Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 01.08.2012 09:19

Haweł niestety nic z tego. Ułożyłem specjalnie torby tak aby nic nigdzie nie dotykało. To jest chyba problem z ciężarem. Bagażnik sie lekko wygina i wtedy jest problem. Tak jak mówiłem przy pustym śmiga bez problemów.
Dziadek Maciek
Koneser
Re: Kto JeŹdzi Z Boxem Na Dachu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2012 17:12

Można i taki "bagażnik" zamontować pod box
Obrazek

8O
Haweł
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.08.2012 18:26

szakal36 napisał(a):Haweł niestety nic z tego. Ułożyłem specjalnie torby tak aby nic nigdzie nie dotykało. To jest chyba problem z ciężarem. Bagażnik sie lekko wygina i wtedy jest problem. Tak jak mówiłem przy pustym śmiga bez problemów.

Kurcze to ile pakujesz,ze bagaznik sie wygina ???!!! kazdy box ma swoja wage i dach autka tez...zapakuj mniej bo jak sie wygina to tez te prowadnice sa odgiete i nie chodza w rowkach jak powinny...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2012 21:40

Szakal - jakie masz belki :?: Jeśli jakieś wygięte, np "amerykańskie", to sprawa jest prosta.
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 06.08.2012 21:45

Belki mam normalne z Nur auto, więc raczej nie powinno to być problemem.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2012 21:53

Faktycznie nie tu jest problem.
Jaki box :?:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.08.2012 08:25

Jak ustawiacie boxy względem osi samochodu ?
Centralnie na środku dachu czy po któreś ze stron ?
Mam wąskiego boxa - 210cm na 50cm
Pytam dlatego że nigdy nie jechałem z boxem i nie wiem czy przy prędkość 150-180km/h opory powietrza nie zaczną odgrywać jakieś roli.
Ustawię sobie aby wygodniej pakować bagaże, a później przy prędkości autostradowej zacznie mnie ściągać ?
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 09.08.2012 08:55

kaeres
ja ustawiam centralnie na środku, ale nie śmigam non stop 150-180km/h bo w instrukcji mojego bynajmniej boxa jest jak wół napisane że max prędkość to 130km/h i tyle staram się jeździć wiadomo że nie non stop bo czasami trzeba więcej ale generalnie jak z nim jeżdżę to prędkość oscyluje w tych 130km/h. Na Twoim miejscu i przy takich prędkościach(jakby nie było do Cro większość to autostrady, a ty planujesz pogonić) to za bardzo nie obawiałbym się czy zacznie cię ściągać, tylko czy, aby Twoje i ludzi w aucie, uszy podołają tym szumom.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.08.2012 09:00

Oj wiadomo, że nie cały czas 150-180km/h ale takie prędkości chyba każdemu się przytrafiają jak sytuacja wymusza.
Stąd moje wątpliwości czy aby nie będzie ściągać samochodu na którąś ze stron.
Ale skoro twierdzisz że nie, to nie będę go montować na środku.

A z doświadczenia na którą stronę montujecie ?
Pasażer czy kierowca ?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.08.2012 09:16

Wąski box zawsze montujemy z boku, tak aby był wygodny do niego dostęp. Strona montażu zależy od tego, z której strony jest otwierany, przecież nie zamontujesz po stronie lewej jeśli masz otwieranie z prawej. Są też w ofercie boxy wąskie dwustronne, w takim przypadku w Polsce montujemy po prawej stronie, chodzi o ew bezpieczeństwo na trasie, w czasie postoju.
Szerokie dwustronnie otwierane boxy najczęściej na środku, chyba, że dodatkowo chcemy jeszcze zmieścić np rower.
Prędkości max 130 km/h są podawane obecnie we wszystkich znanych mi instrukcjach i nie dotyczą tylko boxów, to podobno wynika z przepisów. Znam wiele przypadków problemów na trasie (wypadki, otwieranie boxa....) i w sytuacji przekroczenia tej prędkości, ubezpieczenie może nie wypłacić ew odszkodowania, nie mówiąc już o reklamacjach.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.08.2012 09:20

Wszystko w temacie.
Wielkie dzięki.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2012 15:05

Jeden wtręt do bagażników rowerowych.
Thule na hak na cztery rowery nie zwiększyło mi spalania.
Pozdrowienia z Cro.
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 09.08.2012 15:09

Sorry Maciek chwilę mnie nie było. Box to Bermude 930. Znajomy ma taki sam i ten sam problem. Jak pusty to ok, jak załadowany to jest problem. W zamkach są takie małe zapadki. Wyczaiłem że to one się blokują. Trzeba je najpierw docisnąć, dopiero potem zamykać. Ale to niestety nie zawsze pomaga.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.08.2012 15:30

W/w boxów nie mam w ofercie, nie znam ich 'bolączek". Wiem od wielu klientów, że są z nimi jakieś kłopoty, może właśnie to mają na myśli :?:
U innych producentów problem z zamykaniem boxow pojawia się w wyniku zbyt dużego "upchania" bagażu i trudności z domknięciem klapy, a system zabezpieczający centralny zamek musi lekko pracować. Czasami też listwa centralnego zamka pod wpływem np butów narciarskich lekko wygina się i powstają podobne trudności, ale nie ma w takim przypadku znaczenie czy box jest pełen, czy pusty.
Wspomniane kłopoty pojawiają się też, głównie w boxach dwustronnie otwieranych, jeśli pudło montowane jest na np. amerykańskich, wygiętych belkach (to jednak wykluczyłeś).
Ciekaw jestem co okaże się przyczyną.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.08.2012 15:37

FUX napisał(a):Jeden wtręt do bagażników rowerowych.
Thule na hak na cztery rowery nie zwiększyło mi spalania.
Pozdrowienia z Cro.

Cieszy mnie to niezmiernie :D

Ciekawostką może być też to, że ja obecnie mam zamontowane najnowsze belki Thule (WingBar) i co dziwne, komp pokazuje nawet jakby mniejsze spalanie, w co trudno jest mi uwierzyć :roll: Nie należę do osób sprawdzających zużycie paliwa, po prostu kupując dane auto, czytam i + - wiem ile ma palić i to przyjmuję do wiadomości, a tu takie małe zaskoczenie, albo awaria kompa :D Chyba przyjdzie policzyć na liczydłach faktyczne zużycie.
Pewnikiem jest natomiast to, że wspomniane belki są całkowicie niesłyszalne, nawet małego szumu do 160 km/h nie mogłem się doczekać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko