Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.05.2011 23:45

Telepol---nie schodząc z jakości sprzętu, który już masz, polecam Thule 532, cena ok 220 zł, chociaż zdecydowanie wygodniejszy w obsłudze jest Thule 591, ma zamykanie roweru na poziomie belek, a nie na wysokości ramy roweru.
Jeśli chcesz oszczędzać, to coś z polskich uchwytów, ceny do belek alu od ok 100 zł.
Ważne jest jeszcze, nie widzę dobrze na zdjęciu, którą masz belkę. Wiem, że alu, ale MB robił 2 szerokości belek. Jeśli masz tę nowszą, tak mi się wydaje, to powinieneś montować uchwyty rowerowe na wsuwkach, co trochę ogranicza wybór uchwytów.

Seavolv--nie pomykasz z Inter Packiem, tylko masz box włoski, który firma Inter Pack importuje do Polski. To może dal wielu nie jest istotna różnica, ale dla mnie bardzo duża. Inter Pack nie jest producentem, to importer.
U nich może był/jest to największy box, ja mam większe, nie tylko Thule.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 15.05.2011 10:58

Dzięki maciek co fachura to fachura :P :P Zdecyduję się na Thule 591 z racji tego że Citroen jest dość wysoki. Co do jakości sprzętu to powtórzę się kolejny raz: nie ma co na takim sprzęcie "dziadować". Przykro by było ( UWAGA DRASTYCZNE!!!! ) widzieć odpadający rower który wpada przy prędkości ~120km/h w szybę auta które jechało za nami.
Drragen
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Drragen » 15.05.2011 13:52

Witam.

W tym roku planuje zakupić box na auto peugeot 206sw. W ogóle nie znam się w tym temacie, a jak przeczytałem post na poprzedniej stronie że bagażnik otwarł się w trakcie jazdy to aż wywołało przerażenie 8O. Widzę że tu są osoby które się na tym znają i prosiłbym o jakieś konkretne informacje ile taki porządny box kosztuje + belki do niego tak aby takie sytuacje jakie są opisane na poprzedniej stronie nie miały większej szansy :D. Co do boxu chciałbym żeby miał dość dobrą pojemność, a jego cena była odzwierciedleniem jego jakości, a nie tylko firmy wykonującej :D. Ceny maksymalnej nie mam ustalonej jeszcze, gdyż dopiero chciałbym się dowiedzieć w jakim przedziale kosztują takie porządne boxy.

Z góry dziękuje z odpowiedź.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.05.2011 13:54

Drragen napisał(a):Witam.

otwarł

Otworzył się... :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.05.2011 18:02

Telepol--chyba już kiedyś wspominałem o kliencie, który coś takiego przeżył :D
Przeżył i bardzo się cieszył, wyglądało to bardzo groźnie.
Z auta jadącego przed nim odpadł bagażnik z 2 rowerami, klientowi mojemu rozbił szybę, a rower, jeden (drugi spadł wcześniej), znalazł się na miejscu pasażera, pustym :!: :D A gdyby tam ktoś siedział :?: Nie napiszę od jakiego producenta pochodził uchwyt, ważniejsze było to, że bagażnik belkowy wyleciał z fabrycznego mocowania w aucie Carisma.

Draggen--poczytaj w FAQ, jest temat o bagażnikach, później zapytaj, wyjaśnię wszystkie Twoje wątpliwości, doradzę co wybrać -- bezpłatnie :wink:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 17.05.2011 10:00

telepol napisał(a):Dzięki maciek co fachura to fachura :P :P Zdecyduję się na Thule 591 z racji tego że Citroen jest dość wysoki. Co do jakości sprzętu to powtórzę się kolejny raz: nie ma co na takim sprzęcie "dziadować".

telepol święte słowa mam u siebie Thule 591 kupując go kierowałem się przede wszystkim bezpieczeństwem mój rower waży 17kg więc ten inny model odpadł mam na dachu 3 uchwyty, oglądałem też kilka uchwytów innych firm zanim go kupiłem, ale zdecydowałem się na Thule z racji tego że i belki, kita i boxa mam tej firmy, jak nie będziesz go montował u Macieja a zamówisz, do domu to przychodzi do Ciebie w kartonie trzeba go złożyć nie trwa to dłużej jak 5 min sztuka, mam u siebie belki aero wiec montowałem go na wsuwkach , które są w komplecie, patrząc na twoją fotkę to masz belki też aero nie wiem czy thule ale zapewne z gumową uszczelką na górze belek, żeby box się nie obijał od nich, montując te uchwyty na rower albo rezygnujesz z uszczelki (wg mnie głupota, pomijając względy estetyczne ale zapewne będzie tam kupa syfu jak nie będzie tej gumy)albo po zamontowaniu uchwytów ją docinasz - nie wiem czy prawidłowo zrobiłem ale inna opcja nie przyszła mi do głowy- poza tym jak źle to chyba krzywdy dużej nie ma bo pod boxa i tak kupiłem drugą uszczelkę. Poza tym ten uchwyt ma chyba jeden z najwygodniejszych systemów montażu roweru ponieważ na wysokości dachu czyli belek jest pokrętło dzięki któremu zaciskasz zacisk na ramie roweru, a większość jakie widziałem to mocowanie było na wysokości ramy. To tyle bierz śmiało będziesz zadowolony.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 17.05.2011 10:15

wszystko się zgadza barti75 jak na razie jestem wierny thule i nie zamierzam zmieniać przyzwyczajeń. Co do zakupu to jeżdżę do Wrocławia tam jest sklep z całym "ustrojstwem boxowo-bagażnikowym" i od razu zamontują, zdaję się na ich wiedzę czy przycinać uszczelki, czy robić coś innego.

pozdrawiam!!!![/b]
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 18.05.2011 08:45

Drragen napisał(a):Witam.

W tym roku planuje zakupić box na auto peugeot 206sw. W ogóle nie znam się w tym temacie, a jak przeczytałem post na poprzedniej stronie że bagażnik otwarł się w trakcie jazdy to aż wywołało przerażenie 8O. Widzę że tu są osoby które się na tym znają i prosiłbym o jakieś konkretne informacje ile taki porządny box kosztuje + belki do niego tak aby takie sytuacje jakie są opisane na poprzedniej stronie nie miały większej szansy :D. Co do boxu chciałbym żeby miał dość dobrą pojemność, a jego cena była odzwierciedleniem jego jakości, a nie tylko firmy wykonującej :D. Ceny maksymalnej nie mam ustalonej jeszcze, gdyż dopiero chciałbym się dowiedzieć w jakim przedziale kosztują takie porządne boxy.

Z góry dziękuje z odpowiedź.

Każdy ma swoje preferencje. Ja w tej chwili użytkuję już drugi bagażnik firmy INTERPACK. Jestem z nich bardzo zadowolony. Pierwszy sprawował się bezawaryjnie i sprzedałem go po 8 latach użytkowania wraz z samochodem. Drugi mam od 3 lat i również sprawuje się bezproblemowo. Ważną rzeczą są belki metalowe pod spodem boxu, które go dodatkowo usztywniają. Tych akurat nie mają wszystkie boxy i to musisz sobie sprawdzić.
Wszystkie lepsze boxy mają tak skonstruowane zamki, że nie wyciągniesz z nich kluczyka dopóki go nie zamkniesz ! Ja kluczyk do boxu przyczepiam zawsze go kluczyków samochodowych i wtedy mam pewność, że nie ruszę pojazdem dopóki nie zamknę boxu.
Rozmiar boxu musisz dopasować do swojego pojazdu. Jesli mieszkasz w większym mieście do najlepiej podjedź do salonu INTERPACKA i po prostu dopasuj model boxu do swojego samochodu. W tych sklepach mają też boxy THULA, ale uważam, że przy ich zakupie płacisz za markę. Jest oczywiście jeszcze kwestia jak ma być otwierany - są jednostronne i dwustronne. Ja mam jednostronnie otwierany i mnie to wystarcza przy minimalnym przemyśleniu jego zapakowania. Dwustronne otwieranie powodu większy komfort wyciągania z niego rzeczy - ale też kosztuje.
:( Mnie osobiście wystarcza jednostronne, bo przecież zawsze od góry możesz dalej sięgnąc.
Belki dobierz razem z boxem - na pewno musisz kupić zamykanie na kluczyki. Dobierz takie, aby były odpowiednie również do innych elementów, które byc może kupisz np. uchwytów na rowery. Ja mam belki aluminiowe firmy ATERA i sprawują się bezproblemowo.
A teraz wybieraj :D i płać :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.05.2011 09:37

M@rlon dobrze radzi, jest tylko kilka maleńkich ale...
To nie są boxy Inetrpacka, tylko sprowadzane przez Interpacka. Powtarzam to od zawsze, ale skutek mizerny, jak widać. :wink:
Listwy metalowe od dołu to najczęściej elementy systemu montażowego, sporadycznie występują jako wzmocnienie. Dowód, proszę bardzo--Thule w modelu Ocean, Kamei Corvara czy Mont Blanc Triton nie mają tych listew, a jako pierwsze zaliczyły crash testy. Boxy z naklejką Interpack, z listwą, nie zaliczają tego testu. :D
Brak możliwości wyjęcia kluczyka przed właściwym zamknięciem boxa, to bardzo istotne zabezpieczenie. Masz gwarancję właściwego zamknięcia boxa, ale tu znowu mam małe ale...Jest kilka boxów, które nie w każdym gnieździe zamka, mają tzw bezpiecznik, kluczyk wyjmiesz, masz wrażenie właściwego zamknięcia, a w trasie.... i później rozpacz.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 18.05.2011 10:01

maciek1956 napisał(a):M@rlon dobrze radzi, jest tylko kilka maleńkich ale...
To nie są boxy Inetrpacka, tylko sprowadzane przez Interpacka. Powtarzam to od zawsze, ale skutek mizerny, jak widać. :wink:
Listwy metalowe od dołu to najczęściej elementy systemu montażowego, sporadycznie występują jako wzmocnienie. Dowód, proszę bardzo--Thule w modelu Ocean, Kamei Corvara czy Mont Blanc Triton nie mają tych listew, a jako pierwsze zaliczyły crash testy. Boxy z naklejką Interpack, z listwą, nie zaliczają tego testu. :D
Brak możliwości wyjęcia kluczyka przed właściwym zamknięciem boxa, to bardzo istotne zabezpieczenie. Masz gwarancję właściwego zamknięcia boxa, ale tu znowu mam małe ale...Jest kilka boxów, które nie w każdym gnieździe zamka, mają tzw bezpiecznik, kluczyk wyjmiesz, masz wrażenie właściwego zamknięcia, a w trasie.... i później rozpacz.

Oczywiście masz rację z tą rozbieżnością - to są boxy produkowane , z tego co ja się orientuję, gdzieś w Beneluxie, ale sygnowane marką Interpack. Użyłem po prostu takiego trochę skrótu myślowego.

Maćku,
oczywiście Ty w tym temacie grasz "pierwsze skrzypce", bo to Twój rewir. Ja podałem po prostu trochę abecadła. Ponadto podałem moje doświadczenia jako osoby użytkującej boxy z tzw. średniej półki ( według mnie oczywiście ) czyli z najlepszego stosunku jakości do ceny.
Jeżeli możesz podaj jeszcze kilka istotnych elementów dla ludzi mających zamiar kupić box a będących " nie w temacie" :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.05.2011 10:41

M@rlon napisał(a):Jeżeli możesz podaj jeszcze kilka istotnych elementów dla ludzi mających zamiar kupić box a będących " nie w temacie" :)

FAQ -- dział o bagażnikach, tam jest więcej info :D

Jedna z ciekawostek - do nowego CRV-a ze spojlerem nie pasuje box Atlantis 780 o długości 196 cm, a pasuje bez problemu Excellence o dł 218 cm. :roll:
Tzn zamontować można jeden i drugi, ale z dłuższym otworzy się klapa bagażnika

Ps z tego co wiem, tak słyszałem, firma Interpack nie ma już dostępu do Thuel i Mont Blanc, za politykę cenową :D Sprzedają tylko to co im zostało w magazynach.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 18.05.2011 12:05

Ale to się tyczy InterPacka? Bo w swoim IP nie wyjmę dopóki dobrze nie zamknę i zawsze się wkurzam bo się domknąć nie chce :D
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 18.05.2011 14:22

Seavolv napisał(a):

Ale to się tyczy InterPacka? Bo w swoim IP nie wyjmę dopóki dobrze nie zamknę i zawsze się wkurzam bo się domknąć nie chce :D

Mój Interpack Carver ma bezpiecznik, tak więc nie wyciągniesz kluczyka jeśli prawidłowo nie zamkniesz boxa. Mój ma 1 zamek, a więc mam spokój i komfort. Z tego co ja się orientuję to IP Carvery miały te bezpieczniki, ale tutaj musi się wypowiedzieć fachowiec
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.05.2011 15:39

Carver, czyli box holenderskiej firmy Hapro, ma bezpiecznik, ale niektóre włoskie wyroby, firmowane przez Intrepacka, czy Taurusa, nie mają tego detalu we wszystkich gniazdach.
Czyli--box całkiem otwarty i kluczyka nie wyjmiesz, ale box zamknięty dobrze/właściwie w środkowym gnieździe, a pozostałe niedomknięte i kluczyk przekręca się.
Właśnie to było przyczyną dwóch reklamacji w tym sezonie zimowym. Klienci zamknęli box, kluczyki zabrali i w drogę. Niewłaściwie domknięty przedni zamek i ...na drodze bagaże, a wieko w kawałkach.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 19.05.2011 06:58

maciek1956 napisał(a):Czyli--box całkiem otwarty i kluczyka nie wyjmiesz, ale box zamknięty dobrze/właściwie w środkowym gnieździe, a pozostałe niedomknięte i kluczyk przekręca się.

U mnie w IP nie ma takiej możliwości, mam chyba trzy albo cztery zatrzaski (nie wiem jak to nazwać) a jeden zamek centralny i dopóki wszystkie cztery zaczepy nie złapią dopóty nie przekręcisz kluczyka i co za tym idzie również go nie wyjmiesz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko