napisał(a) Dziadek Maciek » 10.02.2006 14:50
Podobnie jak hajdaszek jestem i użytkownikiem i sprzedawcą wszelkich bagażników, boxów też. Mam spore doświadczenie z jazdą z bagażnikiem, pierwszy zamontowalem w 1982 r, woziłem rowery z kołami do góry. Dwa lata pózniej jezdziłem z boxem. Nigdy zużycie paliwa nie zwiększało się o więcej niż 10%, czyli o ok 1l. Obecnie, używam boxa bardzo aerodynamicznego, zauważyłem, ze zużycie paliwa jest nawet mniejsze niż jadąc z samymi belkami (tak pokazuje komp auta). Prędkości--staram się nie jechać szybciej niż 130/140 km/h, ale bywało tez zdecydowanie więcej. Boxy bardzo nie lubią bocznych wiatrów. Byłem tez wiele razy w Chorwacji z rowerami, tu sprawa wygląda inaczej, zużycie paliwa wzrasta wyrażnie. Obecnie rowery wożę na haku. Wracając do boxów--podstawowe modele produkowane przez Thule zaczynają się od 790 zł, nie jest więc cena wygórowana za dosyć wysoką jakość. Jesli chodzi o crash testy to w czołówce są też boxy Kamei (niemieckie). Widzialem wyniki testów przeprowadzane przez DEKRĘ i nie wszystko co jest podawane w reklamie firm jest "całkiem" prawdziwe. Było pytanie o homologację--wszystkie bagażniki muszą mieć ATESTY, nie mamy prawa sprzedawac bez atestu. To jest sprawa bezpieczeństwa na drodze. Nie można więc domowym sposobem zrobić belek czy kosza i tak podróżować. Znam przypadki zabierania dowódów rejestracyjnych z powodu wynalazków domowych, przez polską policję. Ktoś pisał o długościach, max jakie ja mam w ofercie to 320 cm, do surfingu.
Nie mam zamiaru siebie reklamować, ale jeśli będziecie mieli jakiekolwiek pytania dotyczące bagażników piszcie, podzielę się doswiadczeniem, ew podam adres dobrego, sprawdzonego sklepu w całej Polsce. Naprawdę nie chodzi mi o mnie, tylko o bezpieczeństwo na drogach. Widziałem wiele razy spadające bagażniki, nie wszystkie rozwiązania muszą być drogie, ale zawsze muszą być przeznaczone do danego auta (belki), nie wolno zakładać na zasadzie "jakoś pasuje". Pisaliscie o cenach boxów, oczywiscie mozna kupić coś bardzo taniego, tylko jaka jest jakość takiego wyrobu, jak reklamować, tanie są często przez sprzedawców traktowane jako niereklamacyjne, czyli awaria wynika z winy użytkowanika. Dobre, firmowe boxy to ceny od ok 700 zł.
Pozdrawiam