Dziękuja Ci bardzo.Rozwiałeś moje wątpliwości.Pozdrawiam.hajdaszek napisał(a):Drogi Stanisłwie nie ma przepisów określających maksymalna długość boxa, njadłuższe boxy mają około 2,20 m - 2,30 m ale przy samochodzie combi nawet te najdłuższe wyglądają zgrabnie . Przepisy ruchu drogowego mówią tylko o wystającym ładunku poza obrys samochodu ale w przypadku boxa tego problemu nie ma.
Trebor napisał(a):Tym razem chciałbym zapytać tych, którzy jeżdżą do Cro z bagażnikiem dachowym typu BOX, o ile tak naprawdę zużycie paliwa jest większe? I czy zasada ta odnosi się do każdej prędkości przejazdowej? Chciałbym w tym roku wybrać się właśnie z boxem i mieć trochę luzu w wypakowanym do granic możliwości bagażnikiem auta (szukam taniego box-u typu pudełko, niedługiego, ale widzę, że wśród używanych jest bardzo mało ofert sprzedaży...). Pozdrawiam!
meeg napisał(a):Rok temu mielismy box THULE OCEAN 500 i spisywał się ok. Ładowność takiego boxu to 50 kg a max prędkość, której nie wolno przekraczać to 120km/godz. My jechaliśmy trochę szybciej i nic się nie działo. Box ma opływowy kształt - i dobrze dociska samochód. Spalanie wg komputera wzrosło średnio o 0,7 l na 100 km co nie jest tragedią (jazda na gazie). W tym roku planuję zakup większego boxu z ładownością do 80 kg, bo wtedy w samochodzie jest luzik - nic poza małą torebką nie leży.
mack napisał(a):meeg, jeśli zastanawiasz się nad sprzedażą boxu, o którym piszesz w poście to ja się mogę zastanowić czy go kupić
pozdrowienia
Torx napisał(a): (...)natomiast co do predkości z jaką można sie poruszać (vmax) to stwierdzam iż wg mnie nie ma takiej - ja jechałem 190 km/h i jakoś dachu mi nie urwało
IgnisDriver napisał(a):Torx napisał(a): (...)natomiast co do predkości z jaką można sie poruszać (vmax) to stwierdzam iż wg mnie nie ma takiej - ja jechałem 190 km/h i jakoś dachu mi nie urwało
zabrzmiało co najmniej jak tekst mojego sąsiada: "ja po flaszce pojechałem do sklepu po następną i jakoś nic nikomu się nie stało"...
Oczywiście wiem, że znacznie przekoloryzowałem ale... po coś firmy robią ostrzeżenia o v-max. Wiem, że w TDI nie czuje się prawie oporów dodatkowego bagażu na dachu ale w zdecydowanej większości benzyniaków niestety box czuć - i to bardzo. Szczególnie przy podmuchach bocznego wiatru, ale także przy przyspieszaniu i hamowaniu.
PZDR i szerokiej drogi !
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko