Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 08.07.2010 20:05

Xara kombi 1.9 goły diesel. Jechałem z boksem polskiej produkcji Eco coś tam coś tam.Wyglada jak duży karton i za bardzo opływowy to on nie jest.
Na autostradzie w cro do Splitu wycisnalem 160 km/h z mojej babci i spalanie wyszło ok. 9 litrów.
Coś na box i coś na pedał gazu w podłodze. Box to super sprawa
Pozdrawiam wielbłądów.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.07.2010 20:38

Eco to włoski wyrób, bez urazy, ale nie ma gorszego na rynku. Jako jeden z nielicznych boxów nie jest wykonany nawet z "namiastki" ABS, to jakaś podróba poli coś tam.
Wszystkie jakie, kilka lat temu, miałem w ofercie wracały na reklamacje, kilka (o długości 180 cm) rozleciało się podczas szybkiej jazdy.
Życzę dużo szczęścia :D
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 08.07.2010 21:07

maciek1956 napisał(a):Eco to włoski wyrób, bez urazy, ale nie ma gorszego na rynku. Jako jeden z nielicznych boxów nie jest wykonany nawet z "namiastki" ABS, to jakaś podróba poli coś tam.
Wszystkie jakie, kilka lat temu, miałem w ofercie wracały na reklamacje, kilka (o długości 180 cm) rozleciało się podczas szybkiej jazdy.
Życzę dużo szczęścia :D

Byłem z tym Boxem w 2006 roku i wróciłem.Mam nadzieję że w tym roku wytrzyma.Mój jest 135cm długi.Wierzę w niego.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.07.2010 21:15

Jego długość, lub jej brak, to zaleta tego boxu.
Wiara to podstawa, niech Ci służy długo i bezpiecznie, ale pamiętaj, że to bardzo słaby materiał, ogranicz prędkość, szczególnie w czasie wiatrów.
Powodzenia
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 08.07.2010 21:39

maciek1956 napisał(a):Jego długość, lub jej brak, to zaleta tego boxu.
Wiara to podstawa, niech Ci służy długo i bezpiecznie, ale pamiętaj, że to bardzo słaby materiał, ogranicz prędkość, szczególnie w czasie wiatrów.
Powodzenia

:D dzieki Maciek będę miał to na uwadze
Pozdrawiam :lol:
werpio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werpio » 09.07.2010 09:47

Maćku, wiem, że temat Polara 500-tki był gdzieś już wspomniany, ale jeśli możesz powiedz jaka jest dla niego bezpieczna max. prędkość (wg ciebie)?

i jeszcze jedno, czy są osiągalne elementy do szybkiego mocowania tego kufra i czy warto? Obecnie mam na "motylkach" i myślę o zmianie. Proszę o radę.
Pozdrawiam, Andrzej
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.07.2010 10:15

Polar 500--120 km/h jeśli nie jest zbyt zniszczony, max 130 km/h
Takie elementy są osiągalne, z boxu serii Ocean, ale czy warto :?: cena ok 150/160 zł :( i to pod warunkiem, że masz Polara z otworami montażowymi co 8 cm.
werpio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werpio » 09.07.2010 11:13

maciek1956 napisał(a):Polar 500--120 km/h jeśli nie jest zbyt zniszczony, max 130 km/h.

jest jak nowy -mam go od popczątku
Takie elementy są osiągalne, z boxu serii Ocean, ale czy warto :?: .

no cóż, rzeczywiście muszę się zastanowić. Nie wiem na ile jest to wygodniejsze i o ile przyspiesza montaż -nie znam zasady działania. Kiedy go kupowałem, coś takiego mi proponowano, ale wówczas było to 10% wartości kufra, więc uznałem, że może kiedyś...
pod warunkiem, że masz Polara z otworami montażowymi co 8 cm.

myślę, że tak właśnie jest.

w każdym razie dzięki za informacje,
pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.07.2010 11:24

Powiem tak--gdybyś box zakładał i zdejmował, może byłoby warto, jeśli robisz to kilka razy w roku, na urlop letni, na wyjazd narciarki--szkoda kasy, lepiej przywieź mi rakiję :) :)
damianet
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianet » 09.07.2010 13:51

Witam
Wybieram się mercedesem vito z boxem i mam jedno pytanie do jakiej kategorii zakwalifikują samochód na chorwackiej autostradzie ?? :) samochód ma 1.9m ale z boxem już ponad 2 m
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.07.2010 14:06

To już nie moja działka, bramki, autostrady :?:

6 czy 5 razy byłem Vito, różnie mnie "kasowali"
werpio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) werpio » 09.07.2010 14:20

maciek1956 napisał(a):Powiem tak--gdybyś box zakładał i zdejmował, może byłoby warto, jeśli robisz to kilka razy w roku, na urlop letni, na wyjazd narciarki--szkoda kasy, lepiej przywieź mi rakiję :) :)

z tego co gdzieś tu na forum wyczytałem to jest jej kilka rodzajów, nie wiem w jakim gustujesz? Ja spośród ichniejszych mocnych alkoholi kosztowałem tylko travaricy. Na rakii się nie znam.

żeby nie zaśmiecać wątku, to jeśli pozwolisz, przy okazji zajrzę na Korkową (czy to właściwe miejsce?) i zobaczę jak to mocowanie wygląda.

pozdrawiam
Ostatnio edytowano 10.07.2010 16:14 przez werpio, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.07.2010 14:25

OK, to właściwe miejsce, zapraszam :D
Bimbasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bimbasz » 11.07.2010 12:57

damianet napisał(a):Witam
Wybieram się mercedesem vito z boxem i mam jedno pytanie do jakiej kategorii zakwalifikują samochód na chorwackiej autostradzie ?? :) samochód ma 1.9m ale z boxem już ponad 2 m

Wydaje mi się że jak przekroczysz 1,9m to wg kategorii pojazdów na autostradzie Cro powinna to być kategoria II
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 15.07.2010 21:23

ja z boxem w tym roku pierwszy raz do cro ale po zmierzeniu 1.90 wysokości nie przekraczam bo z tego co się doczytałem to liczą wysokość nad przednią osią więc nie ma szans żebym przekroczył będzie pewnie I kategoria
Obrazek
P.S.
Dzięki Maćku za pomoc w zdjęciu półki na narty :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko