Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.05.2007 10:57

Poszło na priva
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 12.05.2007 11:34

Witam,

Maciek1956 a co powiesz o jakości boxu Thule Spirit 780.

Sonti
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.05.2007 12:37

Sonti napisał(a):Witam,

Maciek1956 a co powiesz o jakości boxu Thule Spirit 780.

Sonti

Box uchodzi za bardzo dobry, jest bardzo wygodny, dwustronnie otwierany, super łatwy montaż, specjalne dyfuzory zmiejszające hałas. Wszystko pięknie, ale -- tak jaj wspominałem, mam Spirita 820 i powyżej 130 km/h nie mogłem wytrzymać z powodu hałasu. Przyczyną był spory przedni wiatr, może też dosyć wysokie belki i moje auto, ale takich wrażeń z Visionem nigdy nie miałem.
Wracając do Spirita 780--jakość bardzo dobra, 5 lat gwarancji producenta. W tej kwestii tylko Kamei jest lepsze, dają na swoje boxy 6 lat gwarancji.
Szkoda, że ani Kamei, ani Mont Blanc nie robią jeszcze boxów dwustronnie otwieranych, byłby niezly problem z decyzją. Ta funkcja bardzo ułatwia montaż i całą obsługę boxa.
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 12.05.2007 12:48

Dzięki - właśnie kupiłem i już się bałem że zrobiłem głupstwo.

Sonti
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 12.05.2007 15:59

Pytanie do maciek1956

KUFER THULE - OCEAN 80
Wymiary kufra: 133x86x37cm
Pojemność: 320 litrów
Ładowność: 50 kg
Centralny zamek wielopunktowy.
Cena w promocji 599,99.
Co sądzisz o tym produkcie :?: :?: :?:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.05.2007 16:56

Ewa Zuber napisał(a):Pytanie do maciek1956

KUFER THULE - OCEAN 80
Cena w promocji 599,99.

Jeden z podstawowych modeli Thule, obecnie bardzo dobra cena, poprzednia ponad 800 zł. Odpowiednik Juniora 320 , cena ok 350 zł, ale Ocean zecydowanie mocniejszy, trwalszy. W niektórych autach wadą będzie otwieranie od tyły.
Polecam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.05.2007 16:58

Sonti napisał(a):Dzięki - właśnie kupiłem i już się bałem że zrobiłem głupstwo.

Sonti

Będziesz zadowolony.
Szkoda,że nie dałeś znaku, że chcesz to cacko kupić, u mnie dla wszystkich Cromaniaków rabaty.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 12.05.2007 17:40

maciek1956 napisał(a):

KUFER THULE - OCEAN 80
Cena w promocji 599,99.

Jeden z podstawowych modeli Thule, obecnie bardzo dobra cena, poprzednia ponad 800 zł. Odpowiednik Juniora 320 , cena ok 350 zł, ale Ocean zecydowanie mocniejszy, trwalszy. W niektórych autach wadą będzie otwieranie od tyły.
Polecam

A czy Thule Defender mocno odbiega jakością i aerodynamiką od OCEANA 80? (wymiary prawie identyczne równiez otwierany od tyłu)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.05.2007 18:29

Bodzio napisał(a):
maciek1956 napisał(a):

KUFER THULE - OCEAN 80
Cena w promocji 599,99.

Polecam

A czy Thule Defender mocno odbiega jakością i aerodynamiką od OCEANA 80? (wymiary prawie identyczne równiez otwierany od tyłu)

Bardzo małe różnice, głównie montażowe, jakość i gwarancja taka sama.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 13.05.2007 15:23

maciek1956 napisał(a):
Bodzio napisał(a):
maciek1956 napisał(a):

KUFER THULE - OCEAN 80
Cena w promocji 599,99.

Polecam

Bardzo małe różnice, głównie montażowe, jakość i gwarancja taka sama.

"Jesli nie ma róznicy to po co przepłacać?" :) Thule Defender ok 400 zł
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 14.05.2007 05:15

maciek1956 napisał(a):

Sonti

Będziesz zadowolony.
Szkoda,że nie dałeś znaku, że chcesz to cacko kupić, u mnie dla wszystkich Cromaniaków rabaty.

Tak to czasami bywa. Powiem szczerze ... nie pomyślałem, ale terza będę już wiedział. Dzięki za ofertę.

Sonti
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 15.05.2007 15:20

maciek1956 napisał(a):

Sonti

Będziesz zadowolony.

:))
Drogi Macieju, traf chciał, że wyszukując pewnych informacji los (a raczej google) zaprowadziły mnie do najlepszego portalu poświeconego Chorwacji. Własnie do niej się wybieram w lipcu i już teraz rozpocząłem poszukiwania mające na celu powiększenie pojemności mojego bagażnika ;)

Do rzeczy: mam Accorda 2006 w wersji sedan. Kufer to ok. 480 litrów. jadę z 2 bąblami na 2 tygodnie, warto, aby wziąć ze soba boxa. Podobnie jak poprzednicy mam swoje typy i antytypy, ale czy mógłbym Cie prosić o kontakt (być może wskazany priv akcent76 małpa wp.pl) lub publiczne ustosunkowanie sie do pytania: co polecasz? Jeżdżę raczej szybko (oczywiście na autostradach ;), ale moim problemem z wydaniem wiekszych $$ jest częstotliwość użytkowania bagażnika a juz boxa w ogóle.

Wiem, ze w miarę dobry bagażnik bazowy kupię za ok. 300 zł (Norauto -> Silver Line 150), a z boxem jezeli nie uda się kupić jakiegoś używanego na Allegro, powinienem się wyrobić w 500-700 zł. Priorytetem będzie komfort szybkich przejazdów, raczej nie planuję wożenia rowerów równolegle z boxem, tak więc może byc szeroki. Ale nie musi.... (koniec wydziwiania, po prostu wyraź swoją opinię pod ten konkretny model autka).

Dziękuję.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.05.2007 15:52

Jeżeli mogę się wtrącić. Także mam m.in. Accorda w tym modelu i jego bagażnik uważam za bardziej, niż duży. Przedtem jeździłem w 4 osoby Corollą htb i sie pomieściłem.
Kupowanie półśrodków, jeżeli chodzi o belki czy boxy, będzie Ci się mścił w przyszłości. Kup belki Thule. Mam takowe i po dokupieniu uchwytów z powodzeniem wykorzystałem w drugim aucie. Box mam Spirit 780 i powinien wystarczyć na długie lata. Wyjazd 4 osób na narty zniósł bardzo dobrze z zapakowaniem pianek, butów, etc.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.05.2007 16:02

Akcent 76-----piszesz, że jeżdzisz szybko, a chcesz się adowolic boxem za 500-700 zł. Nie radzę, popatrz na wcześniejsze posty, na testy (podałem link). Prosty box, a taki jest w tej cenie, wcześniej czy póżniej rozleci się, w najlepszym razie będziesz go taśmą dodatkowa zapinał. Przy pojemności ok 450 l , aby uzyskać przyzwoitą, a nawet dobrą jakość MUSISZ wydać min ok 1200 zł ( Mont Blanc--Triton). Wszystko tańsze jest zdecydowanie gorsze.
Belki Silver Line produkuje Automaxi (Francja)--całkiem przyzwoite, często wystarczające. W tej klasie lepsze, niestety droższe to Thule, ale system wymiennych łap, montaż bez narzędzi.
Możesz pomyśleć o wypożyczeniu boxa na wyjazd.
Ps 1. pamiętaj o prędkościach jakie chcesz rozwijać i odpowiednio dobierz box, nie kuś się niską ceną.
2 lata temu miałem upartego klienta, też Honda, kupił box za ok 600 zł i bagaż nadał spedycją do Polski. Bardzo śmiał się z siebie, jakie oszczędności poczynił.
Ps 2. jeśli nie będziesz przekraczał 130 km/h jest spory wybór boxów o dużej pojemności w cenie do 700 zł, ale......

Nie wspominałem o Spiricie 780 ze względu na cenę, a w/w/ Triton uzyskał lepsze wyniki w testach.
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 15.05.2007 16:39

maciek1956 napisał(a):Ps 1. pamiętaj o prędkościach jakie chcesz rozwijać i odpowiednio dobierz box, nie kuś się niską ceną.
2 lata temu miałem upartego klienta, też Honda, kupił box za ok 600 zł i bagaż nadał spedycją do Polski. Bardzo śmiał się z siebie, jakie oszczędności poczynił.

:)

maciek1956 napisał(a):Ps 2. jeśli nie będziesz przekraczał 130 km/h jest spory wybór boxów o dużej pojemności w cenie do 700 zł, ale......
.

A co powiesz na Thule Polar 500? Albo serię Junipr? Również so-so?

W założeniu box ma służyć przewozowi ubrań i rzeczy dużych objętościowo, ale lekkich. Jaka jest rozsądna prędkość z boxem obciążonym, powiedzmy, 30 kg?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko