Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tatka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tatka » 21.01.2012 14:58

To zależy do którego Opla

Całe życie się człowiek uczy... :)
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 24.01.2012 20:20

Macku mam prośbę, pomożesz mi dobrać stopki do belek? . Z racji tego, że w tym roku nie jadę Citroenem z relingami tylko Skodą octavią bez relingów, potrzebuję uchwyty do belek poprzecznych.

pomożesz :roll:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.01.2012 21:32

telepol napisał(a):
pomożesz :roll:

Pomogę :D Podaj jednak więcej danych, nie wszystko pamiętam, co masz dokładnie, firma, model :?: Może wystarczy zakup samych uchwytów, a może nowy bagażnik belkowy trzeba kupić :D
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 25.01.2012 19:40

Maćku

belki poprzeczne mont blanc 748020 Fit 20 Alu

box Spirit 780

zdjęcie jest na 19 stronie tego tematu[/i]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.01.2012 10:17

Podaj jeszcze info jaką dokładnie masz Octavię, model, rocznik, nadwozie :D
Z Octavią to jak z Astrą, w jednym roczniku 2, a nawet 3 nadwozia :roll:
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 26.01.2012 10:26

Maćku Skoda Octavia 2011 rok, wersja mint . Zawsze mylę czy jest to "heczbek" czy sedan, na pewno nie kombi :) . Dane silnika chyba nie potrzebne, ale dla świętego spokoju 1,6 TDI

zdjęcie chyba więcej Tobie powie:

(nie ma miejsca na "wkręcanie" w dachu, jak widziałem to w astrze H )

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.01.2012 11:16

Wszystko jasne...
MB kataloguje belki o długości 126 cm, Ty masz 120 cm, ale raczej wystarczy (sporo stopy wystają z belek 126).
Rowek w Twojej belce jest "ciut" inny niż w belce katalogowanej, więc będziesz musiał "na oko" zrobić ustawienia.
Teraz czas na ... najważniejsze. Cena. Pisz na maila lub GG, podam dokładnie. :D
Tatka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tatka » 06.02.2012 11:26

Zgodnie z obietnicą piszę na jaki sprzęt się ostatecznie zdecydowałam :) Belki alu oryginalne GM, a box Taurus Altro 500. Dla tych, którzy chcieliby kupić podobny zestaw do Insigni hatchback małe ostrzeżenie – rozstaw belek bazowych oraz elementów mocujących boxu nie pozwala na maksymalne przesunięcie boxu do tyłu na dachu podczas montażu. Dodatkowo na jednej osi trzeba obejmy mocujące w boxie całkowicie wykręcić, założyć na belkę i ponownie wykręcić, gdyż inaczej nie da się boxu zamontować – trochę mniejsza tolerancja elementów mocujących w boxie i w ogóle nie dało by się do tego rozstawu belek boxu zamontować :( Ale generalnie jest ok. Pozdrawiam! :D
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 06.02.2012 13:20

telepol napisał(a):Zawsze mylę czy jest to "heczbek" czy sedan, na pewno nie kombi :)

Jak bagażnik otwiera się z szybą to jest hatchbak.

Maciek takie pytanie orientacyjne, bo na razie zastanawiam się nad rozwiązaniem ;) Do Golfa 5 jakiś box polecasz? Belki z salonu. Głównie do przewozu niezbędnych wakacyjnych bagaży (np. materac do łóżeczka dla dziecka), zabawki itp. ale w sezonie również deski snowboardowe (170-175 cm).

Obecnie posiadam boxa bliżej niezidentyfikowanej firmy ;) Poszedł niestety podnośnik z przodu, do tego ma baaaaardzo denerwujące zamykanie - czasami coś mu się odwidzi i ni chu chu ...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2012 14:57

Pytanie orientacyjne to i odpowiedź orientacyjna :wink:
175 cm wspominasz-czyli box ok 185 cm min lub lepiej 190 cm
materac-jak szeroki, długi, jak się ew zwija :?:
Produkty proste, włsokie to wydatek ok 700/950 zł.
Coś dobrego, zakup na lata to min ok 1200 zł lub nawet do ok 2 tys zł.
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 06.02.2012 17:01

Materac wymiary 120x60 - bez zwijania, na płasko.
Maciek1956 napisał(a):Pytanie orientacyjne to i odpowiedź orientacyjna

I nic więcej się nie spodziewałem ;) Widzę skalę i o to mi chodziło
Dziękować
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 17.02.2012 23:35

Witam ponownie!
Po ostatecznych wachaniach jednak kupiłem PACKLINE f CARVING okazyjnie i powiem strzał w 10. Jestem niesamowicie zadowolony, jest na dachu od czerwca 2011 i oto kilka uwag:
1. Prędkosć max z jaką samochód jechał to 180 km/h spalanie około 1 litr więcej jak z tą samą prędkościa bez boxa, jazda do 130 bez różnicy w spalaniu!!!
2. do 150 box-u nie słychać wogóle powyżej hałas znośny,
3. duże znaczenie ma odpowiednie położenie boxa na dachu, czasem 5 cm w jedną czy drugą stronę ma duże znaczenie dla komfortu (ciszy)

acha...
szukam boxa tym razem dla rodziców do przewozu glównie nart biegowych 2-4 pary i widziałem coś co by mi się podobało na dachu jednego z forumowiczów
Obrazek.
.
.
.

plizzzz heeelp!!! co to i gdzie to kupić można, albo podobne, nie szerokie, nie wysokie i długie 195-200cm
pozdro
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.02.2012 08:31

Ten box na zdjęciu ma 220 lub 225 cm (nie pamiętam) i 45 cm szerokości.
Był kiedyś bardzo popularny, obecnie trudniej go kupić, głównie z powodu mało atrakcyjnego dla klientów wymiaru.
Ja go nie mam, ale napisz na maila lub GG, podam namiary na firmę, która ma ten produkt w ofercie.
Dobierając box do biegówek pamiętaj o dodaniu do długości nart ok 10/15 cm. Czy 200 cm wystarczy :?: Jeśli tak, oferta na boxy jest spora, ale ten widoczny będzie chyba najtańszy.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 18.02.2012 12:02

6!
Co do długości to bym się może nie upierał przy tych 200cm, może być dłuższy, chodzi o to że to do Hondy City, lub Corolli sedan, narty długość 190, prędkość jasdy powiedzmy do 140 km/h, raczej tylko narty w zimie 3 do 5 razy w sezonie, nawet spodobał mi się HAKR Relax 300 Carving do kupienia zo 550 pln,-co sądzisz o tym boxie?
Odnośnie maila do Ciebie Maciek1956-gdzie go znajde?- na stronie www.swiatbagaznikow.pl ? Jestem z Krakowa więc jeśli możesz mi polecić coś w okolicy lub do 100-150 km byłbym wdzięczny, lubie kupować organoleptycznie tzn, dotknąć , zobaczyć itp. 600 zł nie fortuna ale teraz na rynku jest spory wybór więc można wybierać.
Dzięki za szybki odzew
pozdro
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.02.2012 12:31

Tak, z tej strony.
Hakr--moje doświadczenia z produktami tej firmy są "takie sobie", mają jednak wielką zaletę -cenę :D
Często jest tak, że jeśli dla klienta jedynym wyznacznikiem jest cena, to nic Go nie przekona do jakości lub jej braku w danym wyrobie. Jeśli jednak klient ma pewien "luz" w portfelu to po pomacaniu dokłada kilka złociszy. Nie koniecznie muszą to być od razu wyroby najlepszych firm, ale chociaż tym bardziej popularnych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko