Witam
Ja dwa lata jeździłem do Chorwacji Tico z boxem i wszystko było 'ok, na autostradzie zawsze 120 nie schodziło. Spalanie odrobine większe ale tragedii nie ma.
Pozdrawiam
Przemo napisał(a):...Box jest wykonany z laminatu, włókno szklane + żywica epoksydowa,
Co do spalania to mój poldolot łyka jakies 0,5 - 0,8 l więcej, a wręcz mogę powiedzieć, że praktycznie na trasie spala mniej z takim boxem w porównaniu z jazdą miejsko - wycieczkową, tym bardziej, że auto jest maksymalnie napakowane, no i jedzie się znacznie szybciej, na długich odcinkach nie wachlując biegami, wiec bardzo trudno mi to ocenić.
meeg napisał(a):Rok temu mielismy box THULE OCEAN 500 i spisywał się ok. Ładowność takiego boxu to 50 kg a max prędkość, której nie wolno przekraczać to 120km/godz. My jechaliśmy trochę szybciej i nic się nie działo. Box ma opływowy kształt - i dobrze dociska samochód. Spalanie wg komputera wzrosło średnio o 0,7 l na 100 km co nie jest tragedią (jazda na gazie). W tym roku planuję zakup większego boxu z ładownością do 80 kg, bo wtedy w samochodzie jest luzik - nic poza małą torebką nie leży.
Haweł napisał(a):Spalanie na trasie wieksze okolo 10% przy jezdzie okolo 120 km\h i niech nikt nie opowiada,ze jest inaczej,przeciez to jest znaczny opor powietrza.
Haweł napisał(a):z wygladu jest bardziej oplywowy od Fapa i ma dyfuzory,zmniejszajace halas,drgania i opor powietrza.
Pytanko do experta.Czy są jakieś przepisy określające dopuszczlną dł. boxu wystającą przed przednią szybę.Jaka dł. boxu byłaby najlepsza dla Astry kombi?pozdr.hajdaszek napisał(a):Witam
W sprawie boxa mogę wypowiedzieć sie dwojako raz jako użytkownik dwa jako osoba sprzedajaca ten towar Jak najbardziej polecam , zuzycie paliwa coprawda troche większe ale za to mamy co najmniej 300 i więcej litrów pojemnosci do załadowania wiecej, należy uważać na boczne wiatry ( którś z przedmówców zwrócił na to uwagę ) szczególnie jazda autostradą w górach ( Austraia) nie bez kozery stoją znaki ostrzegawcze na wiadukatch i wzniesieniach . Każda instrukcja obsługi boxa sugeruje , przedewszystkim zmniejszennie prędkości samochodu jadącego z boxem do 130 km/h . Rasumując ja jeżdżę Renault Megan kombi z całą rodzinką ( 4 soby ) i nie zmieściłbym się w nim gdyby nie mój stary wysłużony box .
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko