Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 26.01.2011 09:34

zonatyfacet1 napisał(a):rapez, jak się chciało Jeepa, to Jeepy tak mają.....Pozdro dla Jeepniętego :D

Zachciało się....po prostu się zakochałem w tej marce. Mój Samochód 'Wg' zmusił mnie do ostrożnej (czyt. oszczędnej), jazdy. Ile bym zaoszczędził mając płaskacza?...staram się o tym nie myśleć. Ale w relacji wakacje-koszty ma to duże znaczenie. Myślę, że o d tego roku powinienem brać pasażerów, zawsze to koszty na dwóch :D .
Dziękuję za pozdrowienia i nawzajem.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 01.02.2011 16:40

telepol napisał(a):Box- ik kupiony - założony .

oto wyniki

[img][img]http://images45.fotosik.pl/328/36d968218f9c7a53med.jpg[/img][/img]

Mam pytanie do Maciek1956
mój znajomy kupił takiego c3 picasso jak ja ale bez relingów. Czy mógłbyś doradzić jakie stopy pasują do takiego autka??? Auto nie ma rynienek, ani "uchwytów" do wkręcania.

pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2011 16:52

Thule i Mont Blanc nie ma jeszcze w katalogu w/w auta, tylko auto z relingiem.
La Prealpina oferuje specjalny bagażnik do C3 Picasso, ceny od 270 zł (czasami od 320 zł). Belki standard stalowe, w opcji standard alu, alu aero, zamki lub same osłonki. Zdjęcia poglądowe ew na mojej stronie.
Innej oferty na ten moment nie znam, tzn nic nie znalazłem na szybko.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 03.02.2011 20:24

Dzięki Maćku !!! Potwierdziłeś to co tłumaczyłem temu "osłowi" czyt. koledze
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 13.02.2011 19:38

Bimbasz napisał(a):
FUX napisał(a):Zludzenie.
Nie ma opcji, aby z boxem/bez boxu, spalil podobną ilość paliwa...

Możesz wierzyć lub nie, ale ja wiem ile paliwa wlałem do auta w te wakacje i w tamtym roku. Pokonywałem identyczną trasę, ta sama ilość km, ta sama droga. Może w tym roku miałem wiatr w plecy czego nie sprawdzałem i dlatego spalanie wyszło bardzo podobne.

Kolego bez urazy ale to nie jest kwestia wiary... pewnie popełniłeś jakiś błąd w obliczeniach i tyle, praw aerodynamiki się nie zmieni no chyba że pierdyknął jakiś meteor ostatnimi czasy albo wynaleźli boxy nie stawiające oporu ;)
Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.02.2011 19:46

pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.02.2011 20:12

Jako jeżdżący z boxem wtrącę małą uwagę-chyba trzy lata temu w Zadarze jadąc nocą na nawigację mało nie zostawiłem go na b.niskim wiadukcie.Udało się,ale gdyby brakło kilku centymetrów i zasiliłbym zastępy ślepo ufającym maszynie.Samochód Renault Espace plus box to spora wysokość nawigacje z opcją s.osobowy nie zawsze uwzględniają takie niespodzianki.Ruch był niewielki więc kilkadziesiąt metrów na wstecznym i szukanie objazdu,tak więc uwaga nie tylko na parkingach podziemnych jest niezbędna 8O
hellraider
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hellraider » 13.02.2011 22:14

do Maciek 1956 !!!
Od jakiegoś czasu czytam wszystko na temat box-ów . Wybieram się latem po raz kolejny do Cro . Tym razem moim nowym autkiem ( Peugeot 308 5d 1.6 HDi ) . Powoli kupuję nowy sprzęt plażowy itp. Trzeba będzie to wszystko spakowac . Myślę więc o box-ie . Poradź jesli możesz - co kupic ?
Box-u będę używał jedynie na letnie wyjazdy . Podoba mi się Thule Pacific 100 . Co sadzisz ??? A może coś innego ? A może jakiś czarny ( modny :-) ) ?[/b]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.02.2011 23:39

Box dobry, ładnie wygląda, wygodny montaż, same plusy, ale....

Ja, osobiście uważam, że takie wymiary jakie ma P 100 są użytkowo mało praktyczne, takie jest moje zdanie. Wolę boxy trochę dłuższe, szersze, a co ważne o ładowności 75 kg, a nie 50 kg. Jest kilka ciekawych propozycji, czasami tańszych, czasami trochę droższych, a wg mnie dużo praktyczniejszych.
Altro Menabo Taurus 460--185x80x41, 460 l, 75 kg, nowa cena 865 zł., 5 lat gwarancji, może być czarny
Kamei Delphin 340--190x75 340 l, 50 kg wg atestu, ale dno z boxu 75 kg, cena od 990 do 1300, zależy od koloru, 6 lat gwarancji, czarny też jest.
Pomyślałbym o Thule Ocean 780, cena 1130, ale pojemność 470 l, bardzo pakowny, brak czarnego.
Jak masz możliwość przymierz do auta, do swojego "sprzętu plażowego", spróbuj zamontować i wyciągnąć drobny bagaż z boxa 90 cm szer (Pacific 100) leżący po przeciwnej stronie otwierania. Musisz stanąć na progu (bardzo tego nie lubię), często musisz oprzeć się o aut (brudne po trasie)...

Oczywiście pamiętam, że sprzęt plażowy często jest szeroki...
:D
hellraider
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hellraider » 14.02.2011 12:19

Dzięki za propozycje , właśnie oglądam w internecie Twoje propozycje . Wytłumacz mi tylko czemu mam nieodparte wrażenie że do mojego auta ( a nie jest to kombi tylko hb ) box o długości 185 cm bedzie za długi ? Czy dam rade otworzyc tylna klapę , czy n ie będzie wystawał zbyt duzo do przodu ? Niestety nie mam mozliwosci przymiarki . Tam gdzie mieszkam nie ma firmy handlujacej boxami , i tak będę musiał kupic na odległośc ( z przesyłką ) . Dlatego tak liczę na fachową poradę .
I jeszcze jedno ... auto mam w kolorze beż/metalik . Podobaja mi sie boxy czarne , ale czy to pasuje a także czy latem nie będę miał piekarnika na dachu :-)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.02.2011 12:46

Kolor--to sprawa gustu, nie wybieramy za klienta :D Mnie podoba się zestaw beż i czarny box, ale to indywidualna sprawa.
W wielu autach typu P 308, montujemy boxy do długości 190/197 cm i nie ma problemu z otwieraniem klapy, ale do Twojego auta, dawno nie montowałem, więc nie pamiętam, dlatego sugerowałem przymiarkę. Ważne jest czy, np masz spojler, jak daleko klapa zachodzi na dach, jak wysoko otwiera się... Ważne też jest jak dany box jest podcięty od dołu, na jednym aucie masz problem z otwieraniem klapy, na innym z tym samym boxem nie ma problemu. Jeśli masz czas, np do lata, może trafię klienta z takim autem, jeśli chcesz szybko kupić, to faktycznie z boxem typu Pacific 100 problemu nie będzie żadnego.
Pamiętaj ew o rabacie dla Cro :wink: , ale to już na maila lub GG.
hellraider
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hellraider » 14.02.2011 13:55

Do Cro jadę w tym roku 30.06.2011 ( na 2 lub 3 tygodnie ) . Zakup mam zaplanowany w wydatkach związanych z wyjazdem :-) Chętnie zapoznam się z jakąś ciekawą ofertą . Proponuje na maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 15.02.2011 21:49

bb84 napisał(a):
Bimbasz napisał(a):

Możesz wierzyć lub nie, ale ja wiem ile paliwa wlałem do auta w te wakacje i w tamtym roku. Pokonywałem identyczną trasę, ta sama ilość km, ta sama droga. Może w tym roku miałem wiatr w plecy czego nie sprawdzałem i dlatego spalanie wyszło bardzo podobne.

Kolego bez urazy ale to nie jest kwestia wiary... pewnie popełniłeś jakiś błąd w obliczeniach i tyle, praw aerodynamiki się nie zmieni no chyba że pierdyknął jakiś meteor ostatnimi czasy albo wynaleźli boxy nie stawiające oporu ;)
Pozdrawiam

chyba że leci Fiatem 126p, wtedy z boxem czy bez przy 80 km/h jest tak samo :)
Wojtek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek » 19.02.2011 23:05

bb84 napisał(a):
Bimbasz napisał(a):

Pozdrawiam

Ja, o dziwo, tez nie odczulem żadnej róźnicy w spalaniu paliwka przez autko gdy jechalem z boxem czy bez boxa. wyniki z kompa pokazały .... że po prostu z boxem jade wolniej, spokojniej. I w efekcie 110 km/h z boxem czy 140 bez boxa i spalanie jest podobne :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.02.2011 23:28

W FAQ, w części o bagażnikach, podałem wzrosty zużycia paliwa wg Auto Bild.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko