Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.02.2012 22:15

Rocznik :?:
Znane mi, na szybko, bagażniki do w/w auta mocowane nie do relingu, system mocowań mają na wysokości tylnych drzwi, a to nie rozwiązuje Twojego problemu.
Ew mam pewien pomysł, ale podaj rocznik
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 26.02.2012 22:24

rocznik 1997 - 2000 tak zwane jojo lub inaczej: http://moto.allegro.pl/grand-voyager-ii-1995-2000-18102
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.02.2012 22:28

Na moje - jestem technikiem mechanikiem , więc wszelkiego rodzaju mocowania są mi znane , tak coś wielkiego jak Ci podwieje np przy mijaniu sie z ciężarówką /pcha masę powietrza/ to cała skorupa poleci wysoko w górę , dlatego nie możesz przykleic , przyssać , a musisz przykręcic , spawac , nitować , czyli coś na stałe.lub odpuśc wszelkie inne pomysły .

Gdyby to miało byc na końcu to uszłoby ale z przodu auto ma klin w dół i całe powietrze bierze na siebie a tu bedzie wystawał dziub łodzi - mocny podmuch i to może zwiać

chyba że linkami od dzioba łodzi przywiążesz do zdeżaka w ksztalcie litery odwróconej V ,wtedy można by nawet na przyssawkach takich co mają szklarze i do nich poprzeczk umocować - o! może się rodzi jakiś pomysł .
2 przyssawki do szkła takie do noszenia tafli poprzeczka położyć kadłub i z przodu przytroczyć do zdeżaka żeby w górę nie podwiewało , to miałoby sesn ? trzebaby sprawdzic nośnośc blachy dachu w tych miejscach podparć żeby nie odkształcały sie .
Co wy na to ?
Ostatnio edytowano 27.02.2012 07:53 przez auto_gt, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.02.2012 22:30

Jutro sprawdzę co i jak, ale jestem dobrej myśli jeśli chodzi o stopy ze specjalnym zaczepem do tego pojazdu. Niby wg instrukcji mocowanie jest w innym miejscu, chyba jednak nad przednimi drzwiami też będzie można zaczepić w miejscu tuż przed nachyleniem. Jeśli takie przedłużenie wystarczyłoby ...
System, o którym myślę nie leży na dachu, tzn nie ma poduszki, ale jest bardzo mocny i bezpieczny
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 26.02.2012 22:54

Wkleiłbym zdjęcie jak coś takiego wożone jest na dachu i jakich używają bagażników. Ale nie mogę wkleić zdjęcia, bo ImageShark jakoś inaczej działa niż kiedyś, a i innych programów nie znam do wklejania i muszę poświęcić kilka dni, by gdzieś się doczytać, jak to tutaj teraz zrobić.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 27.02.2012 00:18

Ten RiB ma 380 cm i waży 120 kg. Władowany został na dach zwykłego Mercedesa okularnika i gość śmiga z nim po autostradzie od lat, i jak twierdzi, przepisy niemiecki mu na to pozwalają. Ja będę miał nieco lepiej, gdyż będę jeździł wolniej niż on, bo 80km/h z przyczepą kempingową i będę miała większy samochód.

[url][URL=http://imageshack.us/photo/my-images/846/dsc00146may.jpg/]Obrazek[/url]

I bagażnik widziany z dołu:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us[/url]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 27.02.2012 06:53

Takie łódeczki fajna sprawa , jednak widziałem niemca co Landroverem z przyczepką to woził .
W Mercedesie ma fabryczny reling oryginalnie umocowane punkty podparcia , W Twoim przypadku ten z przodu nie będzie a w czsie chamowanie nacisk bedzie wiecej na przód działał. Może Maciek coś wymyśli .
Jeszcze załadunek - merc jest niski a Voyager wysoki z tyłu podejdzie do łodzi ,a z przodu auta maska i może być problem .
FRESH PL
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) FRESH PL » 27.02.2012 07:02

Dostane jakieś fajne propozycje belek i boxów od Maćka :?: :?: :?:
FRESH PL
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) FRESH PL » 27.02.2012 07:03

Dostane jakieś fajne propozycje belek i boxów ze sklepu Maćka (ceny też) Byłbym wdzięczny.:?: :?: :?:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 27.02.2012 07:57

tu jest katalog boxów kamei http://www.gloria.com.pl/index.php?option=com_content&task=section_float&id=4&Itemid=14
dokłądne dane wymiary opisy boxów

Przyszły aktualne ceniki ,więc oferty pojawią sie w sklepie do wieczora .
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 27.02.2012 08:36

W Italii w przepisach jest ,że nic nie może wystawać poza boczną krawędź bagażnika / belek / nie wiem jak jest w innych krajach .
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 27.02.2012 08:52

Auto_gt trzeba wziąć pod uwagę również to, że Niemiec jeździ szybciej i hamuje dużo gwałtowniej. Ja jeździł będę z wielką przyczepą 1,6 tony 7,2 metra długości i 2,5 metra szerokości, przez to moje hamowania siłą rzeczy są łagodniejsze i to znacznie - masa pchająca z tyłu robi swoje. Ponadto jego Mercedes jest dużo krótszy od Chryslera Grand Voyagera. Myślę, że gdzieś tak o jakieś 50 cm. Przez to u niego RiB wystaje dalej do przodu (nad szybę) niż w Voyagerze. Z tym, że jego relingi dochodzą daleko do przodu, czego nie ma Voyager. Stąd też myślę, jak ten fabryczny brak amerykańca uzupełnić.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 27.02.2012 09:16

Zdaję sobie sprawę , ale niebezpieczeństwo podmuchu istnieje bo inny może jechać z przeciwka szybciej , ale zawsze można przytroczyć.
A nie myślałeś o tym żeby tą łóź na przyczepie na dachu zamontować ?
Wiem, będzie wysoko ,ale może łatwiej byłoby zamontować platformę na dachu i nie przeciążać autka ? minusem jest to że bez przyczepy nie woziłbyś łodzi ...ale wtedy może jechać na przyczepce ?
myśle o czymć takim :
http://www.gloria.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=11

te platformy maja rolke i jak na przodzie zamontujesz np wciągarkę elektryczna to sam załadujesz /rozłądujesz łodź ?.
Ostatnio edytowano 27.02.2012 10:04 przez auto_gt, łącznie edytowano 1 raz
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 27.02.2012 10:03

Nikt na świecie nie wozi czegoś takiego na dachu przyczep kempingowych. Powody są trzy: przyczepy kempingowe mają małą ładowność i bez łodzi są często przeładowane. Moja ma 220 kg ładowności. Jak policzyć wyposażenie standardowe: butla z gazem, woda, przedsionek + żywność, ubrania, rowery i inne duperele, to mam zawsze 50 kg nadwagi.
Drugi powód to wysokość. Przyczepa z kominkami ma 230 - 235 cm. Bagażnik musiałby być nad tym. Czyli zestaw z łodzią miałby wysokość około 4 metrów. Pierwszy ostrzejszy zakręt i budka strzela boka, albo pierwszy niższy wiadukt i stoję.
Trzeci powód, to brak możliwości konstrukcyjnych przymocowania bagażnika. Przyczepy to cienka blacha, cienka sklejka i styropian. Tam po prostu nie ma do czego przymocować bagażnika. Można najwyżej wrzucić lekkie deski surfingowe.
Jedyna możliwość przewożenia RiB-a, to dach samochodu.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.02.2012 10:28

FRESH PL napisał(a):Dostane jakieś fajne propozycje belek i boxów ze sklepu Maćka (ceny też) Byłbym wdzięczny.:?: :?: :?:

Jesteś zainteresowany, pisz na maila i wspomnij o Cro.pl.
Na forum staram się oferty dokładnej nie przedstawiać, to nie miejsce na taka reklamę. Przedstawiam najwyżej różne pomysły i ogólne rozwiązania, o szczegółach rozmawiam prywatnie.

Terenowiec - pamiętam, w pracy będę trochę później, posprawdzam pewne myśli.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko