Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 19.02.2011 23:44

zajrzałem w FAQ i wynika z tego że box jednak stawia opór który wpływa na większe zużycie paliwa. Ja jednak z tego powodu nie zrezygnuję z używania box-a bo jest to super sprawa na dalsze wypady.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 26.02.2011 13:40

Praw fizyki nie podważam, lecz nie zauważyłem jakiegoś znacznego wzrostu zużycia paliwa - mam Thule Evolution 500
Jednak kupując box zużywam więcej (lub miej bo jadę wolniej) gdy jadę na wczasy - a kupując kombi (Van`a) zużywam więcej jeżdżąc przez caaaały czas (autko większe cięższe i fizyki też nie jestem w stanie oszukać). Nie mówiąc o potrzebnym miejscu do parkowania.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 01.03.2011 07:32

temat jest wyświechtany już nieźle ale zadam jeszcze jedno pytania którego tu jeszcze nie widziałem

Czy są jakieś ograniczenia prędkości MAX z boxem ?

jeździłem do cro już 2 sezony z pożyczonym MontBlanc coś tam .. i nigdzie na nim nie było napisane jaka jest V-max a domyślam się że powinna jakaś być i profilaktycznie starałem sie nie przekraczać 150 km/h na wszelki wypadek
box wydaje sie być solidny ale przy takich prędkościach to siły na niego działające mogą być bardzo konkretne

widziałem na autostradzie kilkaset metrów przede mną klientowi się box otworzył w czasie jazdy i całą autostradę zasypał ręcznikami i innymi ciuchami
nie wiem czy to przez zbyt dużą prędkość czy źle go zamknął ale wyglądało to niebezpiecznie bardzo

co do spalania to ewidentnie jest większe ale trudno określic ile bo w polsce bez boxa jeżdździ się innymi prędościami
mi wyszło spalanie z komputera 10,5 ! l benzyny w pasasacie B5 1,6 i 14-15 l LPG ale jazda była szybka naprawde gdzie normalnie mieści się 10,5 - 12l LPG .... będzie to trochę ponad te przytaczane tu 10%
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 01.03.2011 09:32

Przy boxach Bermudy, producent podaje, że niewskazane jest przekraczanie prędkości 130 km/h. Ale to są dane producenta. Wiadomym jest, że są to dane zachowawcze. Sam widziałem, jak gość miał na dach Opla Vivaro dwa boxy i sunął co najmniej 170, Jest ryzyko - to oczywiste. A jeśli chodzi o otwarcie boxa, to powinno być wręcz niemożliwe przy prawidłowym zamknięciu. Ale cóż, cuda się zdarzają.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.03.2011 10:22

scood74 napisał(a):
Czy są jakieś ograniczenia prędkości MAX z boxem ?

Temat ten był poruszany w FAQ, w dziale o bagażnikach.
Ograniczenia obecnie wynoszą 130 km/h, z każdym bagażnikiem, nie ma znaczenia co wieziesz.
Od kilku miesięcy tę informację umieściło nawet Thule w swoich instrukcjach.

Ps w tym sezonie pojawiło się kilka (u mnie dwie) reklamacji na ...tak, na otwarcie boxu w czasie jazdy. Sprawa dotyczy tego samego boxu (oczywiście nie tej samej sztuki :wink: ), boxu, z którym nigdy wcześniej nie było problemów. :wink: Jeszcze nie wiem co jest przyczyną, czy zbyt duża prędkość, czy złe zamknięcie, czy ... :?: Złe zamknięcie było, tak zostało stwierdzone podczas oględzin zdjęć, otwarcie pierwszego boxu (klient nie wniósł odwołania), ale w drugim przypadku ... :?: podobno jechał ok 100 km/h.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 01.03.2011 11:37

maciek1956 napisał(a):Ps w tym sezonie pojawiło się kilka (u mnie dwie) reklamacji na ...tak, na otwarcie boxu w czasie jazdy.

Strach normalnie... 8O :!:
Jeszcze trochę poczytam na ten temat i ...będę boxa sznurkiem przewiązywał :? :evil:
Jak sobie pomyślę o pełnym boxie, autostradzie, 130 km/h i jego samoczynnym otwarciu :?

pozdr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.03.2011 11:48

8O
"Na szczęście" moim autem z obciążeniem nie bardzo da się szybciej jechać niż 130 :wink: , nie kusi mnie więc :lol: , w związku z tym nic mi się nie powinno na dachu otworzyć.

Ale od kiedy mam box, zwracam na nie większą uwagę, powiązane sznurkiem widziałem kilka razy ...... :roll:
Fakt, nie w Polsce.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 01.03.2011 16:41

śmigałem z moim boxem po 170-180 km/h ale na krótkich odcinkach bo spalanie wzrastało do 13l/100 i jakoś dawał radę, sprzedający zapewniał mnie ze im większa prędkość tym box bardziej przylega do dachu, coś na zasadzie jak tylny parapet na pelargonie czyli spoiler często widziany w golfach III albo oplach łezkach :lol: :lol: :lol:
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 01.03.2011 18:55

...ja z boxem Thule Ocean 500 od czterech sezonów (Austria,Włochy) średnia prędkość 140km/h raz nawet 180. Box ten oceniam bardzo dobrze, ale w związku ze zmianą samochodu sprzedałem go koledze. Teraz zamierzam kupić Dynamica. Spalenie przy prędkościach do 140 mało się różniło od normalnego.
URL=http://www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.03.2011 19:09

Dynamic--najwyższa klasa, zwycięzca ostatnich testów.

Strach, nie, wystarczy zrobić lepszy (czyt. często droższy zakup) i po problemie.
Jak wspominałem kiedyś bagażnikami zajmuję się już ponad 20 lat, nigdy jeszcze nie było tak wielu informacji o otwierających się boxach, o spadających czy rozlatujących się pokrywach. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, czy to tylko sprawa wyższych prędkości :?:
Problem nie dotyczy wyrobów Thule, Kamei (chociaż tu znam wyjątek potwierdzający regułę), Mont Blanc, wyroby tych firm "radzą" sobie dobrze z użytkownikami :wink:
Ogólnie ja już wyrosłem z wysokich prędkości, do powolnych kierowców jednak nie należę. Z boxami, różnymi, podróżowałem z prędkościami ok 180/190 km/h, nadal prędkość podróżna moja (z boxem) to ok 130/150 km.h
Kilka lat temu robiłem testy bagażników/uchwytów rowerowych. Z 3 rowerami na dachu jechałem ok 180 km/h, byłem obserwowany przez kierowcę jadącego z tyłu. Widać było wyraźnie różnice w zachowaniu się rowerów w zależności id jakości uchwytu.
Mam jednak przewagę na większością użytkowników bagażników, z racji zawodu, używam na co dzień tylko wyroby z najwyższej półki. :D
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 01.03.2011 19:32

....przed Passatem jeździłem z tym boxem na nissanie premiera (nowy model sedan) tam było bardzo wąskie rozmieszczenie belek (skrajne punkty montażowe Oceana 500) i kilkukrotnie zdazyło mi się, że dziób kufra wpadał w lekkie wibracje...przy większych predkościach. Trzeba zawsze jednak zachowac zdrowy rozsądek bo można komuś zrobić krzywdę a w najlepszym wypadku pozbyć sie boxa :lol:. W tym roku zmieniłem wóz i zaopatrzyłem się w ponton z silnikiem, po raz pierwszy zamierzam udać się do CRO z boxem. Zawsze box kojarzył mi się z nartami...i jak jechaliśmy w wakacje z rodzinką do CRO to smialiśmy się, że nasi rodacy wiozą ziemniaki na wczasy :lol: ...czy zabrane rzeczy nie odparują mi pod czarnym boxem? Bo taki kolor chcę zakupić.
Czy kolega Maciek będzie miał w ofercie belki whispbar?
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 02.03.2011 08:54

ciekaw jestem czy ktoś robił badania jako wpływ ma sposób mocowania BOX'a na aerodynamikę całego zestwau,
bo można go przesunąc przynajmniej u mnie w pasku kombi (mam tak długie relingi) , żę będzie wystawał nad przednią szybę z 0,5 m i wtedy będzie trochę lepiej rozłożona masa na samochodzie bo dupa nie będzie aż tak siadać , lub na maxa do tyłu do krawędzi tylnej klapy.

czy będzie to miało jakiekolwiek znaczenie ? jako inżynier dorobiłem sobie kilka teorji

znalazłem tylko coś takiego

niestety bez budy nie znalazłem
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.03.2011 10:36

kaz344 napisał(a):Czy kolega Maciek będzie miał w ofercie belki whispbar?

Raczej nie, a powodów jest kilka... np.

1. Bardzo szeroka, więc bardzo nietypowa belka, więc ...problemy z dodatkami typu uchwyty rowerowe, narciarskie, nawet boxy (tylko drogie opcje)
2. Wbrew informacjom importera, mała możliwość wykorzystania na kolejnym aucie
3. Bagażnik często mam małą powierzchnię użytkową
4. Bagażnik "wchodzi" do polski pomijając oficjalnego przedstawiciela na Europę, a tylko On (tak twierdzi) ma wszelkie niezbędne atesty na EU. Nie potrafię tej informacji na 100 % potwierdzić, aż takich "dojść" nie mam, ale coś w tym może być, choćby cena...niby wysoka, ale dużo niższa od oficjalnej.
5. Mam już opinie od klientów, że nie w każdych warunkach w/w belki są tak ciche za jakie uchodzą. Nie wiem, nie używałem, ale tej zimy kilku klientów trochę narzekało na niepotrzebny wydatek.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 02.03.2011 16:18

Maciek,co polecasz,Ford Focus II kombi ma takie dwa paski czarne na dachu i 4 zaślepki pod bagażnik.Jaki bagażnik oraz box max 350-400litrów czarny,jak to wygląda cenowo,może jakaś używka.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.03.2011 16:48

Bagażnik belkowy--kilka modeli, zawsze mocowane w fabryczne miejsce. Od polskiego, z dosyć dużą poduszką leżącą na dachu, przez LP, najmniejszy kontakt z dachem, do Thule, najwyższa klasa. Ceny więc różne, od 180 do ok 700 zł, LP w cenie min 270 zł, max 530 zł. Każdy w innej wersji, stalowy, alu, alu aero, zamek, bez zamka, wybór jak widać spory.
Box czarny--jak długie narty, ile par...?? ew jaki inny bagaż, wózek, krzesełka ... :?: chodzi o określenie szerokości, wysokości i długości.
Ceny też różne, nowe od ok 770 zł (za czarne), dobre to min ok 860 zł, używka -- czasami bywa, ew na GG.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko