrQI9OM

Pozdrawiam

:D :lol: :D

He, sorki nie zrozumieliśmy się

Napisałem koło, ale nie jakie :D chodziło, chodzi mi o przedmiot w kształcie koła (a dokładnie namiot)

A tak na marginesie w powyższym filmiku gość pokazuje do czego może dojść jak ktoś źle założy bagażnik (nie takie mocowania itp.).
Na Y.T. można znaleźć wiele filmików:

Nie wiem, może się mylę, lecz jeżeli box ma ładowność do 50 lub 75 kg to podejrzewam iż przeszedł szereg crash-testów i spełnia jakoweś wymagania...

Aczkolwiek nie zamierzam raczej ładować go do takich ilości (wagowej).

Pzdr.
:papa: :papa: :papa:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2015 22:37

gego napisał(a):

Nie wiem, może się mylę, lecz jeżeli box ma ładowność do 50 lub 75 kg to podejrzewam iż przeszedł szereg crash-testów i spełnia jakoweś wymagania...

Mylisz się i to bardzo. Nieliczne dane nielicznych firm pokrywają się z jakimikolwiek badaniami czy testami.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 06.02.2015 22:39

Czy co .... lepiej próbować 100% w bagażnik, przynajmniej jest pewność że po drodze się zawartości boxa nie pogubi ?

Właśnie odebrałem kamizelki do gumiaka, gdyby nie koło zapasowe ( auto na LPG ) to nie byłoby problemu ze spakowanie tylko do bagażnika. Będzie kombinowanie ale być może się uda. Ale jeśli będzie konieczność zabrania jakiegoś sprzętu plażowego, jakieś krzesło czy leżak to już będzie problem.
Ostatnio edytowano 06.02.2015 22:42 przez sdolas, łącznie edytowano 1 raz
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 06.02.2015 22:41

Maciek , takie testy robiłeś ?

Rosjanie to fajni ludzie ale maja inne postrzeganie rzeczywistości :)

https://www.youtube.com/watch?v=YHwLMmRmQ_0

Albo tem mniamniuśny HAMMER TEST : ) HAHAHAH

https://www.youtube.com/watch?v=No1_u6SmTQk
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 06.02.2015 23:18

Gniotsja ....

Szkoda że w dekiel nie zarobił tym młotkiem :)
Pomysłowości tylko pozazdrościć :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko