Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Re: Kto JeŹdzi Z Boxem Na Dachu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2012 15:48

To Thule od Ciebie, działa za landryną jak spojler.
Syf spod kół jest skierowany za auto daleko za tylną szybę.
Rowery w miarę czyste nawet po wycieczce na nawierzchni lastriko objazdami w okolicach Plitvic.
Niezdecydowanym centusiom polecam; inwestycja na wiele lat.
Feanor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Feanor » 09.08.2012 22:42

Z racji pierwszego postu - Witam serdecznie wszystkich forumowiczów - Cromaniaków!!!!
Chcemy z rodzinką wybrać się pierwszy raz ( jeżeli się uda ) do Chorwacji pod koniec września na któryś z jeszcze otwartych kempingów na Istre ( pod namiot ). Z tej racji jestem na etapie kupna boxu na dach. Przekopałem się przez różne porady na forach ( bagażniki - Maciek 1956 ) i dzięki nim kupiłem już bagażnik bazowy Thula + belki alu Norauto ( samochód C-Max `09 ). Co się tyczy boxa to mam dylemat: czy wybrać nowego Altro 460 ( 5 lat gw ) - ok. 900 PLN, czy używanego Atlantisa 200 ( jeszcze 3 lata gw ) za ok. 1200 PLN. Parametry boxów podobne więc pytanie do znających się na rzeczy, czy warto dopłacać 300 do Thule, czy w zupełności wystarczy Taurus. Dodam tylko, że box będzie używany parę razy w roku i na razie tylko w lecie.
Co wybrać :?:
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 10.08.2012 06:46

Maciek, rzeczywiście Bermude jest dwustronnie otwierany. Ale sprawdzał to wszystko będę dopiero po powrocie do domu. Dziś z Czarnogóry jadę jeszcze do CRO. Jak coś ustalę to dam znać. Pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.08.2012 07:25

Feanor napisał(a):Przekopałem się przez różne porady na forach ( bagażniki - Maciek 1956 ) i dzięki nim kupiłem już bagażnik bazowy Thula + belki alu Norauto ( samochód C-Max `09 ). Co się tyczy boxa to mam dylemat: czy wybrać nowego Altro 460 ( 5 lat gw ) - ok. 900 PLN, czy używanego Atlantisa 200 ( jeszcze 3 lata gw ) za ok. 1200 PLN. Parametry boxów podobne więc pytanie do znających się na rzeczy, czy warto dopłacać 300 do Thule, czy w zupełności wystarczy Taurus. Dodam tylko, że box będzie używany parę razy w roku i na razie tylko w lecie.
Co wybrać :?:

1. Co to jest bagażnik bazowy Thule + belki alu Norauto :?: Stopa i kit Thule, a do tego belki N. :?: Czegoś takiego nie polecałem, chociaż jeśli tak jest, to te belki są Thule, produkowane dla Norauto, najczęściej słabsze trochę niż do sieci Thule.
2. Altro to włoski, dosyć mocny box, wybierz jednak Atlantisa, będziesz go wygodniej montował (dwustronny i łatwiejszy system dokręcania do belek).
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 10.08.2012 07:40

Troszkę z innej beczki , ale jeśli ktoś jest ze śląska polecam wypożyczalnie boxów i bagażników w Chorzowie :) , sam wypożyczam box i bagażnik na wyjazd 15.08 :) nie trzeba zaraz kupować :) koszt wypożyczenia na ok 14 dni do Corsy D to ok 250 zł. Nic nas nie interesuje wpłacamy zaliczkę przyjeżdżamy autkiem pan nam montuje i jedziemy po powrocie sam zdejmuje , myje itp :) jest to na prawdę super sprawa moim zdaniem ;)
Feanor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Feanor » 10.08.2012 09:22

Maciek1956 napisał(a):1. Co to jest bagażnik bazowy Thule + belki alu Norauto :?: Stopa i kit Thule, a do tego belki N. :?: Czegoś takiego nie polecałem, chociaż jeśli tak jest, to te belki są Thule, produkowane dla Norauto, najczęściej słabsze trochę niż do sieci Thule.

Bagażnik bazowy to faktycznie stopa + kit to Thule, natomiast gdy byłem w N. i rozpakowałem paczkę z belkami alu Thule ( org ) i alu dla N. robionymi przez Thule to optycznie były takie same zestawy tylko w różnych kartonikach ( przynajmniej tak wyglądały ).

Maciek1956 napisał(a):2. Altro to włoski, dosyć mocny box, wybierz jednak Atlantisa, będziesz go wygodniej montował (dwustronny i łatwiejszy system dokręcania do belek).

Dzięki za sugestię..
Jak ma rozumieć opłaca się dołożyć kasę i kupić Thule.
Mała uwaga, jak liczone są pojemności bagażników? Policzyłem tylko tak w przybliżeniu i wychodzi mi że Thule ma troszkę więcej miejsca w środku pomimo, że w opisie ma mniejszą pojemność ( Altro - 460 a Atlantis - 440 ).
Czy każda firma liczy litry na swój sposób?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.08.2012 10:21

Atlantis 200 jest faktycznie trochę mniejszym boxem niż Altro 460. Ile, nie wiem, ponieważ od niedawna Thule przeszło na dokładne, matematyczne wyliczenia pojemności, a nie tak jak było-po wymiarach zewnętrznych.
Rozwiązania włoskie, nawet te najlepsze, po kilku latach, noszą jednak ślady użytkowania (nie oznacza to, że się rozpadają :!: , szczególnie tu Altro pokazuje swoją jakość.
Thule to jednak inna jakość, inne rozwiązania, zdecydowanie trwalsze. Seria Atlantis uchodziła (jest już nieprodukowana, jest nowa seria) za wzorcową, całkowicie pozbawioną awarii. Do tego dwustronne otwieranie, to wielka wygoda przy montażu i codziennej obsłudze, system Power Grip szczelniejszy niż zamykanie Altro.
Altro też sprzedajemy, reklamacji nie pamiętam.

Belki Thule or i belki Thule dla N.... często wyglądają optycznie tak samo, ale są pewne różnice, np w grubości ścianki, mają też niższą nośność, nie jest to jednak normą.

To tak jak przypadek z wczoraj - klient przyniósł uchwyt rowerowy Thule 530, ale nie było napisu Thule, tylko Volvo i gotów był się kłócić, że Volvo jest producentem uchwytu. Dopiero jak mu pokazałem katalogi i wytłumaczyłem na innych przykładach zrozumiał o co chodzi.
Feanor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Feanor » 10.08.2012 11:25

Maciek1956 napisał(a):Atlantis 200 jest faktycznie trochę mniejszym ........

Dzięki za wyjaśnienia...
Skłaniam się ku Thule z powodów które wymieniłeś ( cena trochę boli i o 2 lata gw mniej ) ale z drugiej strony za jakość trzeba płacić :)
Co do belek z N. to po zmontowaniu całości na dachu sprawdzę jak wszystko pasuje
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.08.2012 11:39

2 lata mniej, ale działa w każdym autoryzowanym punkcie sprzedającym Thule, a dostęp ew do gwarancji Altro masz tylko w punktach współpracujących z Taurusem, w Polsce nie ma to większego znaczenia, Taurus jest generalnym importerem Thule.
Dostęp do części zamiennych Thule jest raczej bez problemu, może dlatego, że nie mamy reklamacji i raz sprowadzone części leżą w magazynie.
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 12.08.2012 22:02

Maciek wiem co jest z moim Bermude. Mianowicie żeby go zamknąć należy podnieść środkową jego część pod zamkiem, wtedy wszystko wskakuje na miejsce i jest ok. Mały problem, potrzebne są dwie osoby.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 12.08.2012 22:03

KTO WIE, gzdie NAPRAWIĆ MOŻNA PĘKNIĘTE POSZYCIE BOXA?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.08.2012 08:07

Niektóre punkty naprawiające np zderzaki samochodowe to zrobią, tj spawanie tworzyw.
Ogólnie z naprawą jest problem (tak często słyszę od klientów), chociaż akurat w okolicach mojej pracy jest specjalistyczna firma zajmująca się takimi problemami.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 15.08.2012 07:10

A jak w końcu automatyczne bramki na autostradach w CRO kwalifikują osobówki z boxem?
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 15.08.2012 07:51

mierzy sie nad przednia osią takze boxa nie dorzuca sie do wys
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 15.08.2012 07:52

tak pytam, bo różnie mówiono... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko