Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moniczka102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniczka102 » 06.08.2008 11:11

FAQ - wiem, wiem. :lol:
Ja tam nie sięgam - to mój mąż działa przy pakowaniu i rozpakowywaniu - zapytam go czy mu jest wygodnie?? Ja raczej wolałabym, jak sugerujesz boczne otwarcie czyli thula lub interpacka - ale już wspominałam - decyduje długość :roll:
pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2008 12:18

moniczka102 napisał(a):FAQ - wiem, wiem. :lol:
Ja tam nie sięgam - to mój mąż działa przy pakowaniu i rozpakowywaniu - zapytam go czy mu jest wygodnie?? Ja raczej wolałabym, jak sugerujesz boczne otwarcie czyli thula lub interpacka - ale już wspominałam - decyduje długość :roll:
pozdrawiam

Jak wiesz, to dlaczego nadal tutaj :?: :?:
Ale OK, znowu coś napiszę, w celu sprostowania.
Interpack---to nazwa importera, nie producenta, dla nas, ludzi profesjonalnie zajmujących się bagażnikami to bardzo istotna różnica. Interpac importuje boxy różnych firm, nie wszystkie są godne polecenia, niektóre tak.
Długość--też już pisałem, narty 190 cm nie muszą jeździć w pudle Josta o długości 225 cm, wystarczy 198 cm, 205 cm, może być też 220 cm. W/w wymiarach jest bardzo duży wybór boxów, Thule, Kamei, Mont Blanc, Fapa, Junior.....
moniczka102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniczka102 » 06.08.2008 14:36

maciek1956
piszę dlatego że tutaj już pisałam - btw to było raczej info jak się jeździ z tym konkretnym boxem :roll: . Ale już znikam i nie zaburzam porządku :cry: . dzięki :D
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 06.08.2008 16:05

jazda z boxem to nieznaczne spalanie zwłaszcza przy utrzymywanej stałej prędkości ,Ja jeżdże z boxem 160 km/h..ale uwaga zalecana przez producentów do 140 dla wszystkich boxów dlatego przed wyjazdem jeżdze na ..sucho a w trasie co jakiś czas sprawdzam zamocowanie
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 07.08.2008 10:17

Ja też dzięki poradą Maćka (wielkie dzięki Maciek za wszystkie porady) zakupiłem box, i jutro ruszam z nim do Chorwacji :D
danzagster
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) danzagster » 07.08.2008 16:36

Witam,
za parę dni startuję do Cro z boxem Thule Atlantis 600 ( przyda się też na zimowe wycieczki narciarskie )java:emoticon(':P')
Razz na razie testuję bez obciążenia i sprawuję się rewelacyjnie.
Pzdr
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 09.08.2008 19:14

Co sądzicie o wzózku na dachu (parasolce) przyczepionego do bagażnika dachowego obok boxu. Do boxu już nie zmieszczę
Przepisy w CZ/Au/Sł/Cro nie zabraniają wozić bagaży w ten sposób?
m@
miro.t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro.t » 09.08.2008 21:59

Witam.
Niewiem, czy moge tu zawrzec takie pytanie, ale zaryzykuję. Wyjeżdzam do Cro, konkretnie do Promajny i poszukuję jak najpojemniejszego boxa, co byście radzili?? Musze znaleźć na śląsku jakąś wypożyczalnię.
Za wszelkie info dziekuję.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.08.2008 09:41

miro.t napisał(a):Witam.
Niewiem, czy moge tu zawrzec takie pytanie, ale zaryzykuję. Wyjeżdzam do Cro, konkretnie do Promajny i poszukuję jak najpojemniejszego boxa, co byście radzili?? Musze znaleźć na śląsku jakąś wypożyczalnię.

Pytać możesz, ale w FAQ-u masz temat bagażników.
Duże boxy--Sportac 580 l, prosty, wielki box.
Atlantis 900--Thule, wysoka klasa, 600 l, dosyć drogi.
Napisz więcej danych na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl to może więcej pomogę, może znajdę w Twojej okolicy wypożyczalnię
przybyla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 30.01.2009 23:03

A co możecie powiedzieć o boxie INTERPACK ARJES 480? Myśleliśmy najpierw o wypożyczeniu boxa, ale koszt taki, że chyba lepiej kupić. Kupić - myśleliśmy o Thule, ale te ceny.....dzisiaj spodobał nam się ARJES 480 i cena dobra, tylko czy ten boks wart zakupu?
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 31.01.2009 01:15

To zależy co chcesz nim przewozić. To, że jest wielki to jeszcze nie znaczy, że możesz załadować wszystko. Zwykle boxy mają ładowność do 50-60 kilo bez względu na rozmiary. Ale polecam kupić. Wynajem to droga zabawa. Jak kupisz to na lata. Ja mam najmniejszy chyba na rynku 320L - kupiłem za 300 zł i wystarcza do mojego kombika idealnie - a uwierz - moja żona zabiera wszystko. Rodzinka z 2 dzieci. Szkoda, że komoda sie nie mieści...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 31.01.2009 01:21

Jeżeli nie jedziesz w tym samym czasie co ja (3-19.07.2009) to mogę Ci pożyczyć - nie ma probelmu. Ale musisz sam stwierdzić czy Ci wystarczy. Daj znać
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.01.2009 11:34

Małe sprostowania.
1. Większość boxów ma ładowność 50 kg, a nie 50-60 kg. To jest dosyć istotna różnica, szczególnie przy boxach prostych, dużych. Boxy najwyższej klasy mają ładowność 75 kg, ale aby to w pełni wykorzystać należy posiadać odpowiedni bagażnik belkowy i dach auta przystosowany do takiego obciążenia.
2. Interpack nie jest producentem, to jest importer. Box Arjes to włoski wyrób, dosyć proty, ale jednocześnie wystarczająco trwały, aby wytrzymać kilka sezonów.
3. Wypożyczalnia to najczęściej 12/15 zł doba, zimą to więc najczęściej max 150 zł za wyjazd, dużo czy mało, nie wiem, wiem, że boxów w wypożyczalni zawsze w sezonie brakuje.
4. 320 l to często wystarczająca pojemność, ale nie dla wszystkich. Wielu klientów po sezonie wymienia box mały na większy.
przybyla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 31.01.2009 14:54

U nas wypożyczenie to 25 zł doba za sam box. Gdyby było po 12/15 zł za dobę to nie rozważalibyśmy zakupu w ogóle :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.01.2009 15:26

Faktycznie to drogo, zdzierstwo. Ciekawy jestem, która to firma tak drogo wypożycza ?? Masz we Wrocku kilka firm zajmujących się bagażnikami, wszędzie takie są ceny :?: Może nie wszystkich znasz, napisz na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl to podam Ci wieczorem lub jutro namiary na kilka sklepów z bagażnikami, może gdzieś będzie taniej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko