Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luminox
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luminox » 18.02.2012 14:48

....fly- mam pytanie do Ciebie jak rowniez do pozostalych forumowiczow w temacie ktory dot; ciszy boxu dachowego,bo ja jakos nie moge dojsc z tym gownem do ladu. W Twoim poscie piszesz cyt; "2. do 150 box-u nie słychać wogóle powyżej hałas znośny,
3. duże znaczenie ma odpowiednie położenie boxa na dachu, czasem 5 cm w jedną czy drugą stronę ma duże znaczenie dla komfortu (ciszy)"- otoz ja nie zaduzo kombinowalem z jego polozeniem i moze to jest tez glowna przyczyna ale box jest dosc dobrej jakosci i firmy a slychac zaczyna go byc juz przy powiedzmy 60-70kmh...przy 150 to juz dobrze gwizdze,a wszystko powyzej no to mozesz sobie wyobrazic....efekt tego jest taki ze rok temu wracalem z Dubrownika,od startu na autostardzie za Dubrownikiem do domu w Wiedniu jechalem 8,5h....ale poprzez ten cholerny box to po zakonczeniu podrozy moj sluch byl w podobnym stanie jak po 2h kocercie AC/DC....czy mozesz mi Ty ewent ktos kto jest bardziej doswiadczony z tematem "dachbox" podac jakis pomysl jak moge to zmienic??? bede szalenie wdzieczny- z gory dzieki .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.02.2012 15:32

O ciszy lub jej braku decyduje wiele czynników.
Prędkość, pogoda, wiatr.... a także jakie masz belki, jaki masz box, jakie masz auto...
Często jest tak jak pisał fly, wystarczy o kilka cm przesunąć box (belki) i już masz ciszę, ale nie w każdym aucie masz taką możliwość. Ważne jest też to czy box ma obniżona podłogę, pod belkami czy może tylko lekko obniżoną przednią część, a może wcale tego obniżenia nie ma.
Fly jest zadowolony, to dobrze, ale jak jego box zamontujemy na inne auto, to tak idealnie nie musi być.
Produkty najlepszych firm w fazie projektowania badane są w tunelach aero...nie wszyscy producenci mają taką możliwość.
Thule jako odpowiedź na pewną konkurencję wypuściło nową, super aerodynamiczną belkę. Mam już klientów, którzy ten wyrób testowali z prędkościami z 2 z przodu i ...cisza, pełen zachwyt. W połączeniu z boxem Dynamic jest idealnie nadal, ale montując inny box do ideału trochę brakuje.
Wiele tysięcy kilometrów zrobiłem z różnymi boxami montowanymi na różne auta, mam też możliwość zamontowania najlepszych belek, nie zawsze mam pełną ciszę.
luminox
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luminox » 18.02.2012 16:11

Witaj Maciek 1956 - widze ze to wszytsko to prawie jak "nauki scisle"...kupilem sobie puche na dach a problemow i zagadnien dot swistu powietrza to jak bym mial budowac rakiete kosmiczna... :lol: no ale wielkie dzieki za odp i probe pomocy...i tak naprawde to nie wiem czy cos Tobie da jesli napisze ze mam Kamei Corvara 390k na VW Polo, pudlo jak najbardziej ma zanizona podloge(czyli cala czesc pomiedzy przednia i tylna belka mocujaca) i z wygladu zewnetrznego sprawia wrazenie ze fima napewno zadala sobie trud by uzyskac dobre wyniki aero... pomimo tego wygladu i ceny ponad 500euro gwizdze jak jasna cholera!!! tak wiec wychodzi na to ze to ja gamon do kwadratu jestem i nie potrfie tego gowna odpowiednio zamontowac...no ale OK- podpowiedz mi prosze od czego mam zaczac by to choc troche zminimalizowac...
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 18.02.2012 16:35

FUX napisał(a): na focie na tej renófce.
Polecam.

:?:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.02.2012 17:59

tak się zastanawiam :) niektórzy wyobrażają sobie świat jako idealny :) nikogo nie chce obrażać ale prawa fizyki są nieubłagalne vide wystarczy wysunąć dłoń poza otwartą szybę i raz ustawiając ja płasko, a raz całą powierzchnia do kierunku jazdy każdy może zobaczyć jaki daje daje opór przy 100km/h :) co w związku z tym ? proste :) zużycie paliwa, im większa odległość tym większe zużycie. Wożę rowery na dachu chociaż muszę napisać woziłem :) zmiana auta i takie tam :) i wiem że każdy szczegół roweru na dachu czyli np, pedały, sztyce z siodełkami, szerokość opon, ustawianie korb w kierunku jazdy, przekręcenie kierownic najmniejszą powierzchnią w kierunku jazdy to wszystko ma sens i nie uwierzę, że nie ma powierzchnia czołowa box-u wpływu na spalanie !!!!!!!! żadnego jak niektórzy piszą :) aha i jeszcze jedno nie można bezkrytycznie wierzyć komputerowi auta wyznacznikiem najlepszym jest jednak lanie pod korek :)
Ostatnio edytowano 18.02.2012 18:10 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.02.2012 18:08

Kamei Corvara 390 - oczywiście znam, nawet u producenta byłem, widziałem jak i z czego to robią. :D
VW Polo - raczej masz konkretne miejsce na belki (tak jest w większości roczników w tym aucie), nie masz więc możliwości przesuwania belek.
Co pozostaje :?: tylko manewrowanie boxem w ramach regulacji suwanego mocowania.
Belki masz alu czy stal :?:
Kamei faktycznie chwali się, że ma produkty o niezłej aerodynamice, życie jednak pokazuje co innego. Wielu klientów "marudzi" tak jak Ty.
Ja używałem Corvary 310 mocowanej na wsuwce i często nie dawałem rady jechać szybciej niż ok 100/110 km/h. Ale np z Kamei Delpin 340 jechałem do Cro z prędkościami ok 150 km/h i była znośna cisza, tzn ledwo słyszałem.
500 euro za Corvarę 390 8O strasznie dużo dałeś, u mnie ceny były miedzy 1200 zł, a 1850 zł zależnie od koloru i otwierania.
luminox
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luminox » 18.02.2012 19:33

...co masz na mysli mowiac kolor i otwieranie??? ja mialem 2 do wyboru czarny metalic i srebrny i tak tez jest do dzis na stronie producenta tak wiec nie wiem....ale to jest najmnniej wazne,co mnie zainteresowalo to to co piszesz o mocowaniu...otoz ja mam polo fun( cross) to jest ta polowka ktora wyglada jak terenowka,w niej mam oryginalne relingi dachowe i to co moge ewent regolowac to przesunac calosc do przodu lub do tylu(pare cm), czyli cala konstrukcje na relingach(nie mam dziur w dachu),lub tez moge przesunac box na lewo lub prawo w stounku do osi pojazdu...lub zostawic ja po srodku...natomiast czego nie moge zrobic to np;zmniejszyc rozstawu mocowania sztang, czyli te, ktore sa z przodu i tylu boxu (poprzeczne) bo one maja stale miejsca mocowan na takie U-profile ktore wchodza do boxu do srodka i zaciagasz je tylko dwoma dzwigniami -tak jak bys pompowal lewarek samochodowy....ale skoro znasz te firme to wiesz o czym gadam....a czy drogo??? nie wiem. Kupilem to w serwisie VW bo gdzie indziej w "normalnych" sklepach nie mieli tych modeli tylko jakies inne wsciekle boxy a mi zalezalo na predkosci w montazu,otwieraniiu z obu stron i jak jeszcze do puchy dodasz to cale mocowanie no to sie uzbiera pare euro (sam box mozesz wyrwac juz za 240- wiem o tym) ... tak wiec co z tym mozna zrobic???
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.02.2012 20:39

paolooo napisał(a):
FUX napisał(a): na focie na tej renófce.
Polecam.

:?:

Link do tej wypowiedzi poproszę, to może rozwinę... :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.02.2012 20:40

[quote="Maciek1956"][/quote]
Cóś z mą platformą słychać? :wink:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 18.02.2012 21:26

Położenie box-u na dachu ma kolosalne znaczenie jak również wielkość, kształt...itd.
Kumpel kiedyś przeż dłuższy czas narzekał na thula pacyfika...zresztą model nie ważny, jeżdził pasatem i po założeniu boxa na dach mniej więcej na środku musiał mieć odgiętą antenę która w jego aucie jest z tylu to małe usrojstwo powodowało niemiłosierny chałas, i wystarczyło przesunać box lekko na jedną stronę aby temat znikł.
U mnie na początku też nie było za cicho, boks był głóśny aż znalazłem właściwe miejsce na dachu, a potem udoskonaliłem belki wkładając je w taką piankę -izolację otulinę na rury-problem znikł całkowicie, poprostu nie ma zawirowań powietrza na belkach, no trzeba próbować
acha, mój box pokrywa się mniej więcej z powierzchnią dachu, i jest mała przestrzeń między dachem a dnem boxa, więcej grzechów nie pamiętam... :wink:
pozdro
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.02.2012 21:30

FUX napisał(a):
Maciek1956 napisał(a):

Cóś z mą platformą słychać? :wink:

Słychać, trochę problemów i zapomniałem napisać. Niższa cena, z dostawą
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.02.2012 21:31

Dasz info na maila?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 18.02.2012 21:48

fly napisał(a):6!
Jestem z Krakowa więc jeśli możesz mi polecić coś w okolicy lub do 100-150 km ...

Sensownie gada się z gościem z Kapelanki i z panami z Mogilskiej (zaraz za KW).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.02.2012 21:55

Dzisiaj widziałem pacjenta pod Ostravą w nowej BMW 5 kombi, co ciął z boxem + 180km/h :roll:
Żadne Thule to nie było...
Przy 160 miał fajny rezonans wzdłużny... :lol:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 18.02.2012 23:52

zobaczcie gdzie umieszczony jest przód boxa.

pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko