Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.06.2011 08:50

Haaga użytkowo nie znam. Nikt ze znajomych tych produktów nie sprzedaje, więc nie mogę się na temat np trwałości wypowiedzieć. Firma była u mnie z ofertą, ale nie są to boxy na miarę oczekiwań polskich klientów. Oczywiście mogą być dobre, tylko, że nasi klienci ...
Jost--wiele lat współpracowałem z tą firmą, boxy mocne i bardzo trwałe. Mają dwie wady--materiał, chociaż to nie musi być wadą, zależy kto czego oczekuje. Druga, otwieranie od tyłu, klapa podnosi się na zawiasach umieszczonych z przodu. Bardzo niepraktyczne i nienowoczesne rozwiązanie. Wygodne tylko w małych autach typu hatchback. W sedanie otwierając taki box trzeba, nie ma innego wyjścia, oprzeć się o klapę bagażnika, a bywa ona często brudna. To samo w Twoim aucie, duża niewygoda, ale podkreślam, dobra cena i jakość.
Haaga to ja nigdy nie widziałem na samochodzie, a mam zboczenie zawodowe i patrzę co ludzie wożą. Josta czasami widuję, głównie boxy bardzo długie, sufringowe.
Chcesz box niski, mocny, aerodynamiczny, wygodny w montażu i pakowaniu :?: Thule seria Dynamic. W zależności od modelu mają 34 lub 35 cm i lekko obniżoną podłogę pod belki, więc nad beli wychodzą + - 30 cm. Cena, no cóż, za jakość trzeba płacić, gwarancja 5 lat i zadowolenia na dużo dłużej. Ceny dla Cro ok 2300 i 2700 zł
mo_krzy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mo_krzy » 17.06.2011 10:10

fly napisał(a):Dzień doberek.
Kilka pytań do maciek1956 ale od początku.
Na codzień mieszkam w Oslo, ale czasami odwiedzam Ojczyznę, poszukuję więc boxa niskiego (opłaty promowe) i trwałego dość znaczna odległość którą można pokonać jadąć szybko :wink: , no do 160km/h. Box-a nie mam zamiaru zdejmować (brak miejsca na przechowywanie) a pozatym 2-3 razy w tygodniu wypad na ryby to latem, a zimą narty i oczywiście ryby :lol: . Samochód jaki posiadam to Seat Alhambra (duży... ale wciąż niewystarczający). Rozglądałem się w Norwegii za boksami i szczęka mi opadła w interesującej mnie wysokości tzn. 30 centymetrów ceny zaczynają się w okolicach 3.000 pln, a ten który bu mnie interesował to 4.000, nie jest to wydatek duży na tutejsze zarobki, ale ten box będzie raczej do tyrania niż do ozdoby.
Zacząłem więc rozglądać po rynku rodzimych (polskich) producentów i wpadłmi w oko box firmy theHAAG model Prestige 2.0
(200x75x30) do wyrwania za kwotę w okolicach 2.000pln.
Ale co mnie bardziej zainteresowało to box firmy jost model MD 28
226x80x30, za jostem przemawia cena i wymiary, haag jest popularniejszy/bardziej znany(więcej opini w necie). No więc jaki wziąść, a może jest jeszcze jakiś inny producent produkujący boxy do 30 cm wysokości?
pozdro

witam,
w ubiegłym roku kupiłem box firmy Jost model MD 28. Moim zdaniem zakup w pełni udany. Box jest cichy. Ja podróżowałem z nim max do 140km/h ponieważ na haku miałem 4 rowery. Producent zapewnia, że testowane były do chyba 200km/h. Prowadzą sprzedaż wysyłkową i nie trzeba ponosić dodatkowych kosztów. i co dla mnie było też dość ważne mają w ofercie boxy w kolorze białym. Być może mylę się, ale moim zdaniem box czarny wystawiony na słońe, szczególnie na południu Europy może się znacznie nagrzewać. Otwieranie do tyłu mnie nie przeszkadza. Mogę polecić do samochodów typu VAN - ja posiadam "brata" tj. VW Sharana - też jakiś troszkę za mały :)
PS. Pani, która przyjmowała ode mnie zamówienie po krótkich negocjacjach udzieliła mi rabat.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.06.2011 10:32

mo_krzy napisał(a):
Producent zapewnia, że testowane były do chyba 200km/h.

Widziałeś te testy :?: Może jakiś film z testów :?: Kto testował :?:
Jakieś testy porównawcze z innymi boxami :?:

Widziałem wiele różnych testów przeprowadzanych w różnych warunkach, na drogach, w ośrodkach badawczych, w tunelach...nigdy nie widziałem testu z udziałem boxów Josta. Wiem, znam osobiście właściciela Josta (bardzo miły pan), że testy polegały na założeniu boxa na dach i ...pedał w podłogę. Prawdziwe testy nie na tym polegają.
Powyższe słowa nie należy rozumieć jako krytykę produktów Josta, są to całkiem przyzwoite boxy. Chciałbym tylko, aby w testy producenta nie wierzyć całkowicie bezkrytycznie.
Biały czy czarny--jeśli materiał jest dobrze sprawdzony i właściwie dobrane proporcje składników, to nie ma znaczenia temperatura. Miałem dwa przypadki, właśnie z boxami Josta, białymi, :
1. podczas podróży z Helu do W-wy przy wysokiej temperaturze box zmienił kształt, podłoga jakby cofnęła się, a pokrywa zawinęła się pod box.
2. w Cro, na parkingu w pełnym słońcu. Box wygiął się zaraz za belkami, z przodu i z tyłu. Był pusty.
nur1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nur1 » 17.06.2011 10:32

Ponieważ to moje pierwsze pytanie na forum Cromaniaków witam wszystkich serdecznie. Pytanie moje i wątpliwość tyczy się bagażnika typu box na dachu wyższej osobówki tj. Citroena Xsary Picasso. Czy jeżeli przekroczę magiczne 1,90 to łapie się na opłaty na autostradzie w drugiej grupie czy pozostaje w pierwszej. Wiem że temat był gdzieś poruszany (niestety nie mogę znaleźć) i odpowiedział tam ktoś że wysokość mierzona jest na przedniej osi samochodu, i że oczywiście wtedy box do pomiaru się nie liczy. Patrząc natomiast na obrazek i treść w opłatach autostradowych to pewny tego nie jestem czy 1,90 nie tyczy się maksymalnej wysokości samochodu osobowego.
mo_krzy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mo_krzy » 17.06.2011 11:06

maciek1956 napisał(a):
mo_krzy napisał(a):
Producent zapewnia, że testowane były do chyba 200km/h.

Widziałeś te testy :?: Może jakiś film z testów :?: Kto testował :?:
Jakieś testy porównawcze z innymi boxami :?:

Widziałem wiele różnych testów przeprowadzanych w różnych warunkach, na drogach, w ośrodkach badawczych, w tunelach...nigdy nie widziałem testu z udziałem boxów Josta. Wiem, znam osobiście właściciela Josta (bardzo miły pan), że testy polegały na założeniu boxa na dach i ...pedał w podłogę. Prawdziwe testy nie na tym polegają.
Powyższe słowa nie należy rozumieć jako krytykę produktów Josta, są to całkiem przyzwoite boxy. Chciałbym tylko, aby w testy producenta nie wierzyć całkowicie bezkrytycznie.
Biały czy czarny--jeśli materiał jest dobrze sprawdzony i właściwie dobrane proporcje składników, to nie ma znaczenia temperatura. Miałem dwa przypadki, właśnie z boxami Josta, białymi, :
1. podczas podróży z Helu do W-wy przy wysokiej temperaturze box zmienił kształt, podłoga jakby cofnęła się, a pokrywa zawinęła się pod box.
2. w Cro, na parkingu w pełnym słońcu. Box wygiął się zaraz za belkami, z przodu i z tyłu. Był pusty.

Testów nie widziałem, czytałem info ze strony producenta. Prędkość do 140km/h znoszą b.dobrze - wiem z doświadczenia. Awaryjnego hamowanie nie miałem, ale nie sądzę, że box by tego nie wytrzymał. Myślę, że to jest bardziej kwestia właściego rozmieszczenia i umocowania bagażu. Co do odkształcania to chyba trzeba wziąć pod uwagę materiał zastosowany do produkcji. Być może te, o których piszesz byłu z jakiegoś plastiku lub innego materiału nielubiącego ciepła? Obecnie produkowane boxy są z włókna szklanego i wydaje mi się (pewnie można znaleźć w necie jakieś badania na ten temat), że materiał ten nie jest łatwy do odkształcenia. Pewnie wcześniej pęknie niż zmieni swój kształt.
pozdrwiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.06.2011 11:26

Odkształcenia, o których wspomniałem, dotyczyły wyrobów (dla jasności) omawianego Josta. Producent zwalił winę, być może słusznie, na dostawcę surowca, że niby nie zastosował właściwej proporcji składników.
Gdyby box miał nie wytrzymać hamowania, nawet awaryjnego 8O to taki box należy natychmiast wyrzucić :!: W testach badana jest między innymi wytrzymałość w stłuczkach miejskich, to badanie przechodzą tylko nieliczne wyroby.
Prędkość 140 km/h czy więcej--nie ma z tym problemu w wielu produktach, często tylko "do czasu" :wink: ale, trzeba przyznać, ze zastosowanie zawiasów z przodu boxa, bardzo dobrze zabezpiecza box na otwarcie w czasie jazdy.
mo_krzy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mo_krzy » 17.06.2011 12:00

maciek1956 napisał(a): ... trzeba przyznać, ze zastosowanie zawiasów z przodu boxa, bardzo dobrze zabezpiecza box na otwarcie w czasie jazdy.

ten argument też był miał znaczenie przy zakupie
pozdrawiam
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 17.06.2011 17:00

Dzienks za pomoc, Thule nie chce, bo widziałem testy o których mówi maciek1956-porażka totalna, a droższa wersja nie wchodzi w grę, wolę kupować co 3 lata nowy boks niż mieć "solidne thule", na rybach niektóre miejscówki są nieżle zakrzaczone. Box nie może mieć więcej niż 30 centymetrów, a i to podniesie wysokość samochodu ponad (mam nadzieję że nie dużo)2 metry, a to z kolei zwiększy koszt biletu na prom średnio o 500 pln, i o ile stenaline nie robi problemu (wciąż czują respekt po potopie szwedzkm) o kilka centów, to na polferies nawet jak przejade bramki na terminal to już na platformach pokładowych mogę się liczyć z zahaczeniem o sufit niby 2.10 ale widziałem jak Galaxy szorował thule pacyfikiem bodajże 500 (37cm).
Sposobu otwierania też nie uważam za wadę, mam 190 wzrostu, a ponadto widziałem coś w rodzaju podnóżka zakładanego na koło w celu dostania się do bagażnika, zawiasy z przodu to jak dla mnie dodatkowy atut. Piszesz maciek1956-u iż wadą jest materiał użyty do produkcji boxa, co to jest bo na stronie producenta zdjęcia i artykuł z zakładki "O NAS" mówią o poliestrowych włóknach szklanych- a więc o co chodzi, czy przypadki opisane przez ciebie są możliwe...? Kiedy to było, czy producent już zareagował, bo szczerze mówiąc ten najbardziej mi "pasi".
Polecasz Thule, ale nie wiem czy wiesz nie jest to najpopularniejszy box przynajmniej jeśli chodzi o Norge, tu królują dwie marki SKIGUARG i PACKLINE, i są boskie, ale cóż rozsądek i żona blokują tę inwestycje, pozostaje raczej JOST.
Podziękowanie za opis dla mo_krzy, i nie chciałbym być upierdliwy ale kiedy w najbliższym czasie zamierzasz użyć boksa, i czy mógłbyś zmierzyć wysokość samochodu na pusto (samochód pusty,bez bagaży, tylko komplet siedzeń 7 lub jak tam masz 5) z boxem, zakładam że masz relingi.
p.s. W Krakowie Jost do kupienia jest za 1320.00pln
pozdro
Ostatnio edytowano 17.06.2011 18:38 przez fly, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.06.2011 17:15

Fly--napisałem, że dla niektórych to jest wada, w zależności, kto czego oczekuje, a to nie to samo.
Producent zareagował właściwie.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 17.06.2011 18:49

no, źle się wyraziłem, wezme jost-a, w lipcu będę w Polsce to go nabędę drogą zakupu, poczekam tylko na odpowiedź od mo_krzy co do łącznej wysokości auta z box-em.
pozdro i dzienks
demi-duox
Cromaniak
Do Toyoty Verso

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 18.06.2011 14:43

Witaj Maćku,

będę wdzięczny za poradę, czy da się dobrać coś do TV bez relingów (belki + pudło) żeby całość nie przekroczyła 2m wysokości? Samo auto ma 1,6m.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 18.06.2011 15:01

A jak wygląda opłata za prom w Chorwacji za samochód z boxem na dachu, bo nie bardzo umiałem takową znaleźć?
Dziadek Maciek
Koneser
Re: Do Toyoty Verso

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.06.2011 15:03

demi-duox napisał(a):Witaj Maćku,

będę wdzięczny za poradę, czy da się dobrać coś do TV bez relingów (belki + pudło) żeby całość nie przekroczyła 2m wysokości? Samo auto ma 1,6m.

Do w/w auta, w zależności od rocznika, trzeba najpierw dobrać właściwe belki, chyba firmy LP będą najniższe. Są całkiem przyzwoite, ceny zaczynają się od ok 290 zł.
Box---niskie to np Xstreme, tanie, ceny ok 770 zł, jakość raczej prosta, do spokojnego użytkowania.
Coś lepszego to Thule Dynamic 800 lub 900, ale ceny ok 2500 i ok 3000 zł. Sporo płacisz, ale masz -- dwustronne otwieranie, bardzo wygodny (niespotykany w innych firmach) montaż, dobrą aerodynamikę, bardzo wysoką jakość.
Jeśli nie jest przeszkodą otwieranie od tyłu (wg mnie to wyklucza wygodne używanie, ale to sprawa podejścia, ja lubię wygodę), to całkiem dobre są wcześniej wspomniane Josty.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 18.06.2011 15:09

Bardzo dziękuję za piorunująco szybką odpowiedź.
Pozwól że jeszcze dopytam (daj mu palec a bierzę całą rękę :wink: ) - zostały mi po poprzednim aucie belki montowane na relingach, belki są dosyć porządne, aluminiowe (chyba coś z Włoch). Czy łatwo jest opchnąć np. na allegro komplet uchwyty i belki czy może poszukać tylko nowych uchwytów?
ps. rocznik toyoty - 2010
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.06.2011 15:12

demi-duox napisał(a):Bardzo dziękuję za piorunująco szybką odpowiedź.
Pozwól że jeszcze dopytam (daj mu palec a bierzę całą rękę :wink: ) - zostały mi po poprzednim aucie belki montowane na relingach, belki są dosyć porządne, aluminiowe (chyba coś z Włoch). Czy łatwo jest opchnąć np. na allegro komplet uchwyty i belki czy może poszukać tylko nowych uchwytów?
ps. rocznik toyoty - 2010

Szybko na Allegro sprzedasz, jeśli tanio wystawisz. Ja czasami trochę sprzedaję, ale ogólnie nie jest to łatwe, tzn szybkie.
Jakiej firmy, dokładnie, masz belki :?: jaka długość :?: :?:

Ps szybko odpowiadam, akurat jestem przy kompie....szukam przepisów na ośmiornicę na gorąco :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko