Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.02.2012 11:43

no tak ale to już nie przedział cenowy 1000 zł więc nie podawałęm dalej .
srebrne sa tańśze , czarny metalik to kilka stówek więcej .
FRESH PL
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) FRESH PL » 26.02.2012 12:42

Mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio w norauto zamówiłem belki jednak nie zauważyłem jaką mają nośność. Są produkowane przez norauto. Za cały zestaw belki+kit zapłaciłem 389zł. Jak myślicie jaką mogą mieć nośność. Dziś sprawdziłem jaką naśność ma dach w moim aucie i jest to 75kg. Skoro belki to ok 5 kg, box ok 18 kg, to na ładunek zostaje ok 53kg (jeśli do baxa można załadować75kg) nie myślicie że to trochę za małoo
Blady82
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blady82 » 26.02.2012 12:52

Panowie ile średnio zwieksza się spalanie przy boxie jedni mówia 0.5 l inni nawet podają 3 litry.Posiadam box Thule Excellence i teraz zastanawiam sie jak to ma się do tych wartości.Przyjmuje prędkość 130km/h.Generalnie jadąc ostatnio w Polsce autostradą chwilowe spalanie przy 150km/h pokazywalo mi w granicach 8 litrów wie tragedii nie było jednak to było chwilowe
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.02.2012 13:06

FRESH PL napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio w norauto zamówiłem belki jednak nie zauważyłem jaką mają nośność. Są produkowane przez norauto. Za cały zestaw belki+kit zapłaciłem 389zł. Jak myślicie jaką mogą mieć nośność. Dziś sprawdziłem jaką naśność ma dach w moim aucie i jest to 75kg. Skoro belki to ok 5 kg, box ok 18 kg, to na ładunek zostaje ok 53kg (jeśli do baxa można załadować75kg) nie myślicie że to trochę za małoo

Wklej zdjęcie, Norauto nie jest producentem bagażników, z racji sporych zakupów niektóre firmy bagażnikowe produkują specjalne serie, na których umieszczone jest logo Norauto.
Jedną z takich firm jest także Thule, co prawda produkty dla Norauto mają trochę inne parametry niż "oryginały" Thule, ale to jednak Thule. :D
Twoja cena sugerowałaby na niezły produkt.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.02.2012 13:30

FRESH PL napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio w norauto zamówiłem belki jednak nie zauważyłem jaką mają nośność. Są produkowane przez norauto. Za cały zestaw belki+kit zapłaciłem 389zł. Jak myślicie jaką mogą mieć nośność. Dziś sprawdziłem jaką naśność ma dach w moim aucie i jest to 75kg. Skoro belki to ok 5 kg, box ok 18 kg, to na ładunek zostaje ok 53kg (jeśli do baxa można załadować75kg) nie myślicie że to trochę za małoo

ostatnio klientowi do Berlingo 2007 sprowadziłem włoski bagażnk La Prealpina belki + kit + 4 zamki = 350 zł
bez zamków 270 zł - wiec chyba przepłąciłeś
,belki nośność 75 kg w/g wymogów unijnych i sa wygięte w łuk /nie proste/ to usztywnia i zwieksza ładowność - brak efektu falowania boxa przy dużej prędkości .belki 100% ocynk w osłonie z tworzywa /są też aluminiowe i aero do wybory /- łąpy stalowe /nie plastik/ .

aluminiowe są lżejsze ale droższe .

75 kg - to wartość przyjęta podczas testów bzpieczeństwa zachowania sie karoseri w trakcje ekstremum i krasztestów oraz odkształćeń w ostrych zakrętach , każda karoseria sie odkształca - pracuje w zckrecie najmniej 3 dzrwiowe , a jak bedzie siła bezwałdności ciągnęła za dach w bok o ponad 100 kg i więcej zależy jakie przeciążenie w zakrecie , to sami sobie wyobraźcie ....

waga to nie to ile zdołasz położyć na dachu ale ile bezpiecznie przewieźć .

to jak z oponami prędkość testowa 240km/h ale piszą że przy pełnym załadowaniu należy zmniejszyć prędkośc o ileś tam .

Wyobraź sobie test łosia - a jak Ci nagle przy 50 tce w mieście wyskoczy dzieciak i odruchowo robisz manewr wymijania siła bezwładności będzie rosła do kwadratu albo i wiecej , o to pytajcie fizyków to wam wyliczą .

zobaczcie sami : http://www.youtube.com/watch?v=Wc0OvlU2-iw
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.02.2012 13:32

Blady82 napisał(a):Panowie ile średnio zwieksza się spalanie przy boxie jedni mówia 0.5 l inni nawet podają 3 litry.Posiadam box Thule Excellence i teraz zastanawiam sie jak to ma się do tych wartości.Przyjmuje prędkość 130km/h.Generalnie jadąc ostatnio w Polsce autostradą chwilowe spalanie przy 150km/h pokazywalo mi w granicach 8 litrów wie tragedii nie było jednak to było chwilowe

Już pisałem - mi auto pali mniej z boxem niż bez niego :) Z bardzo prostej przyczyny. Z boxem jadę max 130-150 a bez ... yyy, ciutkę szybciej. Oczywiście zawsze przez Niemcy :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.02.2012 13:41

Rysio, trafna odpowiedź :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.02.2012 13:44

Czy Fresh przepłacił cz nie to zobaczymy gdy zdjęcie swojego bagażnika pokaże.
Zawsze podkreślam, że należy porównywać to samo, a nie coś podobnego.
LP w Norauto nie mają, chyba, że coś się ostatnio zmieniło.
LP uważam za dobrą średnią klasę, niezłe rozwiązanie dla mniej wymagających. Kity w większości idealnie dopasowane, często wymagają bardzo dokładnego montażu, nawet małe przesuniecie może powodować zagniecenia na dachu auta. Ciekawostką jest też to, że katalog LP podaje nośność 75 kg, ale instrukcje z poszczególnymi kitami tylko 60 kg. Komu dać wiarę :?:
Kilka lat temu bardzo ta firma poprawiła jakość, nadal jednak nagminnie pękają osłonki na końcówki belek, ale problemów z korozją już nie ma.
75 czy 60 kg - klient nie będzie sprawdzał odkształceń karoserii, najwyżej patrzy w instrukcje
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.02.2012 13:51

Spoko , można ładować , jak sie drzwi nie bedą domykać to "trza" zgrzewkę piwa wyjąc , lub dwie i drzwi sie domkną :) ale jaja .
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.02.2012 14:12

Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.02.2012 14:22

Rysiu - tylko oczekiwać pytania - o ile zwiększa się zużycia paliwa przewożąc helikopter na dachu :wink:
luminox
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luminox » 26.02.2012 15:02

Maciek1956 napisał(a):Rysiu - tylko oczekiwać pytania - o ile zwiększa się zużycia paliwa przewożąc helikopter na dachu :wink:

...dokladnie Maciek1956- ja osobiscie rowniez kompletnie nie kumam zadawania tego rodzaju pytan,bo co to do cholery za roznica czy mi auto spali teraz na trasie 2 czy 6 litrow wiecej????- jade na wakacje i to jest moim celem i radoscia, biore w koszta to ze cos moze mnie wiecej lub mniej kosztowac....ze np; na piec minut przed moim wyjazdem skoczy taryfa na bramkach na autostradzie.Jesli ktos tam planuje urlop od powiedzmy 10 miesiecy,a w polowie tego planowania okazuje sie ze przydal by mi box bo nie moge sie pomiescic z klamotami,wiec zaczynam zadawac sobie pytanie co robic....kupie box jak mi auto spali na stowe max 2 litry ale nie wiecej!!! -czy moze wziac mniej rzeczy ??? a moze wogole nie jechac ???? bo wtedy zaoszczedze na paliwie i na zakupie pudla na dach....czyli jak lece na Malediwy i 4 tygodnie przed wylotem podniosa oplate lotniskowa to powinienem szybko zmienic wyzywienie z ALL na HP i zabrac pare konserw i zupek w paczce zeby sie wyrownalo (zakladajac ze nie bedzie doplaty za bagaz) ???....ludzie - ja rozumiem ze dzis nikt nie ma lekko, ale jesli tak u was jest finansowo to planujcie urlop co 2 lata i konsumujcie go bez stresu....
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.02.2012 15:19

Maciek1956 napisał(a):Rysiu - tylko oczekiwać pytania - o ile zwiększa się zużycia paliwa przewożąc helikopter na dachu :wink:

To już zależeć będzie od konfiguracji uzbrojenia :wink:
FRESH PL
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) FRESH PL » 26.02.2012 16:04

Tak wogóle to już 2tygodnie temu zamówiłem te belki. Dzwoniłem wczoraj do sklepu i jak nie dowiazą ich do czwartku (wtedy mają dostawę) to rezygnuję. Dlatego jeśłi moglibyście mi polecić coś dobrego na zapas w tym przedziale cenowym. Im więcej wydam na belki tym mniej zostanie na box. (weście pod uwagę to że moje relingi wyglądają tak: http://sklep.komot.pl/_var/gfx/2d85d533 ... 79434b.jpg
Popieram odpowiedż LUMINOXA
Blady82
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blady82 » 26.02.2012 16:23

Luminox nie wiem czy Twoja wypowiedź była kierowana w moim kierunku czy ogólnie.W krótkiej odpowiedzi powiem Ci tak skoro stać mnie na boxa za 3500 zl to tak samo stać mnie na 1-2 litry więcej na przejechane 100km.Pytałem z czystej ciekawości ,jeden pyta i zbiera wiedze i informacje w każdej dziedzinie drugi kopie łopatą i pije piwo pod sklepem .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko