Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.05.2011 07:30

Seavolv napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Czyli--box całkiem otwarty i kluczyka nie wyjmiesz, ale box zamknięty dobrze/właściwie w środkowym gnieździe, a pozostałe niedomknięte i kluczyk przekręca się.

U mnie w IP nie ma takiej możliwości, mam chyba trzy albo cztery zatrzaski (nie wiem jak to nazwać) a jeden zamek centralny i dopóki wszystkie cztery zaczepy nie złapią dopóty nie przekręcisz kluczyka i co za tym idzie również go nie wyjmiesz.

W takim razie :D :D , że masz OK

Ps 3 gniazda to standard o 4 nie słyszałem 8O
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 19.05.2011 07:44

Maciek a co sądzisz o bagażnikach rowerowych na tylną klapę. Przypuszczam, że są łatwiejsze i szybsze w montażu. Ładowanie rowerów też wydaje się być łatwiejsze.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.05.2011 10:14

Mam bardzo dobre zdanie na temat takich bagażników, pod jednym jednak warunkiem :!:
Muszą być dobrej klasy i z mocnym sztywnym systemem montażu.
Czyli, tych najbardziej popularnych, mocowanych taśmami, nie polecam.
Taśmy luzują się, trzeba często kontrolować, potrafią się też wypiąć, rysują klapy, nie nadają się do wielu aut, mimo, że są "niby" dopuszczone.
Rozwiązania typu ClipOn Thule, czy 973 (przykręcany) są bardzo mocne.
Trzeba też pamiętać o zasłanianiu, że takie rozwiązanie często zasłania lampy i numer rejestracyjny.
Hak to najwygodniejsze rozwiązanie i bardzo pewne, mocne.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 19.05.2011 14:12

szakal36 napisał(a):Maciek a co sądzisz o bagażnikach rowerowych na tylną klapę. Przypuszczam, że są łatwiejsze i szybsze w montażu. Ładowanie rowerów też wydaje się być łatwiejsze.

Według mnie każde rozwiązanie ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne ......
Rowery na dachu to oczywiście dużo wyżej położony środek ciężkości i wszystkie związane z tym konsekwencje - mniejsza stabilność na zakrętach, samochód bardzo wrażliwy na podmuch wiatru, szczególnie bocznego, rozpędzanie pojazdu jest dużo dłuższe - co ma znaczenie szczególnie przy wyprzedzaniu .....
Uchwyt na haku pod tym względem jest bardziej funkcjonalny. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby nie przeładować bagażnika - rowery to kilkadziesiąt kilogramów dodatkowo na tylne zawieszenie. Na ten fakt trzena uważać szczególnie w okresie wyjazdów wakacyjnych, gdy nasze pojazdy są zapakowane na full i każyd kilogram im uwiera
W takiej sytuacji proponuję ............. zakupić box i częściowo odciążyć tylne zawieszenie pakując ekwipunek do boxa :D
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 19.05.2011 14:56

Maciek wiem że zawracam głowę, ale co byś polecił jako bagażnik na tylną klapę do Peugeota 206 (i może jakaś orientacyjna cena).
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.05.2011 15:13

Do P 206, wg katalogu Thule, nie pasują bagażnik taśmowe, odpadają więc tanie rozwiązania. Może to wynikać z braku bocznej krawędzi do zaczepienia, za blachę, uchwytów z taśmą.
Na 2 rowery bardzo mocny i niezwykle stabilny do bagażnik ClipOn High, cena niestety ok 850 zł, rowery na nim zamontowane nie zasłaniają lamp. Rowery mają swoje stanowiska, nie obijają się o siebie.
Drugie mocne rozwiązanie, ale z rowerami wiszącymi, czyli zasłaniającymi lampy, to zwykły ClipOn, na 3 rowery. Rowery wisząc, nawet dobrze związane, trochę się o siebie ocierają. Bagażnik raz wyregulowany nie wymaga kontroli. Cena ok 480 zł.
Można podobne rozwiązania poszukać w Mont Blancu, ale mają trochę mniej wygodny system montażu. Podróbki robią też włoskie firmy, ale jak to Włosi... tu nie pasuje, tam otwór źle zrobiony ...
:D
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 19.05.2011 15:19

Dz. Mam przynajmniej jasność
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 19.05.2011 17:03

Maćku,
skoro już jesteśmy przy rowerach na temacie boxów :oops: to pozól, że się zapytam o platformę na 4 rowery. Ciężko taką znależć - mówię oczywiście o czymś rozsądnym.
Znalazłem tylko Aterę lub Interpack ( oczywście droższego):
http://www.interpack-sklep.com.pl/platf ... p-457.html
lub
http://www.interpack-sklep.com.pl/platf ... p-260.html plus dostawka.
Masz może coś innego ciekawego ? Twoją stronę też przeglądałem, żeby nie wyjść na gbura lub tym bardziej leniucha :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.05.2011 17:27

Powiem szczerze, nie znam tych uchwytów. Tzn wiem, że istnieją, ale nie mam ich w ofercie, nie mam więc doświadczenia.
Jeżdżę często z rowerami, używałem wiele bagażników montowanych na haku. Wiem na co zwrócić uwagę, co jest przydatne i istotne podczas jazdy, szczególnie dalszej, wiem co jest upier....we.
Dlatego nie mam w ofercie pewnych rozwiązań, co z tego, że tani, jak nie do końca właściwy.
W Aterę ew bym uwierzył, dobra, sprawdzona firma.
Ciekawe kto i gdzie produkuje ten uchwyt firmowany przez IP.
Znam jeden polski, jeszcze tańszy bagażnik na 4 rowery, na hak, ale nie ma on atestu. Podobno producent załatwia.
Musiałbym dotknąć te wyroby, przejechać się kawałek z nimi i dopiero wtedy uczciwie mógłbym się wypowiedzieć.
W przyszłym tygodniu wpadnę do sklepu IP (do znajomego), obejrzę co to jest.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 19.05.2011 18:15

maciek1956 napisał(a):Powiem szczerze, nie znam tych uchwytów. Tzn wiem, że istnieją, ale nie mam ich w ofercie, nie mam więc doświadczenia.
Jeżdżę często z rowerami, używałem wiele bagażników montowanych na haku. Wiem na co zwrócić uwagę, co jest przydatne i istotne podczas jazdy, szczególnie dalszej, wiem co jest upier....we.
Dlatego nie mam w ofercie pewnych rozwiązań, co z tego, że tani, jak nie do końca właściwy.
W Aterę ew bym uwierzył, dobra, sprawdzona firma.
Ciekawe kto i gdzie produkuje ten uchwyt firmowany przez IP.
Znam jeden polski, jeszcze tańszy bagażnik na 4 rowery, na hak, ale nie ma on atestu. Podobno producent załatwia.
Musiałbym dotknąć te wyroby, przejechać się kawałek z nimi i dopiero wtedy uczciwie mógłbym się wypowiedzieć.
W przyszłym tygodniu wpadnę do sklepu IP (do znajomego), obejrzę co to jest.

A co ze znanych Ci platform na 4 rowery możesz polecić "z czystym sumieniem" ?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.05.2011 19:04

Dobre wrażenie robi Fabri, niby Włochy, ale to taki Ferrari, cena ok 2 tys zł
Średnio wygodny system odchylania, ale godny polecenia bagażnik.
Thule--super montaż, niesamowicie mocny, bardzo wygodne i bardzo duże odchylanie, doskonały nawet do aut z drzwiami tylnymi otwieranymi na bok, cena ok 3 tys za 4 rowery :cry:
Eubler-Niemcy-całkowicie górna półka, chyba czwórka nie ma odchylania
Amos - Polska, jeśli będzie atest, cena ok 750 zł. Średnio wygodny, ale tani i dosyć mocny

Ps bardzo ciekawi mnie Atera :wink:
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 19.05.2011 20:53

Mnie też - co prawda cena ok. 1500 PLN ( z przystawką na 4-ty rower), ale warto zainwestowac raz na jakiś czas. Mam belki na relingi Atery i sprawują się bezproblemowo.
Jak będziesz już po przeglądnięciu tych platform, to napisz coś o nich. Tego IP tez jestem ciekawy.
Może warto zrobić z tego nowy temat ?
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 19.05.2011 20:55

maciek1956 napisał(a):Dobre wrażenie robi Fabri, niby Włochy, ale to taki Ferrari, cena ok 2 tys zł
Średnio wygodny system odchylania, ale godny polecenia bagażnik.
Thule--super montaż, niesamowicie mocny, bardzo wygodne i bardzo duże odchylanie, doskonały nawet do aut z drzwiami tylnymi otwieranymi na bok, cena ok 3 tys za 4 rowery :cry:
Eubler-Niemcy-całkowicie górna półka, chyba czwórka nie ma odchylania
Amos - Polska, jeśli będzie atest, cena ok 750 zł. Średnio wygodny, ale tani i dosyć mocny

Ps bardzo ciekawi mnie Atera :wink:

Nie napisałem Ci jeszcze jednej ważnej rzeczy - moje autko to kombi - konkretnie Mazda 6. Nie wiem czy to może coś zmienić jesli chodzi o Twoje wskazania, ale na wszelki wypadek jeszcze o tym wspominam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.05.2011 21:06

M@rlon napisał(a):Może warto zrobić z tego nowy temat ?
\

Jest temat na FAQ o bagażnikach, tam powinniśmy się przenieść :D

Kombi--nie jest to bardzo istotne, ale zawsze taki bagażnik "hakowy" warto na konkretnym aucie sprawdzić, szczególnie te tańsze, które mają odchylanie, ale najczęściej niewielkie.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 16.06.2011 21:03

Dzień doberek.
Kilka pytań do maciek1956 ale od początku.
Na codzień mieszkam w Oslo, ale czasami odwiedzam Ojczyznę, poszukuję więc boxa niskiego (opłaty promowe) i trwałego dość znaczna odległość którą można pokonać jadąć szybko :wink: , no do 160km/h. Box-a nie mam zamiaru zdejmować (brak miejsca na przechowywanie) a pozatym 2-3 razy w tygodniu wypad na ryby to latem, a zimą narty i oczywiście ryby :lol: . Samochód jaki posiadam to Seat Alhambra (duży... ale wciąż niewystarczający). Rozglądałem się w Norwegii za boksami i szczęka mi opadła w interesującej mnie wysokości tzn. 30 centymetrów ceny zaczynają się w okolicach 3.000 pln, a ten który bu mnie interesował to 4.000, nie jest to wydatek duży na tutejsze zarobki, ale ten box będzie raczej do tyrania niż do ozdoby.
Zacząłem więc rozglądać po rynku rodzimych (polskich) producentów i wpadłmi w oko box firmy theHAAG model Prestige 2.0
(200x75x30) do wyrwania za kwotę w okolicach 2.000pln.
Ale co mnie bardziej zainteresowało to box firmy jost model MD 28
226x80x30, za jostem przemawia cena i wymiary, haag jest popularniejszy/bardziej znany(więcej opini w necie). No więc jaki wziąść, a może jest jeszcze jakiś inny producent produkujący boxy do 30 cm wysokości?
pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko