Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 27.08.2020 05:52

My w tym roku jechalismy z boxem 320l na dachu + rower. Jeśli mowa o hałasie to owszem był znacznie wiekszy niz bez ale również do przeżycia. Co do spalania to obawiałem sie sporych różnic ale okazalo sie że nie bylo tak źle. Różnica wyniosła jakies 0,5l/100 (1.6hdi). Predkosc 120-125km/h.
Załączniki:
20200809_082249_HDR(1)(1)(1).jpg
Sidney
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sidney » 05.03.2023 14:20

Witam
Czy box dachowy się wlicza w wysokość na bramkach w HR ???
Autko się mieści minimalnie place jak za osobówkę (fiat scudo ) a jak z boxem?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 05.03.2023 15:52

Box dachowy nie zmienia kategorii pojazdu.
Za to, niektórzy mieli problemy z autami które były na granicy wysokości, dlatego warto mieć jakieś potwierdzenie / specyfikację (zwykły wydruk z wymiarami), aby w razie czego pokazać na bramce :).
Ale scudo jest niższe niż 190 cm?
Sidney
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sidney » 05.03.2023 17:33

Tak jest niskie ma 188 cm i płaciłem jak za osobówkę
Dzięki za info
Bartek0808
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek0808 » 09.08.2024 23:08

Witajcie , do Chorwacji jeździłem głównie na żagle jednak chcąc zabrać nowego członka rodziny w te rejony postanowiłem wybrać się na ląd i dołączam do forum które czytuję czasem od lat ;)

Widzę że macie sporo doświadczeń z boxami a ja dopiero zaczynam , przeczytałem cały wątek, od tygodnia jeżdżę z wypożyczonym Thule Spirit 820 i chcę kupić własny box.

Przede wszystkim myślałem że ten box który wynająłem będzie lekko za duży , nastawiając się na zakup używanego Dynamica 800 ze względu na zachwalaną aerodynamikę ale jednak te blisko 500 litrów robi robotę z małym dzieckiem...no i plany na temat dybamica 800 są pod znakiem zapytania. W takim razie najbardziej oczywistym jest szukać spirit 820 lub dynamic 900.

Mam pytanie do osób które jeździły z tymi boksami czy warto dopłacać do dynamic 900 względem spirit 820 pod względem ciszy w czasie jazdy ? Oczywiście mowie o rynku używanych boksów bo nie ma ich już raczej w sprzedaży. Dalej idąc analizując aktualną nową ofertę thule lub nowsze modele z rynku wtórnego nie widzę zbyt alternatywy pod kątem specyfikacji dla takich boksów jak spirit czy dynamic ponieważ nowe są wszystkie 10 cm wyższe lub w tej samej wysokości ale wąskie co je wyklucza (np model alpine)

I teraz kolejne pytanie czy mimo że są wyższe to są one na tyle dobrze zaprojektowane dzięki nowej technologii projektowania że mają porównywalne szumy jak starsze dynamic czy producent postawił na pragmatyzm i to.czego najczęściej klienci oczekują czyli wyższa wysokość?

Reasumując - cichy duży boks ponad 400 L- iść w dynamic / spirit czy jest coś zaskakującego z nowszych modeli ?

Z moich odczuć dodam że spirit 820 jest dość znośny pod kątem hałasu (mam dedykowane belki thule aerodynamicznr ) - poza tym to 10/10 jeżeli chodzi o solidność i funkcjonalność bardzo porządny box, czasem nawet go mało słychać, jak na tą wielkość jestem zaskoczony ale wiadomo przy 140 po prostu go słychać dlatego chętnie posłucham Waszych zaktualizowanych opini bo wątek mimo że jest mega cenny to już nie porusza nowszych modeli :)

Chętnie też poczytam o wrażeniach z jazdy dynamic 800 vs 900 jeżeli ktoś ma takie doświadczenia .. z góry dziękuję i będę wdzięczny za jakieś opinie ;)
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko