Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 30.07.2007 08:27

Jadę pierwszy raz z trumną na dachu i też mam trochę cykora. Ale kumpel fizyk stwierdził, że po przekroczeniu pewnej prędkości box na dachu działa jak docisk (spojler) w F1 :D
Zadałem mu, żeby policzył jaka to prędkość.
Kupiłem w końcu Thule Ocean 600.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.07.2007 12:24

Thule Ocean 600 to najlepszy box Thule wg testów ADAC. Szkoda, ze nie ma już tego boxa w produkcji, zastąpił go Pacific 600, podobny, z bardzo wygodnym systemem montażu (ale czy tak bezpiecznym jak w Oceanie :?: :?: ).
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 30.07.2007 12:49

No i cena atrakcyjna, można go kupić już poniżej 1000 zł. Poza tym chyba Pacificów nie robią czarnych a na takim kolorku mi zależało.
W sumie to jakbym się uparł, to i drzemka możliwa na parkingu po przeładowaniu bambetli do samochodu, ważę 72 kilo więc można jak Hr Dracula. Już widzę miny "wesołych jak diabli" Austriaków jak Polak o świcie wychodzi z box'a na dachu :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.07.2007 13:23

Jarek36 napisał(a):No i cena atrakcyjna, można go kupić już poniżej 1000 zł. Poza tym chyba Pacificów nie robią czarnych a na takim kolorku mi zależało.
W sumie to jakbym się uparł, to i drzemka możliwa na parkingu po przeładowaniu bambetli do samochodu, ważę 72 kilo więc można jak Hr Dracula. Już widzę miny "wesołych jak diabli" Austriaków jak Polak o świcie wychodzi z box'a na dachu :D

www.swiatbagaznikow.pl --- miałem takiego klienta, było wesoło pod sklepem.
Tak, Pacifici tylko szare, może w przyszości będą czarne.
Oceany na wyprzedaży można poniżej 1000 zł kupić.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.09.2007 18:30

Jesteśmy bardzo zadowoleni z dokonanego zakupu. Box sprawował się wyśmienicie, mimo nieszczególnych warunków pogodowych w drodze. Polecamy ten zakup
http://www.hossa.pl/hossa/item.php?id=3 ... ub=69;jest to zwycięzca testów (razem z Mont Blanc Triton). Box bardzo wysokiej klasy, cenę w tym wymiarze ma też najwyższą na rynku, ale jest tego wart. Bardzo mocny, 6 lat gwarncji producenta.
Maćku dziękujemy za obiektywną opinię profesjonalisty. :papa:
zebronek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebronek » 04.08.2008 11:58

Witaj Maćku. mam nstpujące pytanko chcę kupić bagażnik dachowy wraz z boxem (narty, wakacje, bez rowerów, szybsza jazda tylko na autosradzie (tak 130 - 160 max) do auta mazda 626 gw '98 kombi z relingami. Chciałbym też ten sam zestaw dachowy pożyczać teściowi do jego wv passat '97 kombi z relingami. dodam że zależy mi jak na nańtańszym zestawie. O ile w wyborze samych boxów się już nieco orientuje (forum cro i Twoje posty) to w wyborze samego bagażnika na relingi mam problem (prócz marki thule bo jest tam wygodny konfigurator i wg niego i z tej firmy do obu aut są te same zestawy) dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.08.2008 12:46

Witaj Myślę, że dobry byłby bagażnik firmy Amos, model Nowy do re;ingu, cena ok 170/180 zł. Dosyć spora regulacja, wygląda ładnie, jakościowo też może być. Pozdrawiam
zebronek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebronek » 04.08.2008 22:42

dzięki. zdecyduje się chyba na ten bagażnik. a co do boxa to pomyślę nad finansami w sumie to zakup na lata.
Mam jeszcze pytanie czym w takim normalnym użytkowaniu różnią się belki kwadratowe od owalnych, chodzi mi głównie o hałas właściwie to tylko oto. dzięki
zebronek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebronek » 04.08.2008 22:59

tak sobie jeszcze pomyślałem czy lepiej jest gdy jest większa odległość dachu od bagażnika czy odwrotnie?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.08.2008 10:31

Owalne czy prostokątne---najczęściej owalne są aluminiowe (jest kilka wyjątków), są też szersze i to jest podstawowa różnica. Szersze, więc często wymagają specjalnych uchwytów, np rowerowych, narciarskich... Powinny też być cichsze, ale ... z tym różnie bywa.
Niżej czy wyżej--oto jest pytanie. Nikt rozsądny nie odpowie jednoznacznie na to pytanie. Np. masz niski bagażnik, a wysokie wiązania narciarskie, musisz więc kupić specjalny wysoki uchwyt (a w garażu masz niski). I odwrotnie--masz dosyć wysokie auto, niski garaż i ...znowu problem, musisz bardzo niski bagażnik, box....
Niektórzy mówią, że niski bagażnik powoduje mniej hałasu---ja mam dosyć wysokie belki, na to box i jest dokładnie tak samo jak zamontowałem niskie belki, czyli czasami hałasuje, czasami jest cisza. Zależy to od pogody--wiatru, wilgotności i oczywiście od prędkości.
moniczka102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniczka102 » 06.08.2008 08:01

To i ja "podepnę" się pod temat Boxów :wink:
Jeździliśmy z takim jak na zdjęciu i planujemy zakup podobnego - ten był pożyczony. Bardzo solidny zbudowany z czegoś z czego ponoć robią kadłuby łodzi, fajny kształt i pakowny, firma produkuje je głównie do Skandynawi - cena niestety wyższa nawet niż thula ale za jakość się płaci,
a my dodatkowo jeździmy z długością 225 cm - kolega ma narty 190 cm i w inny by nie wlazły :lol: Firma produkcyjna i sklep mieści sie w Żukowie k/Gdańska. i jak nas zapewnili box ma 3 lata gwarancji a jeśli coś się stanie mogą naprawić w każdym czasie (czyt. po gwarancji) bo są producentami. A jakośc jazdy naprawdę bardzo dobra - trochę hałasuje - wydaje się jednak że bardziej hałasują same belki :roll: a spalanie o 0,5 l do 1 l na 100. czyli da sie przeżyć. W tym roku jedziemy w 4 dorosłe osoby i musimy z boxem. pozdrawiam
moniczka102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniczka102 » 06.08.2008 08:10

Proszę o cierpliwośc bo nie moge wkleić zdjęcia ale może sie uda
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2008 09:12

Boxy z laminatu---mamy w ofercie, ale sprzedaż znikoma. Główne wady--OTWIERANIE OD TYŁU--często bardzo niewygodne, np w sedanie, oraz wyższa waga niż boxów z ABS-u. Montaż "laminatów" nie jest nowoczesny, tzn montujemy je na zwykłe cybanty---to już nie musi być wadą, jest raczej tylko pewną niewygodą w "dzisiejszych czasach". Ale co przykręcone to przykręcone.
W/w boxy są też niestety dosyć drogie, nie jestem pewien czy przy są warte tych pieniędzy, to oceniają klienci, a tak jak wspomniałem--sprzedaż maleńka. 3 lata gwarancji--to niewiele, dobre firmy udzielają 5 i nawet 6 lat gwarancji. Obecnie w Polsce, zgodnie z przepisami UE, gwarancja 2 lata to standard. Nie wiem jak wypadłyby, nie były poddawane testom w/w boxy. Z mojego doświadczenia---są pewne, niewielkie problemy ze szczelnością.
Duża zaleta tych boxów---są łatwe do naprawy, ale u producenta---a koszty transporu :?:
Tworzywo ABS obecnie też naprawiają bez problemu.

Narty 190 cm--jest kilka boxów o długości 198, 205---więc nie ma problemu.

PROSZĘ EW DALSZY CIĄG WYPOWIEDZI PRZENIEŚĆ DO FAQ--tam jest dział poświęcony bagażnikom.
Pozdrawiam
moniczka102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniczka102 » 06.08.2008 10:11

Obrazek
UDAŁO SIĘ
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2008 10:50

moniczka102 napisał(a):Obrazek
UDAŁO SIĘ

Powiedz mi jak wygodnie, bez koniecznej gimnastyki, otworzyć ten box przy otwartej klapie bagażnika auta :?: :?: :?: :?:
I drugie pytanie----jak go zamknąć, jak sięgnąć to taśmy pomagającej ściągnąć pokrywę :?: :?: :?: :?:
Oczywiście można zamknąć klapę bagażnika, ale w innych boxach nie jest to konieczne. Otwieranie z boku jest zdecydowanie wygodniejsze.
FAQ--przypominam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko