Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.05.2007 16:52

Polar 500-- jeden z lepszych i trwalszych boxów jakie znam. Ale stary model, nieprodukowany, czasami jeszcze można go trafić na wyprzedaży, cenę ma różną, od 550 do 800 zł.
Junior--bardzo prosty, tak prosty, ze aż nie ma co w nim nawalać, ale nie do sporych prędkości, nie do prędkości powyżej 130 km/h.
Z boxem typu Triton, czy Spirit spokojnie mozesz jechać "ile fabryka dała", oczywiście przy dobrych warunkach pogodowych, głównie bez dużych wiatrów. Z takimi boxami mam klientów "dobijających " do 200 km/h. --- jeśli hałas pozwoli.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 15.05.2007 22:23

robert_z napisał(a):
Bodzio napisał(a):Może ktos z forumowiczów wypowie się na temat boxów włoskiej firmy Junior.
Pierwsze trzy fotki to box Junior 320 (132x78x36) - cena 380 zł poj. 320 ltr

Następne trzy to box Junior 430 (180x78x40) - cena 500 zł poj. 430 ltr

Który byłby bardziej odpowiedni do Punto 1,2 16 V 80 na wyprawę do Cro pod względem mocy mojego auta, z którym samochód sobie bardziej poradzi i chodzi przede wszystkim o wyjazdy wakacyjne. Czy Junior 430 nie jest za długi?
Moze ktoś z forumowiczów "testował" już te boxy?

Właśnie sprawiłem sobie takiego box-a tzn. Junior 320, ponieważ mam samochód podobnych rozmiarów co Twój, wybrałem właśnie ten model 320. Myślę że najbardziej pasuje do takich małych samochodów, a ten większy 430 to raczej już do jakiegoś kombi.
Zresztą podstawowym ograniczeniem jest raczej waga a nie pojemność bo przykładowo nośność dachu mojego samochodu to 70kg. Sam bagażnik waży z 5kg do tego box 14kg to już mamy 20kg a pozostałe 50 kg to w końcu nie tak wiele.
Jeszcze box-a nie testowałem z pełnym obciążeniem, narazie po przeczytaniu całego wątku o box-ach, zrobiłem sobie wzmocnienia w środku w okolicy mocowań belek. Tzn wyciąłem 4 paski sztywnej blachy 20cm x 5cm i przyniotwałem je przy mocowaniach belek. Dodatkowo na końcach tych pasków dodałem takie małe haczyki żeby można było łatwo bagaż zamocować. W najbliższych dniach będę testował całość już z bagażem - zobaczymy jak się będzie sprawował.

Jak się spisał ten Twój box. Z jaką predkością jechałes max i jakim autkiem. Czy jest duzy hałas? Napisz o wrazeniach na mail : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 17.05.2007 07:33

Testów max prędkości nie robiłem ;), jechałem spokojnie do 120km/h - jedzie się komfortowo, chociaż już szum powietrza słychać - ale nie jakoś straszliwie. Samochód to Hyundai Getz z silnikiem 1.4, zwiększony opór też czuć i pewnie w Chorwacji pod górkę z włączoną klimą i wypakowanym bagażnikiem i tak większej prędkości nie osiągnę :).
Problemy mam natomiast z mocowaniem bagażu - tzn. chciałem wsadzić do boxa wózek dla dziecka. Jest on dość ciężki i mam problem ze stabilnym umocowaniem go - o ile na boki mi nie jeździ, to w kierunku przód tył ma już dość dużo luzu. Ogólnie spód boxa jest bardzo śliski i każda rzecz położona i przypięta ma tendencje do ślizgania się. Dlatego zastanawiam się jeszcze nad wsadzeniem jakiejś maty antypoślizgowej - stosuje ktoś z Was takie rozwiązanie?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.05.2007 19:33

" Od zawsze " mam w pudle starą karimatę, polecam to rozwiązanie moim klientom.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 23.06.2007 17:15

Wracamy do tematu...Wybraliśmy wlaśnie dziś http://www.hossa.pl/hossa/item.php?id=3538&id_sub=69; powiedz nam Maćku jednak co o nim sądzisz?
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 23.06.2007 17:28

Jeżdżę z boxem do Chorwacji od 5 lat, zyżycie paliwa jest mniejsze niż przy jeździe miejskiej (Focus 100KM poniżej 7,5L/100km) problem to hałas od wiatru przy prędkościach 160 km/h w Austrii na górskich serpentynach (w dół)
Pozdrawiam
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 24.06.2007 08:32

Wczoraj wróciłem już (niestety) z Chorwacji, zrobiłem około 3 tyś. km z boxem Junior 320 na dachu i mogę coś więcej napisać o tym jak się sprawował.

Zanim zamontowałem boxa na dachu, przez około miesiąc jeździłem z samym bagażnikiem - było dużo głośniej niż bez bagażnika. Przy prędkościach około 120km szum wiatru był już bardzo dokuczliwy. Obawiałem się, że po założeniu boxa efekt się jeszcze zwiększy i będę musiał jeździć naprawdę powoli. Okazało się jednak, że po założeniu boxa szum wiatru się zmniejszył!

Jechałem z boxem zapakowanym w całej jego pojemności, weszły dwie duże walizki, karimaty, materac do pływania no i płetwy maski itp. Walizki wypakowane były ciuchami, kosmetykami itp. (ale nie wsadzałem do nich nic ciężkiego typu konserwy czy jakieś butelki). Ważyło to nie więcej niż 25kg.

Pierwsze kilkaset kilometrów przejechałem nie przekraczając 120 km/h z ciągłą obawą czy mi coś nie odpadnie ;), jechało się bardzo dobrze i praktycznie nie czułem że mam coś na dachu. Po tych kilkuset km sprawdziłem jak się wszystko trzyma i czy nie trzeba dokręcić mocowań bagażnika i boxa. Okazało się, że wszystko się trzyma bardzo dobrze i nic nie trzeba było dokręcać. W związku z tym w dalszej drodze pozwoliłem sobie na większe prędkości - praktycznie nonstop jechałem 130km/h czasami rozpędzając się do 140km/h. Szum wiatru od boxa nie był wcale uciążliwy - jechało się bardzo dobrze i jestem bardzo zadowolony z boxa.
Moje prędkości jazdy może nie są oszałamiające ale mnie wystarczają, a podana przez producenta boxa prędkość (max 110km/h) może być bez problemów przekroczona.

Jeszcze odnośnie jazdy w dzeszczu, w drodze do Chorwacji jechaliśmy przez nasze "zwykłe" burze z opadami deszczu - box nie przeciekał i w środku wszystko było suche. W drodze powrotnej w Bratysławie dopadła nas ogromna nawałnica z gradem i bardzo silnym wiatrem (kto był w Bratysławie 22.06 wieczorem ten będzie wiedział co tam się działo). Najgorsze momenty przeczekaliśmy schowani na stacji benzynowej a dokładnie za budynkiem stacji który chronił nas częściowo od wiatru.
Cała dalsza podróż do Polski była już w deszczu i burzy. Jechało się nadal bardzo dobrze choć z mniejszymi prędkościami (max 100km/h). Po przyjeździe okazało się że z przodu boxa torba jest lekko wilgotna, jednak nie dostało się aż tyle wody żeby zmokło cokolwiek z bagażu w środku.

Podsumowując uważam, że był to bardzo udany zakup i sprawdził się wyśmienicie :).
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 24.06.2007 09:04

robert_z napisał(a):Zanim zamontowałem boxa na dachu, przez około miesiąc jeździłem z samym bagażnikiem - było dużo głośniej niż bez bagażnika. Przy prędkościach około 120km szum wiatru był już bardzo dokuczliwy. Obawiałem się, że po założeniu boxa efekt się jeszcze zwiększy i będę musiał jeździć naprawdę powoli. Okazało się jednak, że po założeniu boxa szum wiatru się zmniejszył!

To normalne - same belki bagażnika drgają i hałasują.
Po usztywnieniu bagażnikiem przestają hałasować.

PozdraV
J.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.06.2007 10:55

majeczka napisał(a):Wracamy do tematu...Wybraliśmy wlaśnie dziś http://www.hossa.pl/hossa/item.php?id=3538&id_sub=69; powiedz nam Maćku jednak co o nim sądzisz?

Wysłałem maila, ale napiszę info dla wszystkich----jest to zwyciężca testów (razem z Mont Blanc Triton). Box bardzo wysokiej klasy, cenę w tym wymiarze ma też najwyższą na rynku, ale jest tego wart. Bardzo mocny, 6 lat gwarncji producenta. Wadą jest to, że w zestawie nie ma elemetów montażowych do szerokich belek alu, podobno ma się to zmienić, rozmawiałem o tej sprawie z Kamei. W Poznaniu masz Auto Pak, ul Lechicka 100. Przepraszam za reklamę, ale nie siebie reklamuję, podaję adres, który dostalem od importera Kamei.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 29.06.2007 18:46

robert_z napisał(a):Wczoraj wróciłem już (niestety) z Chorwacji, zrobiłem około 3 tyś. km z boxem Junior 320 na dachu i mogę coś więcej napisać o tym jak się sprawował.

Zanim zamontowałem boxa na dachu, przez około miesiąc jeździłem z samym bagażnikiem - było dużo głośniej niż bez bagażnika. Przy prędkościach około 120km szum wiatru był już bardzo dokuczliwy. Obawiałem się, że po założeniu boxa efekt się jeszcze zwiększy i będę musiał jeździć naprawdę powoli. Okazało się jednak, że po założeniu boxa szum wiatru się zmniejszył!

Jechałem z boxem zapakowanym w całej jego pojemności, weszły dwie duże walizki, karimaty, materac do pływania no i płetwy maski itp. Walizki wypakowane były ciuchami, kosmetykami itp. (ale nie wsadzałem do nich nic ciężkiego typu konserwy czy jakieś butelki). Ważyło to nie więcej niż 25kg.

Pierwsze kilkaset kilometrów przejechałem nie przekraczając 120 km/h z ciągłą obawą czy mi coś nie odpadnie ;), jechało się bardzo dobrze i praktycznie nie czułem że mam coś na dachu. Po tych kilkuset km sprawdziłem jak się wszystko trzyma i czy nie trzeba dokręcić mocowań bagażnika i boxa. Okazało się, że wszystko się trzyma bardzo dobrze i nic nie trzeba było dokręcać. W związku z tym w dalszej drodze pozwoliłem sobie na większe prędkości - praktycznie nonstop jechałem 130km/h czasami rozpędzając się do 140km/h. Szum wiatru od boxa nie był wcale uciążliwy - jechało się bardzo dobrze i jestem bardzo zadowolony z boxa.
Moje prędkości jazdy może nie są oszałamiające ale mnie wystarczają, a podana przez producenta boxa prędkość (max 110km/h) może być bez problemów przekroczona.

Jeszcze odnośnie jazdy w dzeszczu, w drodze do Chorwacji jechaliśmy przez nasze "zwykłe" burze z opadami deszczu - box nie przeciekał i w środku wszystko było suche. W drodze powrotnej w Bratysławie dopadła nas ogromna nawałnica z gradem i bardzo silnym wiatrem (kto był w Bratysławie 22.06 wieczorem ten będzie wiedział co tam się działo). Najgorsze momenty przeczekaliśmy schowani na stacji benzynowej a dokładnie za budynkiem stacji który chronił nas częściowo od wiatru.
Cała dalsza podróż do Polski była już w deszczu i burzy. Jechało się nadal bardzo dobrze choć z mniejszymi prędkościami (max 100km/h). Po przyjeździe okazało się że z przodu boxa torba jest lekko wilgotna, jednak nie dostało się aż tyle wody żeby zmokło cokolwiek z bagażu w środku.

Podsumowując uważam, że był to bardzo udany zakup i sprawdził się wyśmienicie :).

Dzieki za tak obszerna relacje z uzytkowania Boxa Junior 320. Zakupiłem taki sam i własnie za tydzien wyruszam z nim do Cro (pierwszy raz w ogóle i pierwszy z boxem). Twoja relacja spowodowała, że zniknęły wszelkie obawy. Myslę że na Fiacie Punto 1,2 80 konnny silnik równiez spisze sie nieźle. Prędkosci które podałes zadawalaja mnie również. W boxie będę przewoził głównie ciuchy, materace - same lekkie rzeczy popakowane w worki foliowe lub dodatkowo torbę. Czy zauwazyłeś duzo wieksze zuzycie paliwa jadac z boxem?
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 01.07.2007 09:03

Zużycie paliwa było większe o jakieś 15% więc nie tak strasznie, i na pewno złożyło się na to kilka czynników: box, jazda nonstop z włączoną klimą, pełne zapakowanie samochodu no i górzysty teren w Chorwacji.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 29.07.2007 17:59

Dziś zrobiliśmy całkowitą przymiarkę do wyjazdu. W zasadzie silnik i ponton został definitywnie spakowany do bagażnika naszego Peugeota, natomiast na rzeczy osobiste pozostał już tylko zakupiony nieco wcześniej box; :lol: :lol: No i w zasadzie, krotko mówiąc jestem pod wrażeniem, :roll: że aż tyle mamy dodatkowego miejsca. :D :D :D Może rzeczywiście z całą rodziną się zapakuję :cry: :lol: :cry:
A już praktycznie rozważałam możliwość zakupu przyczepki. :?: :?: :?:
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 29.07.2007 21:47

To może i ja dodam kilka moich własnych spostrzeżeń.
Do cro jeździłem z boksem lanosem i focusem dwójką. Oba autka pow. 100 koni, box generalnie mi nie przeszkadzał.

Oprócz boxu używam uchwytów rowerowych i uchwytów na narty/deskę.
Praktycznie belek wcale nie ściągam z auta :)

Jazda z samymi belkami nieodczuwalna (mam na myśli osiągi i spalanie). Troszkę tylko szumią.

Natomiast robiłem testy co do osiągów.
Same autko (z belkami lub bez) "szło" 210.
Z uchwytami na rowery (4 szt.) szło 195 i strasznie przy tej prędkości szumiało :)
Najgorzej z uchwytami na narty - tutaj osiągi spadły do 185.
Z boksem jechałem 170 i jeszcze miałem zapas, ale się bałem przegiąć.

Spalanie przy boksie lub uchwytach rowerowych pomijalnie małe. Przy uchwytach narciarskich i dużej prędkości potrafiło "dołożyć" litra i więcej na 100 km :)
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 30.07.2007 07:08

ciekawe przy jakiej prędkości twoje auto odlatuje oczywiście z boxem .Widziałem gościa któremu box z belkami odleciał przy prędkości 180km.
Na boxie pisze dopuszczalna prędkość do 130km,czy zastanawiałeś się kiedyś, jakie mogą być konsekwencje dla innych użytkowników drogi gdyby twój box wyrwał się od dachu auta????????

8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2007 07:24

Od kiedy kupiłem kombika mój box leży w garażu i zajmuje miejsce. Jazda bardziej komfortowa ze względu na szum i brak ogranicznika V-max, z boxem zawsze miałem cykora przekraczać 160 km/h (wzmocniony własnoręcznie płytą stabilizującą mocowanie do belek). :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko