Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak
Re: Kto JeŹdzi Z Boxem Na Dachu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 31.05.2013 13:34

Użyj wyszukiwarki bagażników Taurus twój model ?
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 31.05.2013 17:52

Byłem dziś w Norauto bo mam po drodze z pracy i dokładnie taki sam zestaw mi facet proponował 3 elementy cena ok 500zł lub 700zł w zależności od tego jakie belki wybore. Mówiac szczerze nie sądziłem, że to będzie aż tyle kosztowało :/

Czy ten zestaw dopasowujący - kit http://www.taurus.info.pl/index.php?pro ... rod_id=971
to jest cena za komplet 4 sztuk czy za 1 sztuke?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.05.2013 19:42

Cena za komplet, różnica ceny wynika z zastosowanej belki.
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 31.05.2013 19:47

A czy u Ciebie mogę zakupić coś w podobnej cenie? Jeśli mam dać komuś zarobić to wole "swojemu" ;) niż jakiejś sieci
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 31.05.2013 20:15

Możesz , dać sobie zarobić , można taniej , choć nie Thule .

LP mocne bagażniki - stalowy za 265 zł , + 75 zamki , na belkach alu + 80 zł belki aerodynamiczne LP 49 = 490 zł z zamkami , o ile cennik LP się nie zmienił znacznie ,a konkrety w poniedziałek mogę udzielić .

Świetne i mocne są jeszcze Cam Totus do New Avensis Wagon 09 - > bardzo dobry bagażnik mam w sklepie takie belki eliptyczne profilowane aluminiowe z wpustem T za 380 bez zamków
Obrazek

i jeszcze mam w ofercie nie firmowe aluminiowe , dużo taniej

jeśli masz ochotę to pytaj na meila ,tu nie wolno .
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 01.06.2013 09:39

ok podaje meila odezwe się i coś wymyślmy
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.06.2013 10:19

Problem z LP i Cam Totus polega na tym, że łapy nie wykorzystują fabrycznego miejsca w omawianym aucie.
Wspomniane łapy łapią za dach, tzn wchodzą między drzwi, a dach. Takie rozwiązanie jest oczywiście też "pewne", ale niewątpliwie zostawia więcej śladów na lakierze.
Thule, droższe, łapane jest w fabryczne miejsce.
Wiele firm, szczególnie tych prostszych, stosuje bardziej uniwersalne rozwiązania, np kit Cam pasuje do kilku aut, ale mogą też pojawić się problemy z ew gwarancją na lakier/nadwozie. Producenci aut nie po projektują specjalne miejsca do montażu bagażnika, aby ...
Ja praktycznie nie sprzedaję takich rozwiązań, klienci po zobaczeniu różnic nie decydują się na zakup, chyba, że są w posiadaniu starszych modeli aut.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.06.2013 11:18

Cam wersja Totus, ma stopy i za dach i dedykowane punkty od tego jest katalog , fakt że w tym modelu auta ma stopy mocowane za dach , jeśli się ktoś obawia to informuję , że mam w ofercie całkiem niedrogie folie bezbarwną ochronną na lakier , przykleja się ją w miejscach ochrony raz i święty spokój .

Cam'a sprzedałęm klientowi w sklepie w Leżajsku poinformowałem , go o bezpiecznym użytkowaniu ,wytrzymałości , młody chłopak jeździ w kole motocyklowym "wehikuł" więc co nie co wie o mechanice , po kilku dniach przyjechał zadowolony i mi opowiada co on nie woził :?: ... meble na dachu :idea: - prawie 200 kilo :!: 8O 8O 8O .

Oczywiście Maćku Thule to wysoka półka produktów i cen zarazem też oferuję klientom, Jeśli już wydawać 700 zł to wyłącznie Wingabary super aerodynamiczne i piękne stylistycznie , mało ich widziałem w Rzeszowie na pojazdach ,ale Cama widzę często LP mniej .

Wszystko zależy do czego klient będzie używał ten bagażnik i jak często , większość mówi mi raz w roku rowery przewieźć ...

Maćku w Warszawce masz bogatego klienta , więc Ci się nie dziwię i wierzę że tak jest jak piszesz .
Tych sportowców co wożą na co dzień jest zdecydowani mniej .

Mam tu jednego takiego co jeździ w kole sportowym i mają rowerki z ramą carbonową , rowerek kosztuje 16 tyś zł będzie kupował uchwyt do jego przewozu i z uwagi na ramę mowy nie ma o wożeniu na platformie ,czy Proride , bo niewielki ucisk ramy uszkodzi strukturę carbonu , więc kupuje out ride 561 .

Ale leje ... od wczoraj , powodzie będą jak nic .

Kurcze tak się przyjrzeć , tsunami , trąby powietrzne , gradobicia, trzęsienia , czyżby nie wypełniała się przepowiednia ?

oto fotka jednego użytkownika Forda Mondeo z Leżajska - jego pomysłowość ... mnie rozpier...la zobaczcie jakie obejmy zastosował :!: 8O

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.06.2013 11:34

Folii, o której wspominasz, ja nie stosuję ( z jednym wyjątkiem - VW - Thule ), a to z bardzo prostej przyczyny.
Znam kilka, jeśli mnie pamięć nie myli to 3, przypadki spadnięcia bagażnika z dachu, z powody folii właśnie.
Tzn ja nie twierdzę, że folia była przyczyną, ja tylko stwierdzam, że producenci bagażników nie uznali reklamacji.
Ich zdanie - gdyby folia była potrzebna, to byśmy ją dodawali, a jeśli jej nie ma, to nic nie wolno do bagażnika bez uzgodnienie dodawać. Prosty sposób na uniknięcie odpowiedzialności, czy słuszny, nie moja sprawa.
Inną sprawą jest, że do VW Thule folię dodaje 8O
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.06.2013 12:07

Ciekawe spostrzeżenie , dość pracy idę odpoczywać , najchętniej na rowerku :P jak przestanie padać :lol:

W sumie to na moim starym uno był taki bagażnik za dach , przez 17 lat i nie widziałem tam uszczerbku na lakierze żadnego ! nawet rys nie wspominam już o odprysku czy innych mechanicznych uszkodzeniach .

do poniedziałku :papa:
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 01.06.2013 12:20

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

proszę o kontakt

Pozdrawiam
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 01.06.2013 21:51

Witam
Do Octavki II COMBI zamierzam wypożyczyć Thule Atlantisa 780.
Kiedyś jeździłem z Atlantisem 600 i byłem zadowolony; do ok. 130/140 praktycznie nie było różnicy w odczuciach słuchowych, prowadzenie komfortowe, spalanie zadowalające.
Czy podobnie będzie z 780-tką? Czy ta większa objętość boxa może mieć już istotne znaczenie?
Bardzo proszę o opinie.
Dodam, że interesują mnie prędkości do 140.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.06.2013 22:01

bronks napisał(a):Witam
Do Octavki II COMBI zamierzam wypożyczyć Thule Atlantisa 780.
Kiedyś jeździłem z Atlantisem 600 i byłem zadowolony; do ok. 130/140 praktycznie nie było różnicy w odczuciach słuchowych, prowadzenie komfortowe, spalanie zadowalające.
Czy podobnie będzie z 780-tką? Czy ta większa objętość boxa może mieć już istotne znaczenie?
Bardzo proszę o opinie.
Dodam, że interesują mnie prędkości do 140.

Z czystej matematyki wynika , że opory będą ciut większe , ale przy takim silniku nie odczujesz jak sądzę .

opór powietrza wzrasta do kwadratu w stosunku do prędkości pojazdu ...

Ten box jest takich samych kształtów nieco większy , przy 140 km / h a jeszcze pod wiatr możesz to poczuć , jednak jak pisałem masz pod pedałem parę koników ... :wink:
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 02.06.2013 22:15

auto_gt - dzięki za odpowiedź.
Co prawda tylko 105 KM, ale daje radę. Aczkolwiek autko będzie zapakowane dosyć obficie jak przewiduję, więc spodziewam się jednak różnicy w prowadzeniu oraz spalaniu.
Za kilka dni się przekonam.
Pozdrawiam
makary02
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) makary02 » 02.06.2013 22:29

Witam.Byłem w Chorwacji z boxem 3 razy i w tym roku tez pojadę.Zalecam relingi alu te szersze,sa stabilniejsze i mniej słychać.Prosze dokladnie wymierzyc dach przed zakupem i nie będzie problemu,że wystaje .Mam samochód typu SUV wysoki,pierwszy raz jechałem z boxem wyższzym,zakupilem póżniej niższy- obydwa Thule,mogę śmiało polecić,prosze zwrócić uwagę na montaż,jeśli są pokrętła wewnątrz 9zamiast jakichś śrób i ramek metalowych) to trwa wszystko 2 min,a czasem jest sytuacja że pasowałoby zdemontować na miejscu na jakiś czas,ja tak mam,autko z boxem nie mieści sie pod wiątą:) co do spalania to jak wszyscy zauważylem że znacznie rośnie w granicach 150-16okm/godz tak jakby jakos opory powietrza wzrastały bardziej niż prędkośc,więc spokojna jazda,tj 130-140 dobrym autkiem nieco tylko zmienia spalanie,jakies 10%.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko