Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
przybyla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 31.01.2009 15:31

Czy wszędzie nie wiem. Póki co zadzwoniliśmy w jedno miejsce. Po kalkulacji ceny wypożyczenia boxa + mocowań zaczęliśmy myśleć o zakupię. Napiszę maila wieczorkiem. Dzięki
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.01.2009 15:42

Po ostatnicj podwyżkach cen samych boxów, (u Mrozińskiego Thule dobija do 3000 pln), to okolo 15-20 pln chyba nie będzie zdzierstwem...
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 31.01.2009 16:24

a czy trzeba zaraz płacić 1000-2000zł? jak przejżałam alleg... znalazłem na biegu kilka od 180,- za używany do 449,- za nowy...i czym one sie różnią od Thula czy innych markowych?

a może to tylko snobizm......((adidasy, spodnie w pasy, szwedka, beretka))
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.01.2009 16:28

paolooo napisał(a):a czy trzeba zaraz płacić 1000-2000zł? jak przejżałam alleg... znalazłem na biegu kilka od 180,- za używany do 449,- za nowy...i czym one sie różnią od Thula czy innych markowych?

a może to tylko snobizm......((adidasy, spodnie w pasy, szwedka, beretka))

Jakością i rozwiazaniami konstrukcyjnymi!
Gdybyś uważnie poczytał, to byś wiedzial, dlaczego. Maciek to tłumaczyl.

Pozwolisz, że nie bede zniżal się do Twojego poziomu i komentował Twoje ostatnie zdanie.
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 31.01.2009 16:47

jeśli kogos obraziłem to przepraszam.....

a za jakość i rozwiązania dla boxa, który nadal będzie boxem kto chce niech płaci....

wielkie mi rozwiązania, kilka wzmocnień, 3-punktowy zamek, ładny kolor (czasem metalik) no i ta naklejka, dla której warto życ :?:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 31.01.2009 18:02

Od 6 lat używam boxu Carver . W tym czasie użyłem go ok. sześćdziesiąt razy i przejechałem kikadziesiąt tysięcy kilometrów na wyjazdach urlopowych i firmowych. Jest to chyba jeden z największych (jak nie nawiększy, 215 x 90 x 40 cm) boxów dostępnych na rynku.
Często był maksymalnie załadowany. Generalnie mogę go polecić.
Żadnych problemów z zamkiem, zawiasami, żadnych pęknięć i ubytków.
Jedyną wadą jest sposób montażu do belek na zaciski. Gdybym kupował ponownie to raczej wybrałbym mocowanie na stałe śrubami.
Z mojego doświadczenia jazda z boxem na dachu to dodatkowe spalanie o ok, 0,5 do 1,0 litra oleju na 100 km w samochodzie typu kombi.
Trzeba też pamiętać że ma się to ustrojstwo na dachu i wjeżdżać w zakręty z mniejszą szybkością.
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 31.01.2009 19:15

z przymróżeniem oka!!!!! :D [b]

na szczęście ja nie potrzebuję box-a :lol:

Obrazek

:D :lol: :P
Ostatnio edytowano 01.02.2009 13:49 przez paolooo, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2009 12:03

FUX napisał(a):Po ostatnicj podwyżkach cen samych boxów, (u Mrozińskiego Thule dobija do 3000 pln), to okolo 15-20 pln chyba nie będzie zdzierstwem...

Tak, porównując box za 3 tys do kosztów wypożyczenia masz rację, ale w wypożyczalniach raczej nie ma tak drogich boxów. Wypożycza się najczęściej boxy, których cena oscyluje ok 700/1000 zł.
Piszesz "dobija do 3 tys zł", to nie jest najdroższy box, model topowy to wydatek prawie 3700 zł, wg cennika Thule. W obecnej sytuacji zawirowań cenowych, kursów walut, warto ew pomyśleć o Mont Blancu i Kamei, te firmy jeszcze nie podniosły cen, a o jakości pisałem wcześniej.

Ps zdania paolooo nie będę komentował, widać, że nie ma pojęcia o czym pisze, a jakość (bezpieczeństwo) to dla niego sprawa nieistotna.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.02.2009 12:26

Z cała pewnością za jakość i lepsze rozwiązania konstrukcyjne trzeba dopłacić, jednak czy aż 3 tyś zł :?: Sam mam box, nie pamiętam nawet jaki to model, wiem że była naklejka Fapy, za który kilka lat temu zapłaciłem coś w okolicach 400 zł. Testowany był zarówno podczas wyjazdu do Cro z prędkościami dochodzącymi do 160 km/h jak i podczas wyjazdu do Włoch na narty na aucie kumpla z prędkościami rzędu 200km/h. Wiem że to głupota, ale nie ja byłem kierowcą, więc i nie moja odpowiedzialność. Box do dziś ma się dobrze, nie jest nigdzie popękany, zero śladów zużycia, nawet się nigdzie nie odbarwił, od słońca np, a jest koloru czarnego. TAk więc jeśli kogoś stać, kupuje box za 3700 Pln i wie że ma najlepszy box pod słońcem, kogo nie stać na taki luksus, kupi box za 400 zł Norauto i też na wczasy dojedzie i z nich wróci, zachowując zdrowy rozsądek i mając świadomość że ma żagiel w postaci boxa na dachu. :wink:

Edit: Ps. Najgorsze dżinsy jakie miałem to były czarne Big Stary za które dałem 3 razy więcej niż nie do zajechania Patrole szyte w Polsce, zaś oryginalne buty Adidasa wypieprzyłem po 3 miesiącach od zakupu. W chińszczyźnie czasem udawało mi się dochodzić do roku. Ojciec kupił z 10 lat temu TV Royala i raz czy 2 wymieniał baterie w pilocie, wujaszek - jego bracik kupił wypasionego Sony i po kilku naprawach gwarancyjnych a potem już pogwarancyjnych wyniósł go na śmietnik. :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2009 12:54

Mibi---masz duży box, ale nie największy. Masz też rację trochę narzekając na sposób montażu swojego boxa. Niby wygodny, ale... Przy tej szerokości potrzebne są najczęściej dwie osoby do montażu i ten system zaciskowy nie do końca jest bezpieczny, tzn są częste przypadki poluzowania się zaczepu i przesuwania boxa na belkach. Co przykręcone to przykręcone.
Boc Carver to wyrób holenderskiej firmy Hapro.
Rysiu--Z tego co pamiętam to masz wyrób Juniora, długi, wąski. Występował on pod nazwą firmy Fapa. Wyrobu Juniora to proste boxy, ale jednocześnie bardzo trwałe, dużo ich sprzedajemy (różne wymiary) i nie mamy problemów, nie psują się. Tak, masz rację, nie ma znczenie czy jedziesz z boxem Thule, czy Juniorem, czy Norauto (sprzedają boxy Hapro). Jak piszesz, zdrowy rozsądek decyduje. Tak samo do Cro dojedziesz sprawnym wieloletnim autem jak i nowym.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 01.02.2009 13:06

Maciek 1956
Dokładnie tak jest, zaciski się luzują. Na szczęście nie miałem złych przygód z tego powodu.
Czy można kupić śruby (zamiast zacisków) dedykowane do tego boxu?
Jaki jest większy box od mojego?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2009 13:18

Jakiś klasycznych zamienników, śrub do tego boxa nie ma. Firma Hapro, z którą kilka lat temu współpracowałem dawała klientom nowe blaszki zaciskające, nie pamiętam czy to jeszcze mam, poszukam i jak znajdę dam Ci znać.
Większe--Thule Atlantis 900, wym 235/90/46 650l
Mont Blanc Triton 224/94/43 650l
Jost A 1100 225/110/37
Jost Moby Dick XL 225/90/40
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.02.2009 13:21

Mam Thule Spirit tak ze 3 sezony. Zaplaciłem niewiele ponad 1kpln.
Jestem bardzo zadowolony. Montaż/demontaż 1 osoba około 5 min. z belkami.
Pierwsza, najważniejsza zaleta. Jest cichy przy prędkościach do 130-150km/h w porównaniu z uchwytami klasycznymi do nart.
Ale to może kwestia aerodynamiki auta; cofnięty max. tak, aby można było otworzyć tylna klapę.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.02.2009 13:27

Też używam Spirita, wersja 820 LE. Na poprzednim aucie (Volvo V 70) był wyjątkowo cichy, całkowicie niesłyszalny, teraz na Vitarce nie mogę tego o nim powiedzieć. Słychać go już dosyć wyraźnie od prędkości ok 110/120 km/h, trochę też się "rozklekotał". Mam go zamontowanego na stałe od prawie 3 lat.
Klienci bardziej chwalą starszy model Vision.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 01.02.2009 17:14

FUX napisał(a):Mam Thule Spirit tak ze 3 sezony. Zaplaciłem niewiele ponad 1kpln.
Jestem bardzo zadowolony. Montaż/demontaż 1 osoba około 5 min. z belkami.

Potwierdzam , ten model Thule jest super :D

FUX napisał(a):Pierwsza, najważniejsza zaleta. Jest cichy przy prędkościach do 130-150km/h w porównaniu z uchwytami klasycznymi do nart.Ale to może kwestia aerodynamiki auta; cofnięty max. tak, aby można było otworzyć tylna klapę.

To nie zależy od aerodynamiki , on jest po prostu cichy :wink: woziłem go na passacie, na toyocie land cruiser, na scenicu i do 150 km/h jakby go nie było...jest prostu dobry :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko