Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 06.02.2009 07:23

Maciek1956
Dziękuję za odpowiedź na temat mega boxów. Czy szukałeś blaszek zaciskających?

Mam jeszcze jedno pytanie do znawców tematu, czy montaż dużego boxu (dł. 215 x szer. 90) z dużym zwisem (np 20 cm) nad przednią szybą jest niebezpieczny?
W instrukcji nic na ten temat nie wyczytałem. Montując box bardziej z przodu odciążamy tył samochodu. Tylko że powietrze opływające przednią szybę wpada pod box i działa on jak skrzydło samolotu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.02.2009 07:30

Mibi napisał(a):Maciek1956

Mam jeszcze jedno pytanie do znawców tematu, czy montaż dużego boxu (dł. 215 x szer. 90) z dużym zwisem (np 20 cm) nad przednią szybą jest niebezpieczny?
W instrukcji nic na ten temat nie wyczytałem. Montując box bardziej z przodu odciążamy tył samochodu. Tylko że powietrze opływające przednią szybę wpada pod box i działa on jak skrzydło samolotu.

Nie jest, jeżeli zamontujesz jak instrukcja każe...
A dlaczego tak daleko nad przednią wystaje? Kiedyś w P 406 '97 miałem podobny problem. Wyśrodkowałem go.
O prędkościach ponad 120-140 zapomnij dla swojego i innych bezpieczeństwa.
Przy silnym wietrze jest jeszcze gorzej. Uważaj na podmuchy.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.02.2009 09:57

Witam
Od lat jeździmy z boxem (120x100cm)
Najpierw Golfem II a potem Omegą B combi (potem przez 2 lata był van i box poszedł do piwnicy). Teraz jest Avensis Verso i znów box montujemy.

Omegą nieraz jechaliśmy ponad 150 i nigdy nic nawet nie zatrzeszczało. Może ktoś powie, że to jest narażanie innych na niebezpieczeństwo.. hm.. problem w tym, że skonsultowałem to z kilkoma specjalistami (np. kolega fizyk i drugi kolega znający się na konstrukcjach lotniczych.. zajmuje się modelarstwem). Obaj stwierdzili, że najważniejsze jest, aby porządnie przymocować taki box, żeby go nie zerwało i że:
1. Nawet przy dużych szybkościach średniej wielkości box nie powinien mieć większego wpływu na aerodynamikę samochodu, który waży ponad 1 tonę, nie mówiąc już o 2 tonach.. na pewno samochód nie wzbije się w powietrze, ani nie zboczy z kursu.
2. Jeśli box ma dobre aerodynamiczne kształty, to spalanie nie powinno znacząco wzrosnąć (w Omedze wogóle nie zauważyliśmy wzrostu zużycie paliwa.. może dlatego, że jeździliśmy na gazie.. ? :lol: )
Sporo zależy od proporcji: wielkość (długość) samochodu - box.

Co do zakupu. Na Allegro można spoko taki box kupić, tylko trzeba wytrwale przez jakiś czas śledzić aukcje.
Myśmy nasz box kupili w Tesco, jakieś 6 lub 7 lat temu i służy nam dobrze.
pzodro
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2009 11:00

Mibi napisał(a):Maciek1956

Dobrze, że przypomniałeś, szukałem, mam blaszki.
20 cm nad szybą--to nie jest dużo, w wielu autach tak wychodzi. Ważne, aby zamontować box na fabrycznych otworach. Boxy czasami spadają, a właściwie otwierają się, ale zawsze z powodu złego montażu lub "przegięcia" z prędkością. Boxy nie lubią dużego, bocznego wiatru.
Dobry, mocny box zamontowany na odpowiedniej jakości belkach wytrzymuje duże prędkości, ale oczywiście "zdrowy rozsądek" trzeba zachować. Mam klientów, którzy w Niemczech osiągają prędkości ok 180/200 km/h i nic się nie dzieje, sam, jeśli auto i przepisy pozwalają tek tak jeżdżę. Ale podkreślam--wysokiej klasy box i bagażnik bazowy.
Z popularnymi wyrobami Juniora, Hapro...radzę klientom nie przekraczać 120/130 km/h.
Więcej, zdecydowanie więcej przypadków urwania się bagażnika występuje w przypadku przewożenia rowerów.
Podaj na maila adres, wyślę Ci blaszki adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 06.02.2009 17:15

Pytanie. Chodzi mi o montaż boxa w GOLFIE PLUSIE. Tam z przodu nie mam zaznaczonego miejsce-nie wywiercili otworu jak w GOLFIE zwykłym.
Uchwyty są niby do obu modeli - tak stoi w instrukcji. Jakieś pomysły lub sugestie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.02.2009 17:59

LRobert napisał(a):Pytanie. Chodzi mi o montaż boxa w GOLFIE PLUSIE. Tam z przodu nie mam zaznaczonego miejsce-nie wywiercili otworu jak w GOLFIE zwykłym.
Uchwyty są niby do obu modeli - tak stoi w instrukcji. Jakieś pomysły lub sugestie.

Sprawdź, czy nie ma przetłoczenia z odpowiednim punktem na zewnętrznej części płaszcza; musisz otworzyć drzwi.
Ja w Accordzie tak miałem.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2009 20:39

LRobert napisał(a):Pytanie. Chodzi mi o montaż boxa w GOLFIE PLUSIE. Tam z przodu nie mam zaznaczonego miejsce-nie wywiercili otworu jak w GOLFIE zwykłym.

Tak jak radzi FUX, może być, ale tego typy miejsca zaznaczają nieliczne firmy. W każdej instrukcji bagażnika masz podane rozstawy belek i miejsca, w których belki mają stać. Jakiej firmy masz bagażnik bazowy, belkowy ??
Postaram się napisać gdzie masz belki ustawić.

Ps piszesz, że nie wiesz jak zamontować box i wspominasz o otworach montażowych. Ja zrozumiałem, ze masz problem z zamontowanie belek, box przecież przykręcasz do belek.
smoki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoki » 10.02.2009 22:12

my pomykamy już 3 sezony z produktem italiano G3. duży tani. i jak dotychczas nie odleciał z dachu.
Obrazek
Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.02.2009 11:09

Smoku i pozostali zainteresowani boxami--wpadnijcie na moment do FAQ-u, do bagażników, podałem linki do testów boxów, można tam sporo wiadomości poszukać przed wyborem odpowiedniego boxa.
G3--to spory producent boxów podstawowej jakości, nie oznacza to oczywiście, że pierwsze co się stanie z jego wyrobami to się rozlecą, oznacza to tylko, że jest to prosty wyrób i trzeba się z nim delikatniej obchodzić. Oznacza to też, że przy małej stłuczce taki box może narobić sporo dodatkowych strat.

Ps proszę o ew pytania w FAQ-u, w specjalnym temacie o bagażnikach
mottom
Cromaniak
thule ranger

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 30.03.2009 12:09

Jeżeli chodzi o box, to od trzech lat używam Thule Ranger 90 (gdy go kupowałem to była nowość). Nie jest on może super pojemny, ale ma jedną najważniejszą zaletę - jest SKŁADANY/ZWIJANY (wykonany z mocnego brezentu ze wzmocnieniami plastikowymi, zapinany na suwak z kłódką). Mieszkam w bloku i nie mam garażu, więc po powrocie z wyjazdu można to złożyć do specjalnej torby i wrzucić niedużą paczkę razem z belkami dachowymi do piwnicy.

Montuję na Toyocie Corolli hatchback i spokojnie można do niego spakować silnik od pontonu z akcesoriami - nie trzeba dopinać zamka do końca (śruba napędowa trochę wystaje :) ).
Uwaga - chowam silnik (Yamaha 2-suw 9,9km) do boxa bo nie chcę aby w aucie nie "pachniało" olejem :idea:

Zdecydowanie polecam tym, kórzy nie kupują boxa bo nie mają potem gdzie go składować (wozić na samochodzie cały rok? - nie....).
poziomek
Odkrywca
Re: thule ranger

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 03.06.2010 12:43

mottom napisał(a):Jeżeli chodzi o box, to od trzech lat używam Thule Ranger 90 ....

Zdecydowanie polecam tym, kórzy nie kupują boxa bo nie mają potem gdzie go składować (wozić na samochodzie cały rok? - nie....).

Jakie ma wady? Jak z hałasem podczas podróży? Jaką prędkość rozwijasz z tym boxem na dachu?
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 03.06.2010 13:59

Potwierdzam !

Ze spiritem można zapomnieć że ma się box na dachu. Od dwóch sezonów z nim jeżdżę i mogę z czystym sumieniem polecić.

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.06.2010 14:08

Fuzi napisał(a):Potwierdzam !

Ze spiritem można zapomnieć że ma się box na dachu. Od dwóch sezonów z nim jeżdżę i mogę z czystym sumieniem polecić.

Obrazek

Również zgadzam się z tą opinią :!:
m0ry
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) m0ry » 09.06.2010 20:26

Obrazek
Ja kupiłem taki i jestem ciekaw jak się sprawi.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 09.06.2010 20:49

m0ry napisał(a):Obrazek
Ja kupiłem taki i jestem ciekaw jak się sprawi.
Ja teściowej kupiłem podobny :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko