Tomasz.M napisał(a):Bez wątpienia boxy Thule są bardzo dobre. Jednakże boxy z serii Alaska w sprzedaży w sieci salonów Norauto niczym nie ustępuja w/w gdyż są to boxy produkowane na licencji Thule - starsze modele. Użytkuje taki box juz 3 lata, zarówno zima jak i latem i jestem bardzo zadowolny. Wydaję się że jest to dobry kompromis pomiędzy cena i jakością. Co do belek to bez watpienia Thule - nie rdzewieją, zamki działają bez problemu. I co najważniejsze nie przenoszą drgań z boxu przy prędokościach powyżej 140km.
Alaska nie ma niczego wspólnego z Thule, to nie jest licencja, to jest samodzielny wyrób firmy holenderskiej HAPRO. Słyszałem taki opowieści, ale to sprzedawcy "wmawiają" klientom takie bzdury aby podnieść walory swojego towaru. Linia Alaska jest specjalnie robiona dla Norauto z zastosowaniem wielu plusów Hapro, ale z trochę słabszego materiału, nie znaczy to, ze te boxy rozlatują się, ale trzeba sobie zdawać sprawę co się ma. Największą wadą boxów Hapro jest dosyć wygodny system montażu, ale tak jak pisałem wcześciej lubiący się poluzowywać, głównie w boxach dużych. Mam sporo informacji od klientów, że boxy te są bardzo miękkie.